Birger Eriksen-dagen

Eirik KG

Norbrygg-medlem
Dagen derpå :)
Må bli noe sånt :)

Dette er første året for meg, selv om jeg ikke får vært med på selve dagen. Jeg titta egentlig ikke på tallene da jeg la sammen oppskrifta. Var så opptatt med å finne varer bryggebutikken hadde inne, holde proprosjonene riktig og komme over 1.100. Nå som bestillingen ligger inne ser jeg at jeg har bestilt over 17 kg malt for et 25 liters brygg, og en OG på 1.133 med en meske-effektivitet på 65%.

Jaja, siden jeg allerede har lagt inn bestillingen, så får jeg gå "all in". Vurderer å trippelmeske en sånn maltmengde.

Vi får se hva OG blir til slutt, men om den blir såpass høy funderer jeg på å gjære med Imperial Darkness (rikelige mengder) fram til den stopper (ca 12%), deretter stikke om til et annet gjæringskar med WLP099 Super High Gravity. Både for å få spist litt ekstra, og for å ha noe som kan flaskekarbonere. Tanker om det?
 

Mc.

Norbrygg-medlem
Må bli noe sånt :)

Dette er første året for meg, selv om jeg ikke får vært med på selve dagen. Jeg titta egentlig ikke på tallene da jeg la sammen oppskrifta. Var så opptatt med å finne varer bryggebutikken hadde inne, holde proprosjonene riktig og komme over 1.100. Nå som bestillingen ligger inne ser jeg at jeg har bestilt over 17 kg malt for et 25 liters brygg, og en OG på 1.133 med en meske-effektivitet på 65%.

Jaja, siden jeg allerede har lagt inn bestillingen, så får jeg gå "all in". Vurderer å trippelmeske en sånn maltmengde.

Vi får se hva OG blir til slutt, men om den blir såpass høy funderer jeg på å gjære med Imperial Darkness (rikelige mengder) fram til den stopper (ca 12%), deretter stikke om til et annet gjæringskar med WLP099 Super High Gravity. Både for å få spist litt ekstra, og for å ha noe som kan flaskekarbonere. Tanker om det?
En ting du kan vurdere er å ta av noen liter etter gjæringen har stoppet for så å tilsette en Saison gjær eller tilsvarende. Den vil dra ned FG og lage en litt annen versjon. Jeg og @LarsUlv har gjort det med godt resultat.
Jeg brukte en Saison gjær fra the mad fermentis.
 

Eirik KG

Norbrygg-medlem
En ting du kan vurdere er å ta av noen liter etter gjæringen har stoppet for så å tilsette en Saison gjær eller tilsvarende. Den vil dra ned FG og lage en litt annen versjon. Jeg og @LarsUlv har gjort det med godt resultat.
Jeg brukte en Saison gjær fra the mad fermentis.
Interessant. Hvorfor ta av noen liter?
 

Mc.

Norbrygg-medlem
Interessant. Hvorfor ta av noen liter?
Njasj.. Du kan selvfølgelig gjøre det med hele batchen, men det er moro å sammenligne de 2 ølene du får. Jeg tok av 4 liter som stod og gjæret sakte i flere uker i stua. Det luktet godt(syntes jeg) i stua :).
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Går med litt planer om å tilsette demerarasukker (yttligere over de foreskrevne 1.100 selvfølgelig) og espresso i årest Birger
-det samme jeg pleier å ha i morgenkoppen
 
Sist redigert:

Eirik KG

Norbrygg-medlem
Njasj.. Du kan selvfølgelig gjøre det med hele batchen, men det er moro å sammenligne de 2 ølene du får. Jeg tok av 4 liter som stod og gjæret sakte i flere uker i stua. Det luktet godt(syntes jeg) i stua :).

Skjønner. Det hadde vært interessant. Kjenner jeg gleder meg til å tyne kjelen litt. Har stort sett holdt meg til ganske trygge stiler.
 

Forvirret

Norbrygg-medlem
Har ikke bestemt meg om jeg blir med i år. Er like Forvirret så om jeg klarer å treffe korrekt dag
er på ingen måte sikkert :)

Birgeren i fjor vart god, men ølet jeg lagde av andre tapping (22 liter), ble jeg ikke fornøyd med.
OG på dette ble 1.062, brukte S-04 tørrgjær som tok den ned til 1.012. Fikk en rar smak på dette ølet.
Forsåvidt ikke verre enn at det ble drukket opp.
Om det var gjæren, andre tapping eller noe annet som gjorde dette vet jeg ikke.
Liker ikke å kaste så mye vørter, så, om noen har tanker om hvordan andre tapping også kan bli godt øl
kom gjerne med de.

Brukte en miks av wlp028 og Nottingham på selve Birgeren sist.
Blir jeg med i år blir det med kun tørrgjær. Nottingham eller Us-05, evt mikset med Winsor.
Hva tenker man om det?
Og OG skal ned minst 20 poeng, helst til rett over 1.1
-Øl som gjærer ned 100 poeng frister ikke alltid like mye.
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Har ikke bestemt meg om jeg blir med i år. Er like Forvirret så om jeg klarer å treffe korrekt dag
er på ingen måte sikkert :)

Birgeren i fjor vart god, men ølet jeg lagde av andre tapping (22 liter), ble jeg ikke fornøyd med.
OG på dette ble 1.062, brukte S-04 tørrgjær som tok den ned til 1.012. Fikk en rar smak på dette ølet.
Forsåvidt ikke verre enn at det ble drukket opp.
Om det var gjæren, andre tapping eller noe annet som gjorde dette vet jeg ikke.
Liker ikke å kaste så mye vørter, så, om noen har tanker om hvordan andre tapping også kan bli godt øl
kom gjerne med de.

Brukte en miks av wlp028 og Nottingham på selve Birgeren sist.
Blir jeg med i år blir det med kun tørrgjær. Nottingham eller Us-05, evt mikset med Winsor.
Hva tenker man om det?
Og OG skal ned minst 20 poeng, helst til rett over 1.1
-Øl som gjærer ned 100 poeng frister ikke alltid like mye.
Hva med å mikse runningsene?
 

Forvirret

Norbrygg-medlem
Ja, får brukt noe av andre tapping da. Men fortsatt blir det noe vørter igjen som burde blitt til øl.
Har du tanker rundt dette?

Er du startet opp igjen eller blir du gjøkbrygger med noen i år?
For brygge Birger er du nødt til, du som er opphavet til den :)
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Ja, får brukt noe av andre tapping da. Men fortsatt blir det noe vørter igjen som burde blitt til øl.
Har du tanker rundt dette?

Er du startet opp igjen eller blir du gjøkbrygger med noen i år?
For brygge Birger er du nødt til, du som er opphavet til den :)
Ingen av delene, er borte på jobb den dagen uansett...Folk må få teater i disse krevende tider vettu:)

Hvorfor Torpedoen din smakte dårlig i fjor vet jeg ikke, var det dårlig kvalitet på second runnings, høres usannsynlig ut mtp pH iallefall?
 

Eirik KG

Norbrygg-medlem
En kompis har samla opp 5-6 bokser med forskjellig øl han har fått av meg de siste månedene, og han hadde smaking av de sammen med en annen bekjent her om dagen. Ene tilbakemeldingen jeg fikk var at det var lite som skilte de fra hverandre. Det gir mening, da jeg har drevet med stort sett nyanserte brygg i 1.050-1.060-spekteret i det siste, med enten lagergjær på lav temp eller nøytral kveik. Da føles utrolig sært å planlegge en sånn her bryggedag. For eksempel har jeg en uåpna pose med 17% AA-humle (Enigma) i fryseren jeg ikke har kommet til ennå. Viste seg at jeg må hive hele posen oppi @ 60 for å komme opp i 100 IBU.

Det er en bryggedag full av ukjente faktorer jeg planlegger:

- Første brygg med nytt oppsett (separat meskekjele med falskbunn, og egen kokekjele, kontra enkjels BIAB)
- En gjærstamme jeg aldri har prøvd før (Imperial Darkness)
- SNS-starter for å få opp gjærmengden, og jeg har aldri lagd gjærstarter før
- En maltmengde som er ca. 3 ganger så høy som det jeg pleier å forholde meg til
- Vannmengder, meskeeffektivitet og humletilsetninger regnet ut fra.... tynne lufta. OG kan til bli alt fra 1.080 (40% eff.) til 1.150 (75% eff). Hadde planlagt 2 timer kok, men kanskje jeg burde se akkurat den litt an ut fra preboil SG.

Enten går jeg for det gamle og kjente enkjels-oppsettet et brygg til, sånn at jeg fjerner litt risiko, eller så kan jeg bare gå helt 100% inn for å gjøre dette til en bryggedag for historiebøkene, og introdusere ALLE nye variabler på en gang, og så bare ha et åpent sinn for alt som kan gå galt. Kaste meg selv ut på dypt vann. Eller... dyp vørter :D

En ting er sikkert, lenge siden jeg har vært så gira og spent på en bryggedag.

edit: Og så har jeg i planlegginga blitt introdusert for en ny feilmelding i Brewfather:

1617710225084.png
 

Miguel

Norbrygg-medlem
En kompis har samla opp 5-6 bokser med forskjellig øl han har fått av meg de siste månedene, og han hadde smaking av de sammen med en annen bekjent her om dagen. Ene tilbakemeldingen jeg fikk var at det var lite som skilte de fra hverandre. Det gir mening, da jeg har drevet med stort sett nyanserte brygg i 1.050-1.060-spekteret i det siste, med enten lagergjær på lav temp eller nøytral kveik. Da føles utrolig sært å planlegge en sånn her bryggedag. For eksempel har jeg en uåpna pose med 17% AA-humle (Enigma) i fryseren jeg ikke har kommet til ennå. Viste seg at jeg må hive hele posen oppi @ 60 for å komme opp i 100 IBU.

Det er en bryggedag full av ukjente faktorer jeg planlegger:

- Første brygg med nytt oppsett (separat meskekjele med falskbunn, og egen kokekjele, kontra enkjels BIAB)
- En gjærstamme jeg aldri har prøvd før (Imperial Darkness)
- SNS-starter for å få opp gjærmengden, og jeg har aldri lagd gjærstarter før
- En maltmengde som er ca. 3 ganger så høy som det jeg pleier å forholde meg til
- Vannmengder, meskeeffektivitet og humletilsetninger regnet ut fra.... tynne lufta. OG kan til bli alt fra 1.080 (40% eff.) til 1.150 (75% eff). Hadde planlagt 2 timer kok, men kanskje jeg burde se akkurat den litt an ut fra preboil SG.

Enten går jeg for det gamle og kjente enkjels-oppsettet et brygg til, sånn at jeg fjerner litt risiko, eller så kan jeg bare gå helt 100% inn for å gjøre dette til en bryggedag for historiebøkene, og introdusere ALLE nye variabler på en gang, og så bare ha et åpent sinn for alt som kan gå galt. Kaste meg selv ut på dypt vann. Eller... dyp vørter :D

En ting er sikkert, lenge siden jeg har vært så gira og spent på en bryggedag.

edit: Og så har jeg i planlegginga blitt introdusert for en ny feilmelding i Brewfather:

Vis vedlegget 50787
Denne typen øl er vel feilmeldingenes høyborg. Du kan jo gjøre staggered fermentation hvis du ikke har nok gjær.


Ett tips mtp IBU'er er å vente til du ser SG'en på kjelen, og beregne deretter, og så tilsette deretter mtp tid. Kanskje du finner ut av du vil vente med 60-minutteren til du faktisk har kokt ned til riktig SG for 60-minutteren, etter en time ekstra, f.eks. Det er gjerne mye mer vørter igjen i maltet som kan tappes ut hvis du gir det litt tid til å renne av seg, enn et svakere øl.
 
Topp