1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Birger Eriksen-dagen

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Miguel, 15 Feb 2018.

  1. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Ser ut til at jeg har gått på en liten smell i år. Sitter med måleprøven foran meg. 1.037. Ikke helt endelig, men lukter kanskje 1-3 poeng over forventet. Birger blir det, men jeg lurer på hvorfor. Var litt sløvere med oksygeneringen i år, samt at jeg glemte Servomyces de første dagene.
     
    ullrotta liker dette.
  2. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg pitcha på søndag morgen, kjørte O2 i 2 minutter og dro på hytta. Nå har jeg kommet hjem, og hele bøtta er brun på innsiden og det finnes rester av fest på utsiden. Tilogmed med 50% headspace så fyrte den av over.

    Jeg målte den til 1.046 så jeg får håpe den ikke er stuck selv med kun en omgang oksygen.
     
    ullrotta liker dette.
  3. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    En kjapp karboneringstest. Denne flasken var den siste som ble tappet, og var bare halvfull. Det var mye trykk i den, men mesteparten i headspace. Det beviser ihvertfall at karboneringen funker (noe jeg ikke var helt sikker på, siden jeg aldri har laget så alkoholsterkt øl før).

    20190421_211826-anderssens-torpedo02.jpg

    Med fullere flaske er jeg ganske sikker på at jeg får mer skum. Smaksmessig er det en heftig øl. Aroma av nykvernet mørk kaffe, smaken er mest bitter lakris med hint av mørk, tørket frukt.. Det er god munnfølelse og en lang, bitter ettersmak. Jeg tror også jeg smaker litt alkohol...
     
    Janea, Mc., ullrotta og 2 andre liker dette.
  4. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Hmmm. Tok en SG nå, og den er på 1.020. Fra 1.113. Skeptisk. 13,73 % og attentuasjon på 81 %.
     
  5. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Det var høy utgjæring. Brukt sukker?
     
  6. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    300 gram brunt sukker. Men uanstendig mye gjær, safale04. Ren oksygen ved pitch. Startet på 18 og hevet til 20 grader.
     
  7. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    04 opplyses å ha 75% att. og abv-toleranse på 11%. Hvilken temperatur mesket du på?
     
  8. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    64 grader. 90 minutter. Ingen utmesk. Kun 60 min kok.
     
  9. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Justert 1.110 til 1.100 i åpningspost. Det henger bedre sammen med minimum abv 10%. Tenker de kriteriene er done nå.
     
    bjartenataas liker dette.
  10. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Forresten seks pakker kjørt opp på en treliters starter på snurrer, så den var sprek.
     
  11. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ser ut til å ha endt på 1024, noe som er bra. Smaker lakriskuler.
     
    1Morten liker dette.
  12. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Min har flatet ut på 1.045
    Startet CC i dag, hyrometerprøvene har hatt ganske mye bunnfall etter noen timer i kjøleskapet og det vil jeg ikke ha med over på fatet.
    Får se om jeg klarer å lure inn litt CO2 mens det krasjer.
     
  13. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Greit nok, men det avhenger jo av gjæren om 10% er innenfor rekkevidde med 1.100. Det må bryggerne være klar over.
     
  14. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Tør ikke kjøre cc uten CO2 felle. Må få laget.
     
  15. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Jepp. Noe som hører med at det kreves litt av bryggeren.

    Men med 1.110 så var det liksom veldig lett å bikke 10% uansett. 1.100 senker terskelen og man kommer nærmere 10% med relativt «vanlig» utgjæring.
     
    Sarge liker dette.
  16. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bruker man da den vanlige eller alternative ABV formelen? Med 1.100 må man gjære ut til under 1.024 med den "vanlige" formelen. Med alternativ formel holder det å gjære ut fra 1.100 til 1.032 som er kun 65% utgjæring og vel ingen problem med noen gjær.
     
  17. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er flere varianter av ABV-kalkulatorer. Denne, for eksempel:
    Homebrew Dad's Alcohol by Volume Calculator
     
  18. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Jeg tar utgangspunkt i den alternative.
     
    ullrotta, Sarge og LarsUlv liker dette.
  19. espux

    espux
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Da er gjæringen over og det er tid for flasking. Ingen endring i SG siste uken, regner med at gjæren har gjort sitt.

    La inn tallene i regnearket til @LarsUlv
    Målt OG 114
    Målt FG 28

    ABV (%) (Enkel) 11.47%
    ABV (%) (Standard) 11.29%
    ABV (%) (Alternativ) 12.82%

    Apperant attenuation 75.44%


    Regner med at det må ny gjær til for å få til karbonering på flaske. Har CBC-1, men vil den klare å klare noe som helst? Er jo helt i grenseland for hva den tåler av alkohol. Har også noe Champagne gjær (EC1118) liggende, men med den vil jeg jo bokstavelig talt risikere flaske-granater.

    Hva synes folket, tilsette sukker og CBC-1 og håpe på det beste?
     
  20. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Fyller oljefatet. [​IMG]
     

Del denne siden