Blåbær

Salte

Dommer
Står nå og skal fryse ned blåbær som skal brukes i en blåbær Stout. Spørsmålet er om jeg bør mose disse eller går det greit å bare fryse disse hele for så å tilsette disse etter stormgjæringen?
 
Bruker denne tråden siden den har så fin tittel. Ser ut som det er en purple pils på vei som et samarbeidsprosjekt med noen av de mer perifere avdelingene i bryggeriet. Vi har antakelig kontroll på det meste, men så var det dette med farge. Blåbær er jo veldig i vår ånd, men vil det gjøre pilsen lilla? Evt svart ris, leste jeg et sted på den store internettingen. Erfaringer og forslag?
 
Bruker denne tråden siden den har så fin tittel. Ser ut som det er en purple pils på vei som et samarbeidsprosjekt med noen av de mer perifere avdelingene i bryggeriet. Vi har antakelig kontroll på det meste, men så var det dette med farge. Blåbær er jo veldig i vår ånd, men vil det gjøre pilsen lilla? Evt svart ris, leste jeg et sted på den store internettingen. Erfaringer og forslag?

Blåbær gjør nok dessverre ølet ditt rødt, uten antydning av blått. Stoffet som gir blåbær farge (antocyanin) er eksakt det samme som i bringebær og kirsebær f.eks. Årsaken til at disse ser forskjellig ut er både konsentrasjon og at dette stoffet er en pH-indikator. Det vil bli rødere ved lavere pH og mer blått ved høyere pH. For blåfarge vil du med andre ord ha en høyere pH i ølet ditt, men pH er dessverre ganske vanskelig å øke i et øl uten å ødelegge ølet fullstendig. Juks med konditorfarge om du vil ha blått øl!

Smakbidraget fra blåbær er også nokså lavt, men her har jeg eksperimentert lite så jeg har ingen bedre råd enn å bruke mye.
 
Blåbær gjør nok dessverre ølet ditt rødt, uten antydning av blått. Stoffet som gir blåbær farge (antocyanin) er eksakt det samme som i bringebær og kirsebær f.eks. Årsaken til at disse ser forskjellig ut er både konsentrasjon og at dette stoffet er en pH-indikator. Det vil bli rødere ved lavere pH og mer blått ved høyere pH. For blåfarge vil du med andre ord ha en høyere pH i ølet ditt, men pH er dessverre ganske vanskelig å øke i et øl uten å ødelegge ølet fullstendig. Juks med konditorfarge om du vil ha blått øl!

Smakbidraget fra blåbær er også nokså lavt, men her har jeg eksperimentert lite så jeg har ingen bedre råd enn å bruke mye.
Rødt er jo kult, men ikke helt det jeg ser etter. Kanskje sånn ris kan være løsninga?
 
Tilbake
Topp