Jeg har en porter til gjæring akkurat nå, og opplever at gjæringen uventet har stoppet. Ølet er av typen Bakke brygg robust porter med følgende maltregning:
Amount
4.62 kg Muntons Pale (Venture) 70%
0.66 kg Weyermann Munich II 10%
0.66 kg Warminster Crystal 200 (240) 10%
0.4 kg Muntons Chocolate 6.1%
0.26 kg Muntons Black 3.9%
6.6 kg Total
dette er til 25 liter ferdig i bøtta, og jeg målte OG til 1.058. Mesket på 67 grader i 60 min. I følge oppskrift skal FG havne på 1.015.
Brukte to poser Lallemand Nottingham, som ble rehydrert etter instruks på datablad. Gjær ble tilsatt på 17 grader, tilsatt oksygen, og satt til gjæring på 18 grader (i bøtta) under stormgjæring, og deretter rampet opp til 20 grader. God fres og tilsynelatende normal gjæring. Tok første måling i forrigårs og leste av 1.020. Samme i går. Skrudde så opp temperatur til 21 grader, og rørte forsiktig i bøtta i forsøk på å få opp gjæren i suspensjon igjen. Målte i dag, og ingen målbar forskjell så langt.
Ølet har nå stått i ca 10 dager til gjæring. Erfaringsmessig er FG nådd relativt raskt etter stormgjæring.
Ingen krise, men smaker litt for søtt enda vil jeg si. Hvem er synderen? Spesialmalt, mesketemperatur, eller mine ferdigheter? Forslag eller smarte kommentarer mottas med takk.
Amount
4.62 kg Muntons Pale (Venture) 70%
0.66 kg Weyermann Munich II 10%
0.66 kg Warminster Crystal 200 (240) 10%
0.4 kg Muntons Chocolate 6.1%
0.26 kg Muntons Black 3.9%
6.6 kg Total
dette er til 25 liter ferdig i bøtta, og jeg målte OG til 1.058. Mesket på 67 grader i 60 min. I følge oppskrift skal FG havne på 1.015.
Brukte to poser Lallemand Nottingham, som ble rehydrert etter instruks på datablad. Gjær ble tilsatt på 17 grader, tilsatt oksygen, og satt til gjæring på 18 grader (i bøtta) under stormgjæring, og deretter rampet opp til 20 grader. God fres og tilsynelatende normal gjæring. Tok første måling i forrigårs og leste av 1.020. Samme i går. Skrudde så opp temperatur til 21 grader, og rørte forsiktig i bøtta i forsøk på å få opp gjæren i suspensjon igjen. Målte i dag, og ingen målbar forskjell så langt.
Ølet har nå stått i ca 10 dager til gjæring. Erfaringsmessig er FG nådd relativt raskt etter stormgjæring.
Ingen krise, men smaker litt for søtt enda vil jeg si. Hvem er synderen? Spesialmalt, mesketemperatur, eller mine ferdigheter? Forslag eller smarte kommentarer mottas med takk.