Brewly W-34/70

Kloakk

Norbrygg-medlem
Etter en liten avsporing(beklager det) i Lallemand Diamond Lager tråden, så tenkte jeg det kunne være greit å starte en egen tråd for denne gjæra, mest fordi jeg nå har sendt avgårde 3 brev til @beefeater, @Ravneklo og @Pål Heide Kielland med nettopp denne gjæra.

Såvidt jeg har fått med meg er jeg den eneste på forumet som har brukt denne gjæra og som jeg skrev i Diamond tråden, har jeg blitt veldig glad i den og ser virkelig frem til å høre hva andre syns om den, og håper derfor dere som snart får gjæra i posten hadde tatt dere bryet med å dele deres tanker og erfaringer i denne tråden når den tid kommer.

Jeg skal prøve å dele de erfaringene jeg har gjort så langt, kanskje vil det være til nytte for flere, men først og fremst til dere 3 som snart får den i postkassen.

Jeg har gjæret fra 9 til 14 grader, på 9-11 grader har jeg landet på 4 pakker på 25 liter med en OG opptil 1.050. Jeg har neppe de beste smaksløkene, men jeg merker altså ingen forskjell på ølet om jeg bruker 9 eller 12, så når jeg ikke pitcher slurry, legger jeg meg på 3 pakker på 12 grader på 21 liter vørter med en OG mellom 1.044 og 1.050.

Jeg rehydrere gjæra selv om de skriver på pakken at den kan direkte pitches i vørter, om det er nødvendig vet jeg ikke, men jeg innbiller meg at lagtiden blir kortere, men mest fordi jeg ikke liker at gjæra blir liggende på skummet etter jeg har overført til gjæringskaret.

I motsetning til Fermentis sin W-34/70, så står det på pakken at man skal "aerate", kanskje holder det å plaske under overføring til gjæringskar, kanskje holder det å riste karet, jeg vet ikke, jeg oksygenerer med ren O2 i 90 sekunder. Og jeg tilsetter gjærnæring på 15min igjen av kok.

Jeg gjærer som sagt på 12 grader med tørrgjær, men kjører 10 når jeg bruker slurry, jeg har brukt opp til 3.generasjon slurry og det har aldri vært et problem, kanskje kan man gjenbruke mange flere generasjoner, jeg vet ikke, jeg syns 3 generasjoner holder og jeg starter heller en ny runde tørrgjør enn å gamble på rutinene mine i forhold til at noe blir kontaminert.

Med 3 pakker, er det typisk 18 til 24 timer før det begynner å skje ting i blow off/gjærlås. Med slurry pitcher jeg alltid mye, sånn rundt 0,4 liter og da går det mellom 10 til 12 timer før det blir aktivitet. Uavhengig av om det er 10 eller 12 grader så jobber denne gjæra klokkerent og spiser ca 5 poeng i døgnet og du kan bruke "plåppingen" som en metronom. Det er også, uten den minste tvil, en gjær som lukter minimalt under gjæringa, og svovel, som har vært ett problem hos meg, har jeg aldri hatt med denne gjæra. Som muligens er hovedgrunnen til at jeg virkelig liker denne gjæra så godt som jeg gjør.

Jeg bruker tilt og når jeg er 2-5 poeng unna antatt FG så øker jeg tempen til 16 grader, når all aktivitet er opphørt lar jeg den stå på 16 grader i 3 døgn eller når jeg evt får tid til å fate etter den. Jeg har aldri flaskekarbonert med denne gjæra så der har jeg desverre ingenting å komme med, men den gjør vel jobben like godt som de fleste andre vil jeg anta.

Det er vel egentlig ikke så mye mer å si om Brewly W-34/70 for om en gjær er god eller ikke med dagens utvalg av gjær er kanskje mer subjektivt enn det er objektivt, men kort oppsummert så er det jeg liker med den at jeg aldri har opplevd svovel, den har høy utgjæring(i Brewfather har jeg satt den til 83% for det er gjennomsnittet, en Vienna havnet på 80% mens en ris lager havnet på hele 86%), og det er den reneste lagergjæra jeg har brukt, det er malt og humle som skinner og minimalt bidrag fra gjæra i smaksprofilen på det ferdige ølet. Noen vil kanskje syns det kan bli kjedelig, men det er sånn jeg liker de lyse lagerølene jeg brygger, krisp og ren.
 
Sist redigert:

Ravneklo

Norbrygg-medlem
Blir en liten stund til jeg får skvisa inn den gjæra i bryggesjemaet, men når det er gjort følger selvsagt rapport og evaluering :)
 
Takk igjen for at du sendte denne!
Jeg skal rapportere hvordan dette går.
Har blitt inspirert av diskusjoner her inne og også bestilt Spalt fra Vladimir.

Så det blir to nye ting på en gang men forhåpentligvis godt øl :)
 

Mc.

Norbrygg-medlem
Etter en liten avsporing(beklager det) i Lallemand Diamond Lager tråden, så tenkte jeg det kunne være greit å starte en egen tråd for denne gjæra, mest fordi jeg nå har sendt avgårde 3 brev til @beefeater, @Ravneklo og @Pål Heide Kielland med nettopp denne gjæra.

Såvidt jeg har fått med meg er jeg den eneste på forumet som har brukt denne gjæra og som jeg skrev i Diamond tråden, har jeg blitt veldig glad i denne gjæra og ser virkelig frem til å høre hva andre syns om den, og håper derfor dere som snart får gjæra i posten hadde tatt dere bryet med å dele deres tanker og erfaringer i denne tråden når den tid kommer.

Jeg skal prøve å dele de erfaringene jeg har gjort så langt, kanskje vil det være til nytte for flere, men først og fremst til dere 3 som snart får den i postkassen.

Jeg har gjæret fra 9 til 14 grader, på 9-11 grader har jeg landet på 4 pakker på 25 liter med en OG opptil 1.050. Jeg har neppe de beste smaksløkene, men jeg merker altså ingen forskjell på ølet om jeg bruker 9 eller 12, så når jeg ikke pitcher slurry, legger jeg meg på 3 pakker på 12 grader på 21 liter vørter med en OG mellom 1.044 og 1.050.

Jeg rehydrere gjæra selv om de skriver på pakken at den kan direkte pitches i vørter, om det er nødvendig vet jeg ikke, men jeg innbiller meg at lagtiden blir kortere, men mest fordi jeg ikke liker at gjæra blir liggende på skummet etter jeg har overført til gjæringskaret.

I motsetning til Fermentis sin W-34/70, så står det på pakken at man skal "aerate", kanskje holder det å plaske under overføring til gjæringskar, kanskje holder det å riste karet, jeg vet ikke, jeg oksygenerer med ren O2 i 90 sekunder. Og jeg tilsetter gjærnæring på 15min igjen av kok.

Jeg gjærer som sagt på 12 grader med tørrgjær, men kjører 10 når jeg bruker slurry, jeg har brukt opp til 3.generasjon slurry og det har aldri vært et problem, kanskje kan man gjenbruke mange flere generasjoner, jeg vet ikke, jeg syns 3 generasjoner holder og jeg starter heller en ny runde tørrgjør enn å gamble på rutinene mine i forhold til at noe blir kontaminert.

Med 3 pakker, er det typisk 18 til 24 timer før det begynner å skje ting i blow off/gjærlås. Med slurry pitcher jeg alltid mye, sånn rundt 0,4 liter og da går det mellom 10 til 12 timer før det blir aktivitet. Uavhengig av om det er 10 eller 12 grader så jobber denne gjæra klokkerent og spiser ca 5 poeng i døgnet og du kan bruke "plåppingen" som en metronom. Det er også, uten den minste tvil, en gjær som lukter minimalt under gjæringa, og svovel, som har vært ett problem hos meg, har jeg aldri hatt med denne gjæra. Som muligens er hovedgrunnen til at jeg virkelig liker denne gjæra så godt som jeg gjør.

Jeg bruker tilt og når jeg er 2-5 poeng unna antatt FG så øker jeg tempen til 16 grader, når all aktivitet er opphørt lar jeg den stå på 16 grader i 3 døgn eller når jeg evt får tid til å fate etter den. Jeg har aldri flaskekarbonert med denne gjæra så der har jeg desverre ingenting å komme med, men den gjør vel jobben like godt som de fleste andre vil jeg anta.

Det er vel egentlig ikke så mye mer å si om Brewly W-34/70 for om en gjær er god eller ikke med dagens utvalg av gjær er kanskje mer subjektivt enn det er objektivt, men kort oppsummert så er det jeg liker med den at jeg aldri har opplevd svovel, den har høy utgjæring(i Brewfather har jeg satt den til 83% for det er gjennomsnittet, en Vienna havnet på 80% mens en ris lager havnet på hele 86%), og det er den reneste lagergjæra jeg har brukt, det er malt og humle som skinner og minimalt bidrag fra gjæra i smaksprofilen på det ferdige ølet. Noen vil kanskje syns det kan bli kjedelig, men det er sånn jeg liker de lyse lagerølene jeg brygger, krisp og ren.
Høres ut som en gjær jeg må prøve en gang i vinter. 34/70 er en god gjærstamme, men prisen blir litt stiv synes jeg.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Høres ut som en gjær jeg må prøve en gang i vinter. 34/70 er en god gjærstamme, men prisen blir litt stiv synes jeg.
Skal man bare teste den og dermed ikke skal ha mange pakkene så er det absolutt stiv pris, jeg kjøper 20 pakker i slengen og da blir det 719,- inklusive frakt, eller 36,- pr pakke. Fermentis sin versjon finner jeg til 65,- pr pakke(Brewshop) så jeg syns prisen er helt ok :)

Som jeg skrev i Diamond tråden, om noen vil teste Brewly W-34/70 så kan jeg sende 1til 4 pakker for 26,- pr pakke pluss frakt som viste seg å være 55,-

Etter dagens 3 sendinger har jeg bare 7 pakker igjen og jeg blir å bruke 3 av de, men jeg ser hvordan interessen for å teste denne gjæra blir i løpet av denne uken før jeg bestiller et nytt parti på førstkommende Søndag(24.10.21)

Så hvis flere ønsker å prøve denne gjæra uten å måtte punge ut med 199,- i frakt, sleng over en pm så fikser jeg det så fremt de har på lager :)
 
Sist redigert:

Finn Berger

Moderator
Jeg har blitt fan av California Common-gjæren til Imperial, L05 Cablecar. Jeg har stående to dunker med pils med den til gjæring i kjelleren nå, og i likhet med med det @Kloakk sier om Brewly-gjæren, produserer denne ikke H2S. Det er en heller sjelden egenskap blant lagergjær; jeg trudde egentlig ikke det forekom at medlemmer av pastorianusgjengen ikke var ganske vindfulle.

Det er så en begynner å lure på slektskap. Dette er jo en egenskap som det er koda for i arvematerialet, og jeg har fryktelig vondt for å tru at Brewly's gjær har noe med w34 å gjøre, all den stund alle andre som gjør krav på samme opphav, oppfører seg normalt.

@Holmentoppen , du posta for ei stund sida, i en tråd jeg ikke finner igjen nå, et bilde av genomtreet (vel, sirkelen:)) som jeg mener var mer detaljert enn de jeg finner. Der kunne en se alle de vanlige lagergjærene, og slektskapsforholdet mellom dem. Kunne du legge ut det - eller lenke til det - igjen?

edit: Så du hadde posta den i en annen tråd i dag:)! (https://forum.norbrygg.no/threads/w34-70-pa-aletemperaturer-uten-trykkgjaering.44075/post-575155)
 
Sist redigert:

Kloakk

Norbrygg-medlem
Jeg har blitt fan av California Common-gjæren til Imperial, L05 Cablecar. Jeg har stående to dunker med pils med den til gjæring i kjelleren nå, og i likhet med med det @Kloakk sier om Brewly-gjæren, produserer denne ikke H2S. Det er en heller sjelden egenskap blant lagergjær; jeg trudde egentlig ikke det forekom at medlemmer av pastorianusgjengen ikke var ganske vindfulle.

Det er så en begynner å lure på slektskap. Dette er jo en egenskap som det er koda for i arvematerialet, og jeg har fryktelig vondt for å tru at Brewly's gjær har noe med w34 å gjøre, all den stund alle andre som gjør krav på samme opphav, oppfører seg normalt.

@Holmentoppen , du posta for ei stund sida, i en tråd jeg ikke finner igjen nå, et bilde av genomtreet (vel, sirkelen:)) som jeg mener var mer detaljert enn de jeg finner. Der kunne en se alle de vanlige lagergjærene, og slektskapsforholdet mellom dem. Kunne du legge ut det - eller lenke til det - igjen?
"Famous German bottom fermenting lager strain originating from Weihenstephan." Det er hva som står på pakken, tenker du at det stemmer, men at det ikke er W-34 gener av et slag?

Jeg mener det er jo veldig dristig, med tanke på konsekvenser om de har blank løgn på pakkene sine.
 

Finn Berger

Moderator
@Holmentoppen , du skriver et annet sted at Brewly antakelig får sin gjær fra AEB, som eies av Orkla og er eneste gjærprodusent i Sverige. Jeg finner ikke noe på AEB i farten, men det må være Jästbolaget du referer til. Det eies av Orkla, og driver bl.a. med kontraktproduksjon av ølgjær. Det virker veldig sannsynlig at Brewly får laget produktene sine der.

Jeg fant fram via denne svenske forumtråden: https://bryggaren.shbf.se/viewtopic.php?f=5&t=15789
 

Finn Berger

Moderator
"Famous German bottom fermenting lager strain originating from Weihenstephan." Det er hva som står på pakken, tenker du at det stemmer, men at det ikke er W-34 gener av et slag?

Jeg mener det er jo veldig dristig, med tanke på konsekvenser om de har blank løgn på pakkene sine.
Det er rein spekulasjon, og jeg er jo enig i det du sier; at det virker smått utrolig om det skulle være sånn. Jeg bare synes det er så rart at denne gjæren er så spesiell sammenligna med Fermentis' w-34/70 - og andre av samme slekta - om den kommer fra den samme stammen.
 

Hans B

Norbrygg-medlem
Er dette samme gjær som brewerly?
Produsert av aeb og erstatter for w-34/70 står det. Fin pris også!
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
@Holmentoppen , du skriver et annet sted at Brewly antakelig får sin gjær fra AEB, som eies av Orkla og er eneste gjærprodusent i Sverige. Jeg finner ikke noe på AEB i farten, men det må være Jästbolaget du referer til. Det eies av Orkla, og driver bl.a. med kontraktproduksjon av ølgjær. Det virker veldig sannsynlig at Brewly får laget produktene sine der.

Jeg fant fram via denne svenske forumtråden: https://bryggaren.shbf.se/viewtopic.php?f=5&t=15789
Njei, jeg skrev vel at Jästbolaget AB eies av Orkla i Diamond-tråden. AEB har jeg ikke noe greie på, men i linken til Maltmagnus kan det se ut som at svenskene produserer for dem.
 

Finn Berger

Moderator
Njei, jeg skrev vel at Jästbolaget AB eies av Orkla i Diamond-tråden. AEB har jeg ikke noe greie på, men i linken til Maltmagnus kan det se ut som at svenskene produserer for dem.
My bad. Det var i det innlegget du siterte at det sto AEB. Hukommelse ... :(. (Eller leseferdighet:(.)
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Er dette samme gjær som brewerly?
Den var jo så billig at det er interessant å teste. Samme pris som fem pakker 34/70 og frakt.
 

Finn Berger

Moderator
Er dette samme gjær som brewerly?
Produsert av aeb og erstatter for w-34/70 står det. Fin pris også!
Nei, Brewly får sin gjær fra Jästbolaget - det virker i alle fall rimelig sikkert. Dette er ikke en svenskprodusert gjær.
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
86% attenuation var vel litt i overkant. Syns at Diamond er sulten nok egentlig.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Det er rein spekulasjon, og jeg er jo enig i det du sier; at det virker smått utrolig om det skulle være sånn. Jeg bare synes det er så rart at denne gjæren er så spesiell sammenligna med Fermentis' w-34/70 - og andre av samme slekta - om den kommer fra den samme stammen.
Det er selvfølgelig bare spekulasjon fra min side også, men jeg mistenker at Fermentis, pga av omfanget av kunder, har en helt annen prosess for dyrking, tørking og pakking enn hvem det nå enn er som produserer Brewly.

En ting er i alle fall sikkert og der er at det er ikke Fermentis som har lagt på /70. I en pdf jeg fant omtales den som TUM 34/70.

Jeg har sendt en mail til hjemmebryggeriet hvor jeg kjøper gjæra, men har ikke det helt store håpet om ett vettug svar, desverre.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Nei, Brewly får sin gjær fra Jästbolaget - det virker i alle fall rimelig sikkert. Dette er ikke en svenskprodusert gjær.
Må si meg enig i dette, joda jeg har fått god utgjæring med brewly, men 87% som gjennomsnitt er det ikke snakk om. Syns de fleste spesifikasjonene er forskjellige på disse to gjær typene.
 
Topp