Brewly W-34/70

Marius K.

Norbrygg-medlem
Etter 32 døgn klarte jeg å tyne min øl fra 1.049 til 1.011, 77% Apparent attenuation.
Hadde håpet på litt mer, 1.009 og 81%, men nå var det ikke mer å hente selv med temperaturøking og risting. Har snudd fatet på hodet noen ganger og ristet for å få gjæren i suspensjon. Startet nedkjølingen i går og ølet er karbonert (spunding) så det blir ikke så lenge til første prøvesmaking.

Er lite motivert til å gjære pils direkte med tørrgjær igjen. Blir denne ølen god bruker jeg nok Brewly, men da med en stor og aktiv starter!

Det var jo meget tregt. Min gikk fra 1,050 til 1,009 (har nå målt FG - og den var lik måling fra Tilt) på 16 dager. Da pitchet jeg 4 pakker direkte på 23 liter øl. Ingen rehydrering og oksygenering. Ølet fates i morgen, så spent på første smak.
 
Det er meget mulig jeg brukte for lite gjær.
Brukte fire pakker til 25 liter men så dumpet jeg på ytterligere 25 liter oksygenert vørter etter 48 timer (Drauflassen). Den øvelsen har jeg bare gjort en gang før, da med en stor starter WLP830 og det gikk veldig fint. Det kan være at Brewly tørrgjæren ikke var kommet godt nok i gang til å håndtere dette
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Det er meget mulig jeg brukte for lite gjær.
Brukte fire pakker til 25 liter men så dumpet jeg på ytterligere 25 liter oksygenert vørter etter 48 timer (Drauflassen). Den øvelsen har jeg bare gjort en gang før, da med en stor starter WLP830 og det gikk veldig fint. Det kan være at Brewly tørrgjæren ikke var kommet godt nok i gang til å håndtere dette
Hvilken aktivitet var det i "gjærlåsen" etter 48 timer?
 
Hvilken aktivitet var det i "gjærlåsen" etter 48 timer?
Vanskelig å kvantifisere. "Gjærlåsen" er en justerbar overtrykksventil som er skrudd til veldig løst for lavt trykk tidlig i forløpet. Bruker å skru den helt ut for å sjekke om det har bygd seg opp noe trykk for å sjekke om det er aktivitet og det hadde det gjort, men likevel var det kanskje ikke nok aktivitet.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Vanskelig å kvantifisere. "Gjærlåsen" er en justerbar overtrykksventil som er skrudd til veldig løst for lavt trykk tidlig i forløpet. Bruker å skru den helt ut for å sjekke om det har bygd seg opp noe trykk for å sjekke om det er aktivitet og det hadde det gjort, men likevel var det kanskje ikke nok aktivitet.
Aha, ja med det gjæringsforløpet du har hatt kan det virke sånn, men jeg tenker det blir bra uansett og gjør det det kan det jo bare bli bedre når du prøver igjen med en solid starter :)
 

Finn Berger

Moderator
Vanskelig å kvantifisere. "Gjærlåsen" er en justerbar overtrykksventil som er skrudd til veldig løst for lavt trykk tidlig i forløpet. Bruker å skru den helt ut for å sjekke om det har bygd seg opp noe trykk for å sjekke om det er aktivitet og det hadde det gjort, men likevel var det kanskje ikke nok aktivitet.
Mulig fire pakker er lite, som du sier - på lav temperatur. Hvis det var aktivitet, er det rimelig å anta at gjæren i alle fall hadde gjort unna én deling (minst), og når du tilsetter oksygenert vørter, skal det holde til ny fullading av membranråstofflagrene til gjæren, slik at du i prinsippet sitter med det samme tallet fulladete celler pr. liter som du hadde da du starta. Og om det var nok, burde det jo gå greit. Gjør det det ikke, kan det være at fire pakker var snaut i utgangspunktet.

Jeg satte en liten (13 liter) batch pils med w-34/70 (Fermentis sin) for 11 dager siden på 8-9 grader, med dobbelt så mye gjær som jeg har brukt tidligere (starter på 3 liter), og den er ferdig; fra 1.046 til 1.008. Og smaker nydelig; trur det er den beste jeg har laga så langt. Så nå skal jeg bruke gjæren fra den til en 25 liters batch - hele kaka, itt'no knussel - og om det blir like bra, skal jeg overveie å bli tilhenger av megadoser med gjær til lager på lav temperatur. Jeg har ellers tenkt at vi stort sett overdriver behovet, men ... .
 

Ravneklo

Norbrygg-medlem
Så nå skal jeg bruke gjæren fra den til en 25 liters batch - hele kaka, itt'no knussel - og om det blir like bra, skal jeg overveie å bli tilhenger av megadoser med gjær til lager på lav temperatur. Jeg har ellers tenkt at vi stort sett overdriver behovet, men ... .
Underpitching har vel blitt dratt til ekstremsportssnivå i hjemmebryggersammenheng lenge nå..noe som etter min erfaring strafferseg innenlagerbrygging.
 

Finn Berger

Moderator
Underpitching har vel blitt dratt til ekstremsportssnivå i hjemmebryggersammenheng lenge nå..noe som etter min erfaring strafferseg innenlagerbrygging.
Ser at tråden fort kan spore av her. (My bad!) Start gjerne en ny tråd for å diskutere den problemstillinga:).
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Da er ølet kommet seg fra gjæringskar til fat. Det var nok igjen i karet til at jeg fikk i meg en halvliter. Tja, hva skal jeg si. Ingen usmaker som jeg kunne detektere, men smaker fortsatt ganske uferdig.

Jeg ser at denne gjæren skal være høyt flokkulerende. Jeg satte det til kaldkræsj søndag kveld, og tilsatte gelatin mandag kveld. Altså drøye 48 timer kaldkræsj og nesten tilsvarende med gelatin. Men, ølet så ut som en NEIPA når jeg fatet det. @Kloakk, og andre som har rukket å fate/flaske øllet, hva er deres erfaring?
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Da er ølet kommet seg fra gjæringskar til fat. Det var nok igjen i karet til at jeg fikk i meg en halvliter. Tja, hva skal jeg si. Ingen usmaker som jeg kunne detektere, men smaker fortsatt ganske uferdig.

Jeg ser at denne gjæren skal være høyt flokkulerende. Jeg satte det til kaldkræsj søndag kveld, og tilsatte gelatin mandag kveld. Altså drøye 48 timer kaldkræsj og nesten tilsvarende med gelatin. Men, ølet så ut som en NEIPA når jeg fatet det. @Kloakk, og andre som har rukket å fate/flaske øllet, hva er deres erfaring?
Jeg prøver la fatene med lager få stå 45 dager etter de er kommet i fatskapet, og da er de som regel veldig klar, bruker jeg gelatin er de krystallklare.

Men helt ærlig så syns jeg, med nesten all gjær, høyt eller lavt flokkulerende at det er litt hipp som happ, noen ganger blir de fort klare og andre ganger bare vil de ikke.

Forrige brygg med Brewly var en Vienna.
IMG_20210714_205220_copy_1776x2368.jpg
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Jeg prøver la fatene med lager få stå 45 dager etter de er kommet i fatskapet, og da er de som regel veldig klar, bruker jeg gelatin er de krystallklare.

Men helt ærlig så syns jeg, med nesten all gjær, høyt eller lavt flokkulerende at det er litt hipp som happ, noen ganger blir de fort klare og andre ganger bare vil de ikke.

Forrige brygg med Brewly var en Vienna.
Vis vedlegget 54843

Får se hvordan den utvikler seg. Når jeg bruker gelatin i gjæringskaret har den med få unntak kommet ut helt klar når jeg har fatet. Gelatinen har tydeligvis ikke hatt noen effekt denne gangen, så vi får håpe den klarner opp naturlig med tid. Hvis ikke får den en ny runde på fatet. Bare synes det var pussig at det var så mye gjær fortsatt i suspensjon all den tid den skal være høyt flokkulerende, og i tillegg hadde fått et par døgn kaldt med gelatin. Nå skal uansett fatet få stå 3-4 uker i ro som følge av juleferie etc., så da får det litt tid på seg.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Får se hvordan den utvikler seg. Når jeg bruker gelatin i gjæringskaret har den med få unntak kommet ut helt klar når jeg har fatet. Gelatinen har tydeligvis ikke hatt noen effekt denne gangen, så vi får håpe den klarner opp naturlig med tid. Hvis ikke får den en ny runde på fatet. Bare synes det var pussig at det var så mye gjær fortsatt i suspensjon all den tid den skal være høyt flokkulerende, og i tillegg hadde fått et par døgn kaldt med gelatin. Nå skal uansett fatet få stå 3-4 uker i ro som følge av juleferie etc., så da får det litt tid på seg.
Jeg har opplevd det samme, jeg bruker gelatinplater og der tror jeg jeg ser en sammenheng mellom å huske å la platene ligge i kaldt vann og bli myke før de går i det varme vannet, og hva det vannet holder når det går i karet, men det er ren gjetning.

Problemet med tåkete øl er at grunnen kan komme fra så mange forskjellige steder i prosessen at jeg syns det er vanskelig å skulle sette fingeren på hvor det har gått galt :confused:
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Jeg har opplevd det samme, jeg bruker gelatinplater og der tror jeg jeg ser en sammenheng mellom å huske å la platene ligge i kaldt vann og bli myke før de går i det varme vannet, og hva det vannet holder når det går i karet, men det er ren gjetning.

Problemet med tåkete øl er at grunnen kan komme fra så mange forskjellige steder i prosessen at jeg syns det er vanskelig å skulle sette fingeren på hvor det har gått galt :confused:

Jeg bruker pulver, og det funker 8 av 10 ganger. Bare så kjipt de 2 av 10 gangene det ikke funker. Er ikke så nøye på om det er litt haze i øl, men akkurat for pils så synes jeg det er viktig at den er relativt klar - og aller helst krystallklar :D

Men, satser på at denne klarner ved lagring. Hvis ikke kjører jeg bare en ny runde med gelatin i fatet. Det har hjulpet de gangene det ikke har hatt ønsket effekt i gjæringskaret.

Haze, eller ikke, blir spennende å se hvordan denne utvikler seg. Ølet hadde som nevnt ingen usmaker, men synes kanskje det hadde en viss fruktighet over seg. Jeg mistenker at dette kommer fra humlen. Brukte 100 gram Loral, hvorav en del i hopstand. Det er en humle jeg aldri har forsøkt meg på før, så blir sånn sett litt vanskelig å si hva som er hva :p
 

Reinhard10

Norbrygg-medlem
Min split batch av Diamond og Brewly ble fatet 26/11 og resten gikk på flasker 27.11. Begge ølene var uklare ved fating, men begynner å klarne nå. Både flasker og fat skal få modne til over nyttår så får vi se. Har ikke brukt gelatin på mange år og erfaringen min er at ølene klarner så sant de får nok tid på seg.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Jeg bruker pulver, og det funker 8 av 10 ganger. Bare så kjipt de 2 av 10 gangene det ikke funker. Er ikke så nøye på om det er litt haze i øl, men akkurat for pils så synes jeg det er viktig at den er relativt klar - og aller helst krystallklar :D

Men, satser på at denne klarner ved lagring. Hvis ikke kjører jeg bare en ny runde med gelatin i fatet. Det har hjulpet de gangene det ikke har hatt ønsket effekt i gjæringskaret.

Haze, eller ikke, blir spennende å se hvordan denne utvikler seg. Ølet hadde som nevnt ingen usmaker, men synes kanskje det hadde en viss fruktighet over seg. Jeg mistenker at dette kommer fra humlen. Brukte 100 gram Loral, hvorav en del i hopstand. Det er en humle jeg aldri har forsøkt meg på før, så blir sånn sett litt vanskelig å si hva som er hva :p
Skal prøve å gå over til pulver. Jeg foretrekker de aller fleste øl klar, men jeg brygger mye lyst og lite hvete eller neipa.

Jeg syns spesielt gjær har både smak og en slags "bite" jeg ikke er særlig glad i og hadde jeg fått jevnt over godt resultat med gelatin så hadde jeg brukt det i 9 av 10 øl jeg brygger. Chill haze er kjedelig å se på, men ikke noe jeg nødvendigvis henger meg opp i selv om også hvordan en øl ser ut er en del av helhetsinntrykket med en øl.

Jeg syns den fuktigheten også kan komme av gjær noen ganger, ikke Brewly, men andre og da hjelper det veldig med tid og klarning som om det er mer fruktighet i selve gjæra og ikke ølet :)
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Skal prøve å gå over til pulver. Jeg foretrekker de aller fleste øl klar, men jeg brygger mye lyst og lite hvete eller neipa.

Jeg syns spesielt gjær har både smak og en slags "bite" jeg ikke er særlig glad i og hadde jeg fått jevnt over godt resultat med gelatin så hadde jeg brukt det i 9 av 10 øl jeg brygger. Chill haze er kjedelig å se på, men ikke noe jeg nødvendigvis henger meg opp i selv om også hvordan en øl ser ut er en del av helhetsinntrykket med en øl.

Jeg syns den fuktigheten også kan komme av gjær noen ganger, ikke Brewly, men andre og da hjelper det veldig med tid og klarning som om det er mer fruktighet i selve gjæra og ikke ølet :)

Pulveret er veldig enkelt å bruke, så jeg kjører det på alt av øl nå med unntak av NEIPA og ulike hveteøl. Kan godt være at det er del gjær i suspensjon fortsatt som bidrar til litt ekstra fruktig smak. Derfor jeg er så glad i gelatin, da blir man kvitt det (som regel) med en gang. Jeg er heller ikke så glad i den smaken gjær i suspensjon gir, om det ikke er f.eks. et hveteøl da. Selv om @Reinhard10 har rett i at det meste (jeg har en Kölsch på tapp på fjerde måneden som ikke vil bli helt klar, selv etter gelatin i gjæringskaret) klarner med tid. Jeg ser bare ikke noe poeng i å skulle vente ekstra på slikt når man kan gjøre det så enkelt som med 1 ts dr. Oetker pulver i 1 dl vann :)
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Pulveret er veldig enkelt å bruke, så jeg kjører det på alt av øl nå med unntak av NEIPA og ulike hveteøl. Kan godt være at det er del gjær i suspensjon fortsatt som bidrar til litt ekstra fruktig smak. Derfor jeg er så glad i gelatin, da blir man kvitt det (som regel) med en gang. Jeg er heller ikke så glad i den smaken gjær i suspensjon gir, om det ikke er f.eks. et hveteøl da. Selv om @Reinhard10 har rett i at det meste (jeg har en Kölsch på tapp på fjerde måneden som ikke vil bli helt klar, selv etter gelatin i gjæringskaret) klarner med tid. Jeg ser bare ikke noe poeng i å skulle vente ekstra på slikt når man kan gjøre det så enkelt som med 1 ts dr. Oetker pulver i 1 dl vann :)
Helt enig, jeg skal prøve pulver, det er de uforutsigbare resultatene som gjør at jeg ikke har brukt gelatin hver gang :)
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Brukte gelatin pulver i 3-4 batcher for en tid tilbake. Ølet blei klart det, men hadde litt ubåter i ølet som var lite kledelig, og litt uappetittlig. Jeg kjører nå 1 whirlfloc/protafloc tablett (65 liter batch) når det er 8-10 minutt igjen av kok, og det gjør at det flokkulerer greit, og ølet klarner ganske bra på gjæringsbøtta før tapping til fat. Når det så har stått på et par grader og karbonert seg ferdig, setter jeg på 2-3 bar trykk, og en ølslange uten krane. Det drar ut mye av hva som har samla seg i bunn på fatet, og da er resten klart og fint vanligvis.
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Brukte gelatin pulver i 3-4 batcher for en tid tilbake. Ølet blei klart det, men hadde litt ubåter i ølet som var lite kledelig, og litt uappetittlig. Jeg kjører nå 1 whirlfloc/protafloc tablett (65 liter batch) når det er 8-10 minutt igjen av kok, og det gjør at det flokkulerer greit, og ølet klarner ganske bra på gjæringsbøtta før tapping til fat. Når det så har stått på et par grader og karbonert seg ferdig, setter jeg på 2-3 bar trykk, og en ølslange uten krane. Det drar ut mye av hva som har samla seg i bunn på fatet, og da er resten klart og fint vanligvis.

Blir en liten avsporing det her nå i grunn, men. Ubåter har jeg aldri hatt noe problemer med når jeg har brukt gelatin. Enkelte gjærstammer klarner seg greit selv, som WLP002. Andre ikke. Mulig det er noe med min prosess, men det er sjeldent jeg får veldig klart og fint øl uten at det står veldig lenge på fat gitt at jeg ikke bruker stammer som 002. Derfor er gelatin fint dersom man ønsker kombinasjonen av klart øl og "tidlig" konsum. Men selvfølgelig flott om man får klart øl uten å bruke det, men jeg får det (stort sett) ikke til.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Brukte gelatin pulver i 3-4 batcher for en tid tilbake. Ølet blei klart det, men hadde litt ubåter i ølet som var lite kledelig, og litt uappetittlig. Jeg kjører nå 1 whirlfloc/protafloc tablett (65 liter batch) når det er 8-10 minutt igjen av kok, og det gjør at det flokkulerer greit, og ølet klarner ganske bra på gjæringsbøtta før tapping til fat. Når det så har stått på et par grader og karbonert seg ferdig, setter jeg på 2-3 bar trykk, og en ølslange uten krane. Det drar ut mye av hva som har samla seg i bunn på fatet, og da er resten klart og fint vanligvis.
Er tanken her at ølet muligens klarner raskere enn man tror, men at man drar med seg litt av det som har bunnfelt hver gang man tapper i glasset?

Jeg skulle gjerne kappet stigerør eller brukt flyteball i fatene mine, men da forsvinner muligheten til O2-fri lukket overføring. Jeg har derfor brukt gelatin, og har heller ikke opplevd ubåter eller flytere. Jeg er lurer på hvor mye O2 som kommer til når man bruker gelatin dog.
 
Topp