magne1972
Moderator
Siden mange nå snart skal starte med slike, og mange allerede har brukt slike, tenkte jeg at det er fornuftig med en tråd der vi deler erfaringer/tips&triks vedrørende bruk av disse
Utifra egen erfaring skriver jeg litt, og oppfordrer andre med kunnskap om dette til å korrigere meg, og tillføye egne erfaringer
Slik bruker jeg min:
Tanken blir etter bruk vasket med lunket vann og svamp innvendig og utvendig. da er den klar til lagring før neste gjæring.
På bryggedagen blir ventiler demontert, og skyllet i varmtvann, og sprayet med sprayflaske med starsan. etterpå monteres ventiler på tanken, og tanken sprayes med sprayflaske med starsan innvendig.
setter lokket på, og brygger.
Litt før kokingen er ferdig, åpner jeg ventilene, og tapper av starsan som er samlet i bunn. tanken er klar til bruk
Når kokingen og kjølingen er over, bruker jeg pumpe for å overføre vørteren (trenger ikke pumpe, det er opp til hver enkelt)
Etter overføringen, kobler jeg til brusestein på bunnventilen, og belufter vørteren. tillsetter gjær umiddelbart etterpå. (tanken står i kjøleskap ved fylling)
Etter 12-24 timer etter gjærtilsetting, når gjæringen er i gang, tapper jeg av 0,2-0,4 liter bunnfall i bunnventilen (død gjær, bunnfall fra kokingen som ble med over etc)
Når gjæringen er over, crash-cooler jeg vørteren ned til 3,5-4 grader, og etter ett døgn tapper jeg av ca. 0,5 liter gjær. Etter et døgn til, gjentaes dette. etter nok et døgn tappes resterende gjær ut. Sitter da med ca 1 liter kompakt slurry igjen
Før avtapping fra bunnventilen sprayes ventilen med starsan, samme etter avtapp.
Vørteren overføres deretter via adapterslange fra sideventilen rett til Corneliusfat (ferdig dessinfisert og med sukkerlake for naturlig karbonering.)
Fatet står på vekt slik at mengden overført lett kan overvåkes
Etter fat er fylt/konen er tømt, spyles konen ren innvendig, og tappes gjennom bunnventil. etterpå demonteres ventiler for rengjøring/lagring til neste gang
Utifra egen erfaring skriver jeg litt, og oppfordrer andre med kunnskap om dette til å korrigere meg, og tillføye egne erfaringer
Slik bruker jeg min:
Tanken blir etter bruk vasket med lunket vann og svamp innvendig og utvendig. da er den klar til lagring før neste gjæring.
På bryggedagen blir ventiler demontert, og skyllet i varmtvann, og sprayet med sprayflaske med starsan. etterpå monteres ventiler på tanken, og tanken sprayes med sprayflaske med starsan innvendig.
setter lokket på, og brygger.
Litt før kokingen er ferdig, åpner jeg ventilene, og tapper av starsan som er samlet i bunn. tanken er klar til bruk
Når kokingen og kjølingen er over, bruker jeg pumpe for å overføre vørteren (trenger ikke pumpe, det er opp til hver enkelt)
Etter overføringen, kobler jeg til brusestein på bunnventilen, og belufter vørteren. tillsetter gjær umiddelbart etterpå. (tanken står i kjøleskap ved fylling)
Etter 12-24 timer etter gjærtilsetting, når gjæringen er i gang, tapper jeg av 0,2-0,4 liter bunnfall i bunnventilen (død gjær, bunnfall fra kokingen som ble med over etc)
Når gjæringen er over, crash-cooler jeg vørteren ned til 3,5-4 grader, og etter ett døgn tapper jeg av ca. 0,5 liter gjær. Etter et døgn til, gjentaes dette. etter nok et døgn tappes resterende gjær ut. Sitter da med ca 1 liter kompakt slurry igjen
Før avtapping fra bunnventilen sprayes ventilen med starsan, samme etter avtapp.
Vørteren overføres deretter via adapterslange fra sideventilen rett til Corneliusfat (ferdig dessinfisert og med sukkerlake for naturlig karbonering.)
Fatet står på vekt slik at mengden overført lett kan overvåkes
Etter fat er fylt/konen er tømt, spyles konen ren innvendig, og tappes gjennom bunnventil. etterpå demonteres ventiler for rengjøring/lagring til neste gang