Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
Kan jo bruke den i Glazen Toren Saison d'Erpe-Mere og, er vel 12.5% sukker i den oppskrifta fra bryggeriet.
Ja, her huska jeg feil. Da blir det litt for smalt bruksområde til å handle ei kanne.Du tenker på 12,5% hvete? Ikke no sukker i den ;-)
Blir faktisk Saison d'Erpe-Mere på søndag nå. Tenkte litt og prøver torrefied wheat i den.Brukte forresten Golden syrup på en variant i fjor sommer som ble bra
Har prøvd å google litt, men finner lite hjelp.Har en oppskrift nå som ser sånn ut https://share.brewfather.app/ryZHBUx4MadhwB
tror det kan funke
Brygget en variant med av denne rundt årsskiftet. Brukte da Weyermann mørk hvete, synes det ble ganske bra. Venter spent på NM dommen.Blir faktisk Saison d'Erpe-Mere på søndag nå. Tenkte litt og prøver torrefied wheat i den.
Det er et malt jeg har brukt en del. Fortjener mer oppmerksomhet! Det er vel hvetemaltversjonen av lyst münchener. 17-18 EBC, om jeg ikke husker feil?Brygget en variant med av denne rundt årsskiftet. Brukte da Weyermann mørk hvete, synes det ble ganske bra. Venter spent på NM dommen.
![]()
Har en del Nectaron på lager, kunne eg erstatta Waimea med den?Så hyggelig, jeg kan absolutt anbefale oppskriften. Det begynner å bli tynt, men jeg ser ølbrygging har den inne. Dog synes jeg 89,- for 2020 er litt dyrt, jeg hadde vært frekk nok til å spørre om en bedre pris. De har også Nectaron på tilbud.
![]()
Ølbrygging AS -Gjør det selv!
Hos oss vil du finne kunnskapen og utstyret til å kunne lage ekte hjemmelaget øl, cider, vin, pizza, BBQ og mye mer!www.olbrygging.no
Jeg har ikke forsøkt selv men utfra profil på humla tipper jeg Moutere vil fungere som en grei erstatning.
![]()
Moutere™ Brand - NZ Hops - NZ
Moutere™ is a big hop delivering high alpha acid with a generous weight of oil while its lower cohumulone provides a soft well-structured but solid bitterness. Sensory panels describe the flavors and aromas in the finished beer to be that of grapefruit, light tropical fruit, and passion fruit...www.yakimachief.com
![]()
Waimea™ Brand - NZ Hops - NZ
Developed by the New Zealand Institute for Plant and Food Research hop breeding program and released in 2012, Waimea’s lineage includes Californian Late Cluster, Saaz and Fuggle. Waimea is a big hop for big beers and can be used across an array of styles in a variety of brew house and dry...www.yakimachief.com
Litebrygg har Moutere, Rakau og Nectaron
Du kan definitivt bruke Nectaron i stedet for Waimea og få et veldig godt øl, men jeg tror neppe Nectaron vil kunne erstatte Waimea og gi helt det samme.Har en del Nectaron på lager, kunne eg erstatta Waimea med den?
Jeg har fulgt planen nesten slavisk. Det ble en pale ale i tillegg på humle slurryen etter NEIPA-en. Denne er satt til cold crash.Sommer med Lallemand Munich Classic
Vår boxer elsker banan, min datter kaller han Bananianer og lurte på om jeg kunne lage et øl som het bananianer. Det ble en hel serie.
Bananianer Saphir
Hefeweizen
Magnum og Saphir. Humlevalget har minimal betydning, men jeg har begrenset kreativiet og noe ønsker jeg å kalle dette. Som nevnt i @Finn Berger sin eminente Hefeweizen-tråd, er det med en god dose frykt jeg brygger hefeweizen. Det ble sommer og ikke vår på meg, håper det er greit. Denne blir med en god andel mørk hvetemalt.
https://share.brewfather.app/RtCGp0GnLhz28f
Bananianer Tradition
Hefeweizen
Magnum og Tradition. En god dose Vienna og en liten dæsj melanodin.
https://share.brewfather.app/J5xeg5YmmkUXrO
Bananianer Brød
Dunelweizen
Mørk hvete, munich, en liten dæsj melanodin og Carafa. Magnum og Tradition.
https://share.brewfather.app/05H2k7qQVDdiFh
Hopfenweizen
AX-L og hvete. Cashmere og Krush (HBC 586). Cashmere fungerer veldig godt med belgisk gjær. Satser på det fungerer med banangjær også. Usikker på om jeg skal bruke Krush eller en tysk humle. Saphir, Tradition og Perle er alternativene.
https://share.brewfather.app/Vs6bWDPSuwTtNk
Sommer med Lallemand Munich Classic
Vår boxer elsker banan, min datter kaller han Bananianer og lurte på om jeg kunne lage et øl som het bananianer. Det ble en hel serie.
Bananianer Saphir
Hefeweizen
Magnum og Saphir. Humlevalget har minimal betydning, men jeg har begrenset kreativiet og noe ønsker jeg å kalle dette. Som nevnt i @Finn Berger sin eminente Hefeweizen-tråd, er det med en god dose frykt jeg brygger hefeweizen. Det ble sommer og ikke vår på meg, håper det er greit. Denne blir med en god andel mørk hvetemalt.
https://share.brewfather.app/J5xeg5YmmkUXrO
Bananianer Tradition
Hefeweizen
Magnum og Tradition. En god dose Vienna og en liten dæsj melanodin.
https://share.brewfather.app/RtCGp0GnLhz28f
Bananianer Brød
Dunkelweizen
Mørk hvete, munich, en liten dæsj melanodin og Carafa. Magnum og Tradition.
https://share.brewfather.app/05H2k7qQVDdiFh
Hopfenweizen
AX-L og hvete. Cashmere og Krush (HBC 586). Cashmere fungerer veldig godt med belgisk gjær. Satser på det fungerer med banangjær også. Usikker på om jeg skal bruke Krush eller en tysk humle. Saphir, Tradition og Perle er alternativene.
https://share.brewfather.app/Vs6bWDPSuwTtNk
Blir en travel vinter ser jegHar laget et foreløpig bryggeplan for 2025 basert på hva jeg har tilgjenglig av råvarer. Med ett unntak, målet er å tære på humle- og gjærlageret.
Vinter er lageritd, denne gang med Fermentis S-189
Pilsevenner
Internasjonal lager
Best A-XL, mørk hvete, Magnum, Opal og Saphir
https://share.brewfather.app/YrqeWBxgB7aHhX
Pinsemenigheten Smaragd
Tysk pils
Best A-XL, Magnum og Smaragd
https://share.brewfather.app/Q1endx8bVunwWK
Sau
New Zealand Pils
Viking Pils og Carahell, ett litt fruktigere alternativ, med Magnum, Wakuatu, Motueka og Nelson
![]()
Fysstereisgutt
New Zealand IPL
Pale og karamell. Oppskrift jeg har brygget et par ganger tidligere, men med klassisk IPA gjær. Synes Waimea, Rakau og Nectaron fungerer veldig godt sammen. Gjæren utgjær neppe den store forskjellen.
https://share.brewfather.app/X9gyjQpxnR72u6
Vår med Fermentis K-97
Dersom jeg deltar på Rogaland Ølfestival, noe jeg håper å få til, blir det med en eller to historiske stiler.
Heilt i Baddel
Berliner Braunbier
Munchen, pils og karamell. Lett humlet. Mørkt surøl, moderat alkohol og forhåpentligvis litt kropp. Det er mulig gjæren ikke er optimal, og denne brygges en annen gang med annen gjær.
https://share.brewfather.app/zJ9eX7mao3gVHw
Kottbusser
Pils, hvete, havreflak, melasse og honning. Magnum, Tradition, Saphir. En ølstil som forsvant med renhetsloven grunnet honning og melasse.
https://share.brewfather.app/RGAvwQe1XdxSfE
‘an e’ pien
Kuyt/ Kuit/ Koyt
Nederlandsk ølstil med mye havre. Tradisjonen sier ½ havre, ⅓ bygg og ⅙ hvete. Så her må nok jeg bruke et par never risskall. Magnum og Tradition.
https://share.brewfather.app/7RQo8YETURBUXh
Det e' Gromsete på sørsiå
NEIPA
Tømmer lageret for Waimea, Rakau og Nectaron. Ønsker å forsøke en NEIPA med de samme humlene som jeg har brukt med hell i mer klassisk IPA.
https://share.brewfather.app/a4JF8jOxbsxnSc
Sommer med Lallemand Munich Classic
Vår boxer elsker banan, min datter kaller han Bananianer og lurte på om jeg kunne lage et øl som het bananianer. Det ble en hel serie.
Bananianer Saphir
Hefeweizen
Magnum og Saphir. Humlevalget har minimal betydning, men jeg har begrenset kreativiet og noe ønsker jeg å kalle dette. Som nevnt i @Finn Berger sin eminente Hefeweizen-tråd, er det med en god dose frykt jeg brygger hefeweizen. Det ble sommer og ikke vår på meg, håper det er greit. Denne blir med en god andel mørk hvetemalt.
https://share.brewfather.app/RtCGp0GnLhz28f
Bananianer Tradition
Hefeweizen
Magnum og Tradition. En god dose Vienna og en liten dæsj melanodin.
https://share.brewfather.app/J5xeg5YmmkUXrO
Bananianer Brød
Dunelweizen
Mørk hvete, munich, en liten dæsj melanodin og Carafa. Magnum og Tradition.
https://share.brewfather.app/05H2k7qQVDdiFh
Hopfenweizen
AX-L og hvete. Cashmere og Krush (HBC 586). Cashmere fungerer veldig godt med belgisk gjær. Satser på det fungerer med banangjær også. Usikker på om jeg skal bruke Krush eller en tysk humle. Saphir, Tradition og Perle er alternativene.
https://share.brewfather.app/Vs6bWDPSuwTtNk
Høst med Mangrove Jack M36 Liberty Bell
Gjær fra MJ har dårlig rykte på forumet. Dette blir mitt første (og kanskje siste forsøk med MJ gjær). M36 er i følge regnearket til @dmtaylor en miks av Windsor og Nottingham. Den skal være ok. Så vi får se.
Den gamla lørjå okka seg
Best Bitter
Tok utgangspunkt i OST og nedskalerte denne. Maris Otter, kjeks og karamell. Jester og Target.
https://share.brewfather.app/LEjftqsJKmiyXm
(ska me) Gadda Beibi?
Amerikansk pale ale
Utrolig nok har jeg aldri brygget en klassisk APA, det er det på tide å gjøre noe med. Maris Otter, munich og karamell. Magnum, Mosaic, Amarillo og Citra.
https://share.brewfather.app/aDJ46Rs8OOF7jQ
Sørante
NZ IPA
NM vinner 2022. Jeg trodde ikke jeg kom til å brygge denne igjen. Eller gjør jeg det? Dette var en oppskift jeg laget, men hadde aldri alle humler tilgjenglig. NM vinneren ble brygget med Pacific Gem og Nelson. Resten var erstatningshumler. Nå oppdaget jeg at jeg kun manglet Pacific Gem, resten av humlene i opprinnelig oppskrift var tilgjenglig. Dersom jeg klarer å skaffe PG blir denne brygget igjen. Alternativet er en annen IPA.
https://share.brewfather.app/MvpFcfZgXmz5dH
Onna
Australian Sparkling Ale
Australsk ale alternativ som ble utviklet for å konkurrere med importert lyst lagerøl. Har brygget denne 2 ganger uten at noen av disse har vært spesielt vellykket. Skal det lykkes på 3. forsøk? Det godt være denne byttes med noe annet.
https://share.brewfather.app/nLPhVMYnT0Cnk1
Jeg laget tilsvarende plan i fjor og holdt jeg stort sett til planen. Men etter et par øl ble tømt, måtte jeg fylle tomrommet. Regner med det blir noe lignende neste år også. Plutselig skal det brygges en Saison, jeg gjenbruker ikke BE-134. Jeg drikker ikke så mye mørkt øl, men det kan være kjekt til jul. Det er mulig Kottbusser byttes ut med en Doppelsticke. Onna kan fort bli en Robust Porter eller Imperial Brown Ale. Tiden vil vise.
Andre som har tilsvarende planer?
2025Blir en travel vinter ser jeg
Såpass, er fornøyd om jeg får til 1 i mnd jeg
Gikk helt fint. Brygget forøvrig 3 batcher i helga.APA, porter og IPA.
Jeg ligger litt etter skjemaet; har bare fått satt 39 brygg så langt i årSåpass, er fornøyd om jeg får til 1 i mnd jeg
Hadde som nyttårsforsett å drikke mer øl, ser ut som jeg må steppe opp litt herJeg ligger litt etter skjemaet; har bare fått satt 39 brygg så langt i år. (Regner med at fastlegen min ikke leser dette forumet!)