Bryggeplan 2025

Brygget en variant med av denne rundt årsskiftet. Brukte da Weyermann mørk hvete, synes det ble ganske bra. Venter spent på NM dommen.
Det er et malt jeg har brukt en del. Fortjener mer oppmerksomhet! Det er vel hvetemaltversjonen av lyst münchener. 17-18 EBC, om jeg ikke husker feil?

Dommedag nærmer seg:)!
 
Så hyggelig, jeg kan absolutt anbefale oppskriften. Det begynner å bli tynt, men jeg ser ølbrygging har den inne. Dog synes jeg 89,- for 2020 er litt dyrt, jeg hadde vært frekk nok til å spørre om en bedre pris. De har også Nectaron på tilbud.

Jeg har ikke forsøkt selv men utfra profil på humla tipper jeg Moutere vil fungere som en grei erstatning.

Litebrygg har Moutere, Rakau og Nectaron
Har en del Nectaron på lager, kunne eg erstatta Waimea med den?
 
Har en del Nectaron på lager, kunne eg erstatta Waimea med den?
Du kan definitivt bruke Nectaron i stedet for Waimea og få et veldig godt øl, men jeg tror neppe Nectaron vil kunne erstatte Waimea og gi helt det samme.

Vil du lage godt øl kjør på med Nectaron. Vil du lage Fysstereisgutt, sjekk om du får tak i Waimea, eventuelt Moutere eller Pacific Jade.
 
Sommer med Lallemand Munich Classic
Vår boxer elsker banan, min datter kaller han Bananianer og lurte på om jeg kunne lage et øl som het bananianer. Det ble en hel serie.

Bananianer Saphir
Hefeweizen
Magnum og Saphir. Humlevalget har minimal betydning, men jeg har begrenset kreativiet og noe ønsker jeg å kalle dette. Som nevnt i @Finn Berger sin eminente Hefeweizen-tråd, er det med en god dose frykt jeg brygger hefeweizen. Det ble sommer og ikke vår på meg, håper det er greit. Denne blir med en god andel mørk hvetemalt.
https://share.brewfather.app/RtCGp0GnLhz28f

Bananianer Tradition
Hefeweizen
Magnum og Tradition. En god dose Vienna og en liten dæsj melanodin.
https://share.brewfather.app/J5xeg5YmmkUXrO

Bananianer Brød
Dunelweizen
Mørk hvete, munich, en liten dæsj melanodin og Carafa. Magnum og Tradition.
https://share.brewfather.app/05H2k7qQVDdiFh

Hopfenweizen
AX-L og hvete. Cashmere og Krush (HBC 586). Cashmere fungerer veldig godt med belgisk gjær. Satser på det fungerer med banangjær også. Usikker på om jeg skal bruke Krush eller en tysk humle. Saphir, Tradition og Perle er alternativene.
https://share.brewfather.app/Vs6bWDPSuwTtNk
Jeg har fulgt planen nesten slavisk. Det ble en pale ale i tillegg på humle slurryen etter NEIPA-en. Denne er satt til cold crash.

Det blir litt endringer på runden med Lallemand Munich Classic. Hefeweizen har noe begrenset holdbarhet slik at det er nok med en batch, Dunkelweizen har noe av samme problemstilling, selv om den har litt bedre holdbarhet. Derfor vurderer jeg både en Weizenbock og en Hopfenweizen. Noen som har forslag til oppskrifter på disse?

Weizenbock, ta utgangspunkt i Jamil sin oppskrift? Den er forholdvis mørk.
55% Hvete
25% Pils
14% Mørk München
2,5% Carawheat
2,5% Special B
1% Carafa Special 3


Hopfenweizen, lite utbredt stil. Schneider sin er i grunn en lys bock med tyske humler utfra informasjonen jeg har funnet. Vurderer en variant med Huell Melon, Saphir og Cashmere.
 
Oppdatering på gjennomført plan.

Sommer med Lallemand Munich Classic
Vår boxer elsker banan, min datter kaller han Bananianer og lurte på om jeg kunne lage et øl som het bananianer. Det ble en hel serie.

Bananianer Saphir
Hefeweizen
Magnum og Saphir. Humlevalget har minimal betydning, men jeg har begrenset kreativiet og noe ønsker jeg å kalle dette. Som nevnt i @Finn Berger sin eminente Hefeweizen-tråd, er det med en god dose frykt jeg brygger hefeweizen. Det ble sommer og ikke vår på meg, håper det er greit. Denne blir med en god andel mørk hvetemalt.
https://share.brewfather.app/J5xeg5YmmkUXrO

Bananianer Tradition
Hefeweizen
Magnum og Tradition. En god dose Vienna og en liten dæsj melanodin.
https://share.brewfather.app/RtCGp0GnLhz28f

Bananianer Brød
Dunkelweizen
Mørk hvete, munich, en liten dæsj melanodin og Carafa. Magnum og Tradition.
https://share.brewfather.app/05H2k7qQVDdiFh

Hopfenweizen
AX-L og hvete. Cashmere og Krush (HBC 586). Cashmere fungerer veldig godt med belgisk gjær. Satser på det fungerer med banangjær også. Usikker på om jeg skal bruke Krush eller en tysk humle. Saphir, Tradition og Perle er alternativene.
https://share.brewfather.app/Vs6bWDPSuwTtNk

3 av 4 med Munich ble som planlagt. Det vil si i teorien. Hveteøl er vanskelig. Det var kun 1 av 4 jeg var virkelig fornøyd med.

Jeg droppet Bananianer Saphir og så ble det heller en Weizendoppelbock som virker forholdsvis mislykket. Den får heller stå på lagring så ser jeg om det blir mer drikkende om ett år eller to.

Bananianer Tradition tabbet jeg meg først ut ved å vanne den en del for mye ut, så ble det altfor lite banan og for mye nellik. Det er vel drikkende, men ikke noe jeg velger selv. Andre får heller forsyne seg av denne.

Bananianer Brød Dunkelweizen ble kjempebra om jeg skal få si det selv. Godt med brødskorpe og fin balanse mellom banan og nellik.

Hakkande Gale som Hopfenweizen ble hetende, synes jeg også hadde for mye fenoler og for lite banan. Det ok, men for meg er det noe som kræsjer mellom gjærpreget og humlene. Dog er det andre som har gitt veldig god tilbakemelding på denne så det er tydeligvis mer meg enn ølet her.

Jeg er fornøyd med planleggingen og at jeg også viser fleksibilitet når jeg selv ønsket å variere litt på planen som ble lagt.

Jeg er også ferdig brygget med siste perioden, men venter med oppdatering til jeg kan si noe mer om resultatene.
 
Står en Esb og putrer nå, blir Porter med repitch av s-04 fra den, så er det kaldere og lager tid, blir først Bayer med s-23, mulig noe repitch om jeg finner på noe lurt. Så et par batcher pils, og en italiensk pils med tørrhumle, er omtrent så langt planene strekker seg
 
Har laget et foreløpig bryggeplan for 2025 basert på hva jeg har tilgjenglig av råvarer. Med ett unntak, målet er å tære på humle- og gjærlageret.

Vinter er lageritd, denne gang med Fermentis S-189
Pilsevenner
Internasjonal lager
Best A-XL, mørk hvete, Magnum, Opal og Saphir
https://share.brewfather.app/YrqeWBxgB7aHhX

Pinsemenigheten Smaragd
Tysk pils
Best A-XL, Magnum og Smaragd
https://share.brewfather.app/Q1endx8bVunwWK

Sau
New Zealand Pils
Viking Pils og Carahell, ett litt fruktigere alternativ, med Magnum, Wakuatu, Motueka og Nelson

Fysstereisgutt
New Zealand IPL
Pale og karamell. Oppskrift jeg har brygget et par ganger tidligere, men med klassisk IPA gjær. Synes Waimea, Rakau og Nectaron fungerer veldig godt sammen. Gjæren utgjær neppe den store forskjellen.
https://share.brewfather.app/X9gyjQpxnR72u6

Vår med Fermentis K-97
Dersom jeg deltar på Rogaland Ølfestival, noe jeg håper å få til, blir det med en eller to historiske stiler.

Heilt i Baddel
Berliner Braunbier
Munchen, pils og karamell. Lett humlet. Mørkt surøl, moderat alkohol og forhåpentligvis litt kropp. Det er mulig gjæren ikke er optimal, og denne brygges en annen gang med annen gjær.
https://share.brewfather.app/zJ9eX7mao3gVHw

Kottbusser
Pils, hvete, havreflak, melasse og honning. Magnum, Tradition, Saphir. En ølstil som forsvant med renhetsloven grunnet honning og melasse.
https://share.brewfather.app/RGAvwQe1XdxSfE

‘an e’ pien
Kuyt/ Kuit/ Koyt
Nederlandsk ølstil med mye havre. Tradisjonen sier ½ havre, ⅓ bygg og ⅙ hvete. Så her må nok jeg bruke et par never risskall. Magnum og Tradition.
https://share.brewfather.app/7RQo8YETURBUXh

Det e' Gromsete på sørsiå
NEIPA
Tømmer lageret for Waimea, Rakau og Nectaron. Ønsker å forsøke en NEIPA med de samme humlene som jeg har brukt med hell i mer klassisk IPA.
https://share.brewfather.app/a4JF8jOxbsxnSc

Sommer med Lallemand Munich Classic
Vår boxer elsker banan, min datter kaller han Bananianer og lurte på om jeg kunne lage et øl som het bananianer. Det ble en hel serie.

Bananianer Saphir
Hefeweizen
Magnum og Saphir. Humlevalget har minimal betydning, men jeg har begrenset kreativiet og noe ønsker jeg å kalle dette. Som nevnt i @Finn Berger sin eminente Hefeweizen-tråd, er det med en god dose frykt jeg brygger hefeweizen. Det ble sommer og ikke vår på meg, håper det er greit. Denne blir med en god andel mørk hvetemalt.
https://share.brewfather.app/RtCGp0GnLhz28f

Bananianer Tradition
Hefeweizen
Magnum og Tradition. En god dose Vienna og en liten dæsj melanodin.
https://share.brewfather.app/J5xeg5YmmkUXrO

Bananianer Brød
Dunelweizen
Mørk hvete, munich, en liten dæsj melanodin og Carafa. Magnum og Tradition.
https://share.brewfather.app/05H2k7qQVDdiFh

Hopfenweizen
AX-L og hvete. Cashmere og Krush (HBC 586). Cashmere fungerer veldig godt med belgisk gjær. Satser på det fungerer med banangjær også. Usikker på om jeg skal bruke Krush eller en tysk humle. Saphir, Tradition og Perle er alternativene.
https://share.brewfather.app/Vs6bWDPSuwTtNk

Høst med Mangrove Jack M36 Liberty Bell
Gjær fra MJ har dårlig rykte på forumet. Dette blir mitt første (og kanskje siste forsøk med MJ gjær). M36 er i følge regnearket til @dmtaylor en miks av Windsor og Nottingham. Den skal være ok. Så vi får se.

Den gamla lørjå okka seg
Best Bitter
Tok utgangspunkt i OST og nedskalerte denne. Maris Otter, kjeks og karamell. Jester og Target.
https://share.brewfather.app/LEjftqsJKmiyXm

(ska me) Gadda Beibi?
Amerikansk pale ale
Utrolig nok har jeg aldri brygget en klassisk APA, det er det på tide å gjøre noe med. Maris Otter, munich og karamell. Magnum, Mosaic, Amarillo og Citra.
https://share.brewfather.app/aDJ46Rs8OOF7jQ

Sørante
NZ IPA
NM vinner 2022. Jeg trodde ikke jeg kom til å brygge denne igjen. Eller gjør jeg det? Dette var en oppskift jeg laget, men hadde aldri alle humler tilgjenglig. NM vinneren ble brygget med Pacific Gem og Nelson. Resten var erstatningshumler. Nå oppdaget jeg at jeg kun manglet Pacific Gem, resten av humlene i opprinnelig oppskrift var tilgjenglig. Dersom jeg klarer å skaffe PG blir denne brygget igjen. Alternativet er en annen IPA.
https://share.brewfather.app/MvpFcfZgXmz5dH

Onna
Australian Sparkling Ale
Australsk ale alternativ som ble utviklet for å konkurrere med importert lyst lagerøl. Har brygget denne 2 ganger uten at noen av disse har vært spesielt vellykket. Skal det lykkes på 3. forsøk? Det godt være denne byttes med noe annet.
https://share.brewfather.app/nLPhVMYnT0Cnk1

Jeg laget tilsvarende plan i fjor og holdt jeg stort sett til planen. Men etter et par øl ble tømt, måtte jeg fylle tomrommet. Regner med det blir noe lignende neste år også. Plutselig skal det brygges en Saison, jeg gjenbruker ikke BE-134. Jeg drikker ikke så mye mørkt øl, men det kan være kjekt til jul. Det er mulig Kottbusser byttes ut med en Doppelsticke. Onna kan fort bli en Robust Porter eller Imperial Brown Ale. Tiden vil vise.

Andre som har tilsvarende planer?
Blir en travel vinter ser jeg
 
Dere som brygger mye, hvordan oppbevarer dere øl? Jeg har et 3/4 og et helt kjøleskap i kjelleren som brukes til drikkevarer. Her får jeg inn noen batcher. Når det er fullt her virker det litt meningsløst å brygge øl som må stå i romtemperatur. Jeg har vurdert å lagre noe i garasjen, men jeg erindrer en Basic Brewing-episode som fant at det eneste som var verre enn å oppbevare øl varmt var å oppbevare det i store temperatursvingninger. Skulle gjerne funnet igjen den.

Jeg har også bare kapasitet til å temperaturkontrollere en batch om gangen, så da blir det maks en batch i uka. Det er i grunnen oftere enn jeg normalt sett finner tid til. Nå som jeg har et greit lager med litt forskjellig ser jeg for meg noen små batcher for å iterere på noen oppskrifter jeg har lyst til å bli god på.
 
Tilbake
Topp