1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Bryggertabber

En tråd i 'Brygging' startet av joques, 15 Des 2007.

  1. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    4-5 liter er det jeg sitter igjen med, også, når jeg stenger krana i det det begynner å komme uklar vørter. (Bruker dyppkjøler, og lar vørteren stå tre kvarter etter nedkjøling for at avfallet skal få bunnfelt seg.) Men avfallet kan brukes: Tapp det over i en egnet beholder og la det stå til dagen etter. Så kan du dekantere et par liter fin startervørter. (Men tenk på hvor god utgjæring den vil gi når du skal beregne størrelsen på starteren. Den aller mest dekstrinøse vørteren egner seg kanskje ikke så veldig godt.)

    Det var et ganske dramatisk avvik fra forvententet OG. Jeg ville nok ikke latt vørteren stå helt i ro fra start til tapping, nei. Jeg rører noen ganger underveis i meskeprosessen, men den står lange perioder i ro, også, og jeg får god effektivitet. Jeg vil tro at mesketjukkelsen er ganske viktig her.
     
  2. Sersjanten

    Sersjanten
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Porsgrunn
    Sant. Det er første gang jeg bommer så mye på forventet OG.
    Grunnen til at jeg ikke rørte under meldingen er at jeg nylig fikk manifold fra ss brewtech. Ss Brewtech Manifold | Mash Re-Circulation
    Så da tenkte jeg å teste ut teorien jeg hører rundt omkring om st det ikke trengs noe røring. Men hos meg stemte ikle dette.

    Jeg får feilsøke litt i kontrollskapet og røre i medlem neste gang. Så får jeg håpe neste brygg går fint.
     
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det som antakelig skjer, er at du ikke får hydrolysert all stivelsen, slik at enzymene kan få jobbet effektivt med den. Og særlig hvis du har en tjukk mesk vil effekten bli stor.
     
    Sersjanten liker dette.
  4. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har gått på en underkarboneringssmell, tror jeg. Er 5,3 gram sukker per liter for lite for en tysk pils? Karboneringstesten etter 4 dager var ihvertfall ganske dvask.
     
  5. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    8g/l er standarden. Noen karbonerer litt mer og.
     
  6. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Så mye har jeg aldri brukt. Ølet gikk på flaske ved 18 grader, uten noen form for cold crash. Burde gi 2.2 volumes CO2, som er innenfor for European Lagers, basert på kalkulatoren til Brewer's Friend. Spørsmålet er vel mer om dette med CO2 i ølet fra primærgjæringen. Er det pålitelig?
     
    Finn Berger liker dette.
  7. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Her er det nok utålmodighet som er problemet ;)
     
    Sarge liker dette.
  8. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Eg brukte 8, var friskt. Men joda, innenfor er innenfor;)
    Ang. kalkulator og pålitelighet, så er nok andre flinkere en meg.
     
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg bruker å legge meg på det nivået du bruker der. 8 gr/L synes jeg høres veldig mye ut. Da kommer du opp på 2,8 vol..

    Du skal legge inn den høyeste temperaturen ølet har vært på (etter utgjæring). Kan du ha gjort noen feil der? En liten feil gjør lite utslag, men har du bomma grovt, kan det bety noe.

    4 dager er alt for tidlig til å si noe. Hvilken gjær har du brukt? Jeg har erfaring for at L17 fra Imperial er gansgke treig, f.eks..
     
    Sarge liker dette.
  10. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    @Finn Berger ølet har ikke vært over 20 grader, ihvertfall. Gjæren er gjenbrukt W-34/70. Mulig jeg er for godt vant med kveik. Ellers har jeg ikke brukt sukker for karbonering på over et år, så er nok litt rusten. Mener kanskje jeg har brukt 6+ gram tidligere. Mener også å huske at 7gram nærmet seg for mye (vanskelig å helle opp uten for mye skum). Setter på etiketter til helgen, og gir vel flaskene en liten shake da, så får vi se om en ukes tid om det har hjulpet.
     
  11. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    2,2 er litt lite for en tysker. 2,6 - 2,7 er nok mer typeriktig. Helles og Tsjekkiske har gjerne litt lavere karbonering. CO2 nivået er pålitelig i BF-kalkulatoren, etter min erfaring.
     
  12. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ok. Så 2.2-2.7 (som jeg mener det står under kalkulatoren) er litt vid range, da. Oh well...
     
  13. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Kropp: Lett til medium kropp. Høyt kullsyreinnhold,
    Eksempler: Bitburger Premium, Warsteiner Premium Verum, Jever Pilsener.
     
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er nok kveikens skyld:p.

    Jeg brukte nok 5 gr som standard på det meste. Det gjør forresten Palmer, også! På de engelske lå jeg ofte lavere, ned mot 4.

    Etter 4 dager er ølet som regel på det aller minst gode - det har litt kullsyre/tynt skum med store bobler, og en ubehagelig søtsmak fra sukkeret/vørteren. Jeg prøver å la være å teste det på det tidspunktet, men det klarer jeg aldri. Så blir jeg deprimert fordi jeg lager vondt øl, og lider ei ukes tid til jeg kan konstatere at det ikke ser så ille ut. likevel:confused:.
     
    Sarge og erikraude liker dette.
  15. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Jeg har skapt mye trøbbel for meg selv tidligere ved å smake, måle, og tukle for tidlig og for ofte. Etter at jeg gjenoppstod som brygger jobber jeg hardt med selvkontrollen. Denne saisonen min feks - Glazen Toren karbonerer på 27C i tre uker, og jeg har sverget å vente like lenge. Merker at det er lettere å glemme det bort og la det stå når jeg har bestemt meg på forhånd for å gi det litt tid :)

    På sukkerfronten var 6g/l min standard tidligere.
     
    Finn Berger liker dette.

Del denne siden