Bryggertabber

Naboen skulle brygge sitt første brygg her om dagen og tenkte at det var fint å gjøre det i kjellerstua, da kunne han jo se litt tv imellom arbeidet. Problemet dukket jo opp når det kom til kjøling. Han fant fort ut av det gikk fint med en hageslange fra vaskerommet og litt enkle koblinger så vips kunne man også kjøle på kjellerstua.

Nu har det seg slik at han hadde bare en slange så vann til kjøleren var ikke noe problem, vannet som kommer ut av kjøleren derimot. Slange noe kort som de fleste her kan se for seg. Løsningen ble et par bøtter. Bare sørge for å følge med og bytte bøtte.

Nu gikk dette fint ganske lenge, helt til slangen fra kjøleren sleit seg fra bøtta og begynte å løpe løpsk inne på kjellerstua. Flaks var det neppe at vannstråla sto rett inn i stikkontakter og annet elektrisk anlegg. Sikringer, mørke, vann over alt, bøtter og slanger om hverandre.

Naboen hadde en litt stressa første opplevelse av brygging og bryggedagen ble ikke lengre enn 13 timer inkludert vask, oppvask, vannskadebegrensning, skifting av sikringer osv.

Eneste positive med det hele var at kona ikke var hjemme....
 
Ikke akkurat tabbe for det er ikke min feil, men akk så kjedelig: Like før jeg skal begynne kjøling, oppdager jeg at det er vannlekkasje i området. Det er bare så vidt det pipler vann ut av springen. Jeg ser for meg lang nedkjøling i dag.
 
Naboen skulle brygge sitt første brygg her om dagen og tenkte at det var fint å gjøre det i kjellerstua, da kunne han jo se litt tv imellom arbeidet. Problemet dukket jo opp når det kom til kjøling. Han fant fort ut av det gikk fint med en hageslange fra vaskerommet og litt enkle koblinger så vips kunne man også kjøle på kjellerstua.

Nu har det seg slik at han hadde bare en slange så vann til kjøleren var ikke noe problem, vannet som kommer ut av kjøleren derimot. Slange noe kort som de fleste her kan se for seg. Løsningen ble et par bøtter. Bare sørge for å følge med og bytte bøtte.

Nu gikk dette fint ganske lenge, helt til slangen fra kjøleren sleit seg fra bøtta og begynte å løpe løpsk inne på kjellerstua. Flaks var det neppe at vannstråla sto rett inn i stikkontakter og annet elektrisk anlegg. Sikringer, mørke, vann over alt, bøtter og slanger om hverandre.

Naboen hadde en litt stressa første opplevelse av brygging og bryggedagen ble ikke lengre enn 13 timer inkludert vask, oppvask, vannskadebegrensning, skifting av sikringer osv.

Eneste positive med det hele var at kona ikke var hjemme....


Hehehe, Alle har vi vel hatt slike bryggedager!
 
Hei godt folk!
Godt og vel et år siden jeg begynte med brygging nå, og har vel satt 5-6 brygg tror jeg.
Akkurat dette med riktig gjæringstemperatur har jeg skjønt er viktig, så jeg leste meg opp og fant ut jeg bare trengte jeg bare en UT-200 og en frostvakt fra Biltema i gjæringsskapet, i og med at jeg har en kald kjeller i huset som holder temp. på rundt 10-15 grader. Det er huset etter farfaren min vi bor i, så det stod igjen en gammel fryseboks i kjelleren som passet utmerket til gjæringsskap mente jeg.

Nuvel... Bryggedagen gikk uten større problemer, og tiden kom for å få øllet til gjæring. Setter opp alt slik det skal være, kjenner varmen fra frostvakta brer seg i fryseboksen, setter intervall på gjæringstemp til 17,8 - 18,2 grader, klapper igjen lokket og går opp. Kommer ned igjen på kvelden og oppdager at tempen bare er på ca. 15 grader. Rart tenkte jeg og ventet til neste morgen. Hmm.. fremdeles bare 15 grader. Begynner å fylle glava i fryseboksen da jeg tror fryseboksen er for stor, men nei.. det hjalp heller ikke. Kjøper ny frostvakt da det kanskje kan være noe feil med den gamle, men fremdeles ingen endring. Tar derfor med meg ølet på loftet som har ca. 20 grader. Ølet gjærer og blir godt, men det graver meg noe j... at det ikke skal gå an å få til et brukbart gjæringsskap. Begynner å tro at frostvakta har en sensor som ikke slår inn før temp. kommer ned i en viss temperatur, så jeg investerer like godt en slik varmepære for reptiler på 150W. Neste brygg går smertefritt og nytt brygg blir satt til gjæring. Fremdeles ikke mulig å få opp temperaturen.
Når jeg tenker tilbake, så skulle det jo gjerne ringt noen bjeller på dette tidspunktet, men neida... Jeg bytter ut fryseboksen med en et slikt cola-kjøleskap, slik at jeg får satt varmekilden under gjæringsbøtta, og ikke bare ved siden av slik som jeg gjorde når den stod i fryseboksen. Når dette ikke fungerer kjøper jeg like så godt et slikt varmebelte på 50W som festes på gjæringsbøtta, fordi dette jeg leste jeg var helt topp blant medlemmer her på forumet (på dette tidspunktet tror jeg ikke det var mange som hadde lest like mye om bygging av gjæringsskap som det jeg hadde).
De fleste som leser dette hadde sikkert løst gåten en god stund før jeg gjorde det, derfor er jeg ganske så flau når jeg skriver dette innlegget.
Men altså, en kveld jeg stod å pusset tenne for å gå å legge meg gikk det opp et lys...!
Jeg tok med meg hårføneren (den elektriske artikkelen som heng nærmest), sprang ned i kjelleren plugget den i kontakten. Over bråket fra hårføneren roper jeg opp til kona at hun må slå av lyset. Det gjør hun, og det blir bekmørkt i hele kjelleren.. Og stille...

Så der har dere det. Strømmen til uttaket var koblet i fra strømledningen som gikk i fra taklampa i kjelleren. Hver gang jeg kom ned i kjelleren, slo jeg på hele sulamitten ved å slå på lyset. Derfor var det uforståelig at tempen ikke ville gå opp, enda jeg brente fingrene på varmeelementet hver gang jeg tok borti for å sjekke om det virket. Og hver gang jeg gikk opp fra kjelleren og slo av lyset, ble det jo selvfølgelig ingen varme i gjæringsskapet.

Jeg vet ikke om jeg var mest lettet eller mest flau når jeg oppdaget dette, men jeg var temmelig mye av begge deler. Jeg var såpass flau at jeg var usikker på om jeg skulle skrive om denne bryggetabben, men siden jeg flere ganger har humret over andres tabber i denne tråden, så følte jeg meg forpliktet til å bidra selv også. Hadde det attpåtil ikke vært så godt miljø her på forumet, hadde jeg nok heller ikke skrevet om det.

Har tilbrakt menge timer her på forumet, og takker alle som deler sin kunnskap. Håper mitt neste innlegg havner på en annen tråd enn denne. :)
 
Hei godt folk!
Godt og vel et år siden jeg begynte med brygging nå, og har vel satt 5-6 brygg tror jeg.
Akkurat dette med riktig gjæringstemperatur har jeg skjønt er viktig, så jeg leste meg opp og fant ut jeg bare trengte jeg bare en UT-200 og en frostvakt fra Biltema i gjæringsskapet, i og med at jeg har en kald kjeller i huset som holder temp. på rundt 10-15 grader. Det er huset etter farfaren min vi bor i, så det stod igjen en gammel fryseboks i kjelleren som passet utmerket til gjæringsskap mente jeg.

Nuvel... Bryggedagen gikk uten større problemer, og tiden kom for å få øllet til gjæring. Setter opp alt slik det skal være, kjenner varmen fra frostvakta brer seg i fryseboksen, setter intervall på gjæringstemp til 17,8 - 18,2 grader, klapper igjen lokket og går opp. Kommer ned igjen på kvelden og oppdager at tempen bare er på ca. 15 grader. Rart tenkte jeg og ventet til neste morgen. Hmm.. fremdeles bare 15 grader. Begynner å fylle glava i fryseboksen da jeg tror fryseboksen er for stor, men nei.. det hjalp heller ikke. Kjøper ny frostvakt da det kanskje kan være noe feil med den gamle, men fremdeles ingen endring. Tar derfor med meg ølet på loftet som har ca. 20 grader. Ølet gjærer og blir godt, men det graver meg noe j... at det ikke skal gå an å få til et brukbart gjæringsskap. Begynner å tro at frostvakta har en sensor som ikke slår inn før temp. kommer ned i en viss temperatur, så jeg investerer like godt en slik varmepære for reptiler på 150W. Neste brygg går smertefritt og nytt brygg blir satt til gjæring. Fremdeles ikke mulig å få opp temperaturen.
Når jeg tenker tilbake, så skulle det jo gjerne ringt noen bjeller på dette tidspunktet, men neida... Jeg bytter ut fryseboksen med en et slikt cola-kjøleskap, slik at jeg får satt varmekilden under gjæringsbøtta, og ikke bare ved siden av slik som jeg gjorde når den stod i fryseboksen. Når dette ikke fungerer kjøper jeg like så godt et slikt varmebelte på 50W som festes på gjæringsbøtta, fordi dette jeg leste jeg var helt topp blant medlemmer her på forumet (på dette tidspunktet tror jeg ikke det var mange som hadde lest like mye om bygging av gjæringsskap som det jeg hadde).
De fleste som leser dette hadde sikkert løst gåten en god stund før jeg gjorde det, derfor er jeg ganske så flau når jeg skriver dette innlegget.
Men altså, en kveld jeg stod å pusset tenne for å gå å legge meg gikk det opp et lys...!
Jeg tok med meg hårføneren (den elektriske artikkelen som heng nærmest), sprang ned i kjelleren plugget den i kontakten. Over bråket fra hårføneren roper jeg opp til kona at hun må slå av lyset. Det gjør hun, og det blir bekmørkt i hele kjelleren.. Og stille...

Så der har dere det. Strømmen til uttaket var koblet i fra strømledningen som gikk i fra taklampa i kjelleren. Hver gang jeg kom ned i kjelleren, slo jeg på hele sulamitten ved å slå på lyset. Derfor var det uforståelig at tempen ikke ville gå opp, enda jeg brente fingrene på varmeelementet hver gang jeg tok borti for å sjekke om det virket. Og hver gang jeg gikk opp fra kjelleren og slo av lyset, ble det jo selvfølgelig ingen varme i gjæringsskapet.

Jeg vet ikke om jeg var mest lettet eller mest flau når jeg oppdaget dette, men jeg var temmelig mye av begge deler. Jeg var såpass flau at jeg var usikker på om jeg skulle skrive om denne bryggetabben, men siden jeg flere ganger har humret over andres tabber i denne tråden, så følte jeg meg forpliktet til å bidra selv også. Hadde det attpåtil ikke vært så godt miljø her på forumet, hadde jeg nok heller ikke skrevet om det.

Har tilbrakt menge timer her på forumet, og takker alle som deler sin kunnskap. Håper mitt neste innlegg havner på en annen tråd enn denne. :)

Minner meg om Hjelp det er juleferie.
 

Vedlegg

  • chevy-chase-in-national-lampoons-christmas-vacation.jpg
    chevy-chase-in-national-lampoons-christmas-vacation.jpg
    176,8 KB · Sett: 93
På ingen måte. Er ikke jul før dritern er full, tupeen henger på snei, katta blir grilla under stolen, juletreet slår ut alle vinduene i stua, kidnapping av sjefen, og ei stram dame i badedrakt.

Gleder meg allerede.
 
Juletradisjoner? Snike seg opp i TV-stua når det verste styret er i gang på kjøkkenet med middagsforberedelser, sette på klassikeren Tante Pose med en mørk en i glasset og humre lystig til oberstens vittige kommentarer ;) Snart jul!
 
Satte en starter med wlp001 i går. Satte den i kjelleren med magnetrører og et varmebånd for å holde 20grader. En gang i løpet av dagen så har den som styrer tempen feilet og kjørt opp tempen til 33grader. Ikkje braaa.

har nå fått ned tempen, men hva med gjæren? Takler den slike temperaturer? Kan jeg bruke den til brygging?
 
Ikke direkte bryggetabbe men skriver det inn under posten for det.
Skulle vaske gjær for to helger siden, hadde ikke planer om og brygge før denne helgen så da bestemte jeg meg for å heller vaske gjæren etter brygget som ble flaskes nå sist helg. Jeg lot derfor syltetøyglass og lokk, som jeg bruker til gjærvask, ligge i starsan løsning gjennom uka. Etter gjæren var vasket og bunnfelt skulle jeg gå fra fire glass over til to, det var da jeg merket at lokkene ikke var helt som jeg var vant til inni. Lokkene på syltetøyglass har en slags innebygd gummipakning som tydeligvis ikke tåler og stå i starsan over lengre tid.
:mad:

Da er det bare og kaste gjæren og skaffe en ny type glass eller lokk og vaske gjær i
 
Juletradisjoner? Snike seg opp i TV-stua når det verste styret er i gang på kjøkkenet med middagsforberedelser, sette på klassikeren Tante Pose med en mørk en i glasset og humre lystig til oberstens vittige kommentarer ;) Snart jul!

Oi, der kan du se hvor forskjellige bryggere er, jeg trodde alle var som meg: hovedkokkene på kjøkkenet :D Juletradisjon består av å dampe hjemmelaga lammerull, fenalår og pinnekjøtt, sammen med svineribbe og assosierte mårpølser. Dørene til stua er lukket, ungene får se film mens mor styrer med hva hun vil.

Noen vil hevde 'litt for mye' juleøl mens middagen lages, men spør du meg er det akkurat passe. Jeg har tilnærmet 'bryggeriskjema' med klokkeslett for når ribba skal in, snus, når pinnekjøttet skal inn i dampovnen, når kålen som skal bli surkål skal på, ned til minste detalj for hver bestanddel av festmåltidet. Julemiddagen serveres 17.00 sharp, alt perfekt klart.

Kan ikke skjønne at noen kan kalle meg detaljistisk og nerdete :D
 
Tilbake
Topp