Jørn Pedersen
Dommer
Ja, det er nok det. Min tommelfingerregel er "Gjæren i vørteren, ikke i kona." Kona kan derimot innta øl en gang i blant.Det er vel dette som er tabben?
Ja, det er nok det. Min tommelfingerregel er "Gjæren i vørteren, ikke i kona." Kona kan derimot innta øl en gang i blant.Det er vel dette som er tabben?
Jo, i og for seg. Men barna får ikke. Der går grensen for min del!Bare man ikke slenger med noe brett, sour mix eller lignende, og kanskje aller helst holder seg til wlp720 sweet maid bør det jo gå bra med litt i kona og...
Naboen skulle brygge sitt første brygg her om dagen og tenkte at det var fint å gjøre det i kjellerstua, da kunne han jo se litt tv imellom arbeidet. Problemet dukket jo opp når det kom til kjøling. Han fant fort ut av det gikk fint med en hageslange fra vaskerommet og litt enkle koblinger så vips kunne man også kjøle på kjellerstua.
Nu har det seg slik at han hadde bare en slange så vann til kjøleren var ikke noe problem, vannet som kommer ut av kjøleren derimot. Slange noe kort som de fleste her kan se for seg. Løsningen ble et par bøtter. Bare sørge for å følge med og bytte bøtte.
Nu gikk dette fint ganske lenge, helt til slangen fra kjøleren sleit seg fra bøtta og begynte å løpe løpsk inne på kjellerstua. Flaks var det neppe at vannstråla sto rett inn i stikkontakter og annet elektrisk anlegg. Sikringer, mørke, vann over alt, bøtter og slanger om hverandre.
Naboen hadde en litt stressa første opplevelse av brygging og bryggedagen ble ikke lengre enn 13 timer inkludert vask, oppvask, vannskadebegrensning, skifting av sikringer osv.
Eneste positive med det hele var at kona ikke var hjemme....
Heldigvis ingen i samme klasse som det der!
Feil bruk av maltkvern?
Er usikker på akkurat det; Kombinasjonen varm vørter, elektrisitet/gass, tungt rustfritt utstyr, og fyllebrygging kan få uante konsekvenserHeldigvis ingen i samme klasse som det der!
Hei godt folk!
Godt og vel et år siden jeg begynte med brygging nå, og har vel satt 5-6 brygg tror jeg.
Akkurat dette med riktig gjæringstemperatur har jeg skjønt er viktig, så jeg leste meg opp og fant ut jeg bare trengte jeg bare en UT-200 og en frostvakt fra Biltema i gjæringsskapet, i og med at jeg har en kald kjeller i huset som holder temp. på rundt 10-15 grader. Det er huset etter farfaren min vi bor i, så det stod igjen en gammel fryseboks i kjelleren som passet utmerket til gjæringsskap mente jeg.
Nuvel... Bryggedagen gikk uten større problemer, og tiden kom for å få øllet til gjæring. Setter opp alt slik det skal være, kjenner varmen fra frostvakta brer seg i fryseboksen, setter intervall på gjæringstemp til 17,8 - 18,2 grader, klapper igjen lokket og går opp. Kommer ned igjen på kvelden og oppdager at tempen bare er på ca. 15 grader. Rart tenkte jeg og ventet til neste morgen. Hmm.. fremdeles bare 15 grader. Begynner å fylle glava i fryseboksen da jeg tror fryseboksen er for stor, men nei.. det hjalp heller ikke. Kjøper ny frostvakt da det kanskje kan være noe feil med den gamle, men fremdeles ingen endring. Tar derfor med meg ølet på loftet som har ca. 20 grader. Ølet gjærer og blir godt, men det graver meg noe j... at det ikke skal gå an å få til et brukbart gjæringsskap. Begynner å tro at frostvakta har en sensor som ikke slår inn før temp. kommer ned i en viss temperatur, så jeg investerer like godt en slik varmepære for reptiler på 150W. Neste brygg går smertefritt og nytt brygg blir satt til gjæring. Fremdeles ikke mulig å få opp temperaturen.
Når jeg tenker tilbake, så skulle det jo gjerne ringt noen bjeller på dette tidspunktet, men neida... Jeg bytter ut fryseboksen med en et slikt cola-kjøleskap, slik at jeg får satt varmekilden under gjæringsbøtta, og ikke bare ved siden av slik som jeg gjorde når den stod i fryseboksen. Når dette ikke fungerer kjøper jeg like så godt et slikt varmebelte på 50W som festes på gjæringsbøtta, fordi dette jeg leste jeg var helt topp blant medlemmer her på forumet (på dette tidspunktet tror jeg ikke det var mange som hadde lest like mye om bygging av gjæringsskap som det jeg hadde).
De fleste som leser dette hadde sikkert løst gåten en god stund før jeg gjorde det, derfor er jeg ganske så flau når jeg skriver dette innlegget.
Men altså, en kveld jeg stod å pusset tenne for å gå å legge meg gikk det opp et lys...!
Jeg tok med meg hårføneren (den elektriske artikkelen som heng nærmest), sprang ned i kjelleren plugget den i kontakten. Over bråket fra hårføneren roper jeg opp til kona at hun må slå av lyset. Det gjør hun, og det blir bekmørkt i hele kjelleren.. Og stille...
Så der har dere det. Strømmen til uttaket var koblet i fra strømledningen som gikk i fra taklampa i kjelleren. Hver gang jeg kom ned i kjelleren, slo jeg på hele sulamitten ved å slå på lyset. Derfor var det uforståelig at tempen ikke ville gå opp, enda jeg brente fingrene på varmeelementet hver gang jeg tok borti for å sjekke om det virket. Og hver gang jeg gikk opp fra kjelleren og slo av lyset, ble det jo selvfølgelig ingen varme i gjæringsskapet.
Jeg vet ikke om jeg var mest lettet eller mest flau når jeg oppdaget dette, men jeg var temmelig mye av begge deler. Jeg var såpass flau at jeg var usikker på om jeg skulle skrive om denne bryggetabben, men siden jeg flere ganger har humret over andres tabber i denne tråden, så følte jeg meg forpliktet til å bidra selv også. Hadde det attpåtil ikke vært så godt miljø her på forumet, hadde jeg nok heller ikke skrevet om det.
Har tilbrakt menge timer her på forumet, og takker alle som deler sin kunnskap. Håper mitt neste innlegg havner på en annen tråd enn denne.
Minner meg om Hjelp det er juleferie.
Juletradisjoner? Snike seg opp i TV-stua når det verste styret er i gang på kjøkkenet med middagsforberedelser, sette på klassikeren Tante Pose med en mørk en i glasset og humre lystig til oberstens vittige kommentarer Snart jul!