1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Brygging av pils - temperaturer og tid

En tråd i 'Brygging' startet av knøst, 29 Des 2018.

  1. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    WLN 1000 skal visstnok ikke inneholde sink (i motsetning til den tilsvarende fra Wyeast). Så da holder det nok med det som finns i maltet du har brukt.

    Jeg synes det er temmelig langt mellom de virkelig gode pilsene - mine egne inkludert. Jeg sliter med å bli kvitt svovellukta. Det er hovedproblemet mitt.
     
  2. trulsnilsen

    trulsnilsen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Horten
    Svovel?
    Brygger du med egg?:p
     
  3. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Bosted:
    Oslo
    Lever inn en flaske til dommerbedømming, så får du nok også du forslag til områder å forbedre deg på. ;)
     
    trulsnilsen liker dette.
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Bruker du sink i lagerne? Har selv aldri hatt det problemet egentlig, bruker god tid.
     
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det virker sånn, ja. Ikke er de ferske, heller:(.

    Jeg gjør det du sier. Rikelig med fersk gjær fra stor starter, og nok oksygen, lav, stabil temperatur, godt med tid. God utgjæring. Jeg hadde ikke dette problemet med de første jeg brygget, men plutselig begynte det. Og nå blir jeg ikke kvitt det. Det spiller ingen rolle hvilken gjær jeg bruker, eller hvilket malt.

    Det truer med å bli et eksistensielt problem:p.

    Nå er det vel normalt at lagergjær produserer en god del svovel underveis, men den skal jo bli skrubbet ut etter hvert, eller omdannet under lagering - skjønt det siste visst er mer omdiskutert.
     
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    hehe - ja, det var faktisk du som rådet meg til det;). Men det hjelper altså ikke, det heller.
     
    #46 Finn Berger, 4 Jan 2019
    Sist redigert: 4 Jan 2019
  7. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Du kan forsøke å flushe ut CO2 fra ølet. Vanskelig når du bruker flaske. Lett med fat. Flere øltyper har godt av å bli kvitt CO2 fra produksjonen
     
    Finn Berger liker dette.
  8. Nils1

    Nils1
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvilke øltyper gjelder dette, undergjærede eller andre også?
    Hvordan flusher du, rister bare på fatet noen ganger?

    Sent fra min SM-G960F via Tapatalk
     
  9. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Det er et litt ukjent triks på Kveik, men også på lyse øl.
    Riste og sette i romtemp.
    Du kan også kjøpe Corny lokk med egen hurtigkobling. Da kobler du på brusestein og flusher gjennom ølet.
    Du mister aroma, så mange øl tjener ikke på dette
     
    Finn Berger og Nils1 liker dette.
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg har fundert på å kjøre CO2 inn gjennom krana til gjæringsfatet, ja. Hvis noen kan fortelle meg at de har gjort det, og at det har gått bra, burde det være en quick fix. Hva med å bruke brusestein, forresten?
     
  11. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Brusestein er nok ikke vits i en slik setting da du ikke trenger å få co2'en absorbert i ølet, du vil bare gasse ut headspace. Men hvis ølet fortsatt produserer svovel så må du gjøre det flere ganger. Noen grader opp mot slutten bør frigjøre nok co2 i et så kaldt øl til at det bør kunne skrubbe headspace av seg selv.
     
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Ok, ser du foreslår brusestein, så da bør det vel gå å lirke den nedi gjæringskaret - eller kanskje i forbindelse med tappinga? Men det forstyrrer vel beregninga av CO2 i ølet når du tilsetter sukker/vørter for karbonering? Eller vil det holde å la det stå en kort stund?
     
  13. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg er ikke så sikker på det. Jeg kan ikke si at jeg skjønner mekanikken/kjemien i dette - jeg er fremdeles ingen fysiker eller kjemiker:( - men hvis det som vanligvis skjer i den normale gjæringsprosessen, er at CO2 "skrubber" hydrogensulfiden ut av ølet, må vel poenget nettopp være å få absorbert mest mulig CO2 i ølet - som så kan ta med seg hydrogensulfiden når det går ut av ølet igjen?
     
  14. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Mulig. Men det er bundet så mye co2 i ølet ved god lagertemperatur at selv ser ikke jeg poenget med det ekstra steget ved å måtte bruse, når man kan bruke co2'en som allerede er i ølet. Men jeg vet jo ikke stort bedre om dette temaet da jeg aldri har måttet gjøre slike triks.
     
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg har brukt det som er i ølet når jeg setter det opp i temperatur - og det hjelper ikke. (Du frigjør i overkant av en fjerdedel av CO2'et i ølet når du hever temperaturen fra 10 til 20 grader. Om du karbonerer for å tilføre en tilsvarende mengde, får du et relativt flatt øl. Men jeg aner jo ikke hva det egentlig sier.)
     
  16. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Du karbonerer vel etter det du "vet" er i ølet fra før av, og det leser man lett av på et skjema. Med 0 trykk så har du ved 10grader 2.3g/l co2, ved 20 grader har du 1.7g/l co2. Og så har du tap av co2 siden du stikker om, og at ølet blir litt varmere mens det flaskes. Som er ukjente faktorer.

    Men hvis det ikke funker så funker det ikke, da er det jo ikke dumt å prøve andre ting nei.
     
    Finn Berger liker dette.
  17. knøst

    knøst
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Indre Østfold
    J
    Jeg tenker at det blir mye pes å flaske og å brygge på samme dag. Brygging skal vel være slow.. Men gjør vel ikke noe å tappe det ferdige ølet over på et egnet fat og la det stå noen dager før det blir flasket( hvor lenge kan den stå sånn?). Da blir den gamle gjærkaka klar for bruk samtidig som bryggeprosessen er ferdig?
     
  18. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Det går veldig bra. La det være på fat så lenge du vil. Betingelsene er selvsagt at fatet trykksettes slik at det er tett, og at det ikke er luft i headspace. Jeg behandler alle mine plsnere på denne måten - først på fat, så overføre til et nytt fatt (i lukket system) etter noen ukers kaldlagring. Så karbonere på fat nr 2 før flasking. Det er omstendelig, men resultatet er krystallkart øl og ikke noe bunnfall. Nytter ikke å stresse med lagerøl, det må uansett stå kaldt 6-8 uker før det blir drikkeklart.
     
    knøst liker dette.
  19. knøst

    knøst
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Indre Østfold

    Trykksetter.? Jeg har ikke annet en en dunk med skrukork - det holder vel det også? Og neste spørsmål blir da.. hvor mye sukker pr liter bruker du til å karbonere når du kommer dit?
     
  20. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Dersom du ikke kan overføre O2 fritt, og trykksette, vil jeg ikke anbefale denne prosessen.
    Da ville jeg heller flasket en dag og brygget påfølgende dag
     

Del denne siden