1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Brygging av pils - temperaturer og tid

En tråd i 'Brygging' startet av knøst, 29 Des 2018.

 1. knøst

  knøst
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Indre Østfold
  Jeg skal brygge meg en pils i morra - er ikke ølnærd, men glad i godt øl. Lenge siden sist og trenger litt oppfrisking:

  Meske på vanlig måte, 2 steg 54 og 64 grader. Kjøle ned, sette dunken kaldt (5 grader) i en natt. Stikke om for å redusere mengden bunnfall. Tilsette gjær og sette dunken på ca 10 grader i 10 dager, heve temperaturen til 15 grader i 5 dager. Sette dunken kaldt ( 4 grader) i 14 dager for så å karbonere og tappe på flasker- sette flaskene på 20 grader i to uker og lagre på 4 til 6 grader i et par måneder.
  Jeg har ikke eget kjølerom - så de temperaturene som beskrives er omtrentlige. Jeg evner ikke å å styre utetemperaturen - heldigvis! Høres dette greit ut? Kan jeg igjenbruke gjæren etter denne prosessen?
   
  Kalvatn liker dette.
 2. Mats Ø.

  Mats Ø.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Hvilken gjær? Og du sier at du skal meske og så kjøle ned, men du mener vel også at det skal kokes?
   
 3. knøst

  knøst
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Indre Østfold
  Den skal også kokes -ja. Den må vel kokes i opp i mot 90 minutter? Jeg skal benytte Imperial L28 Urkel gjær.
   
  IvarY liker dette.
 4. Mats Ø.

  Mats Ø.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Med pilsnermalt pleier man å koke oppmot 90 minutter ja. Jeg har ikke erfaring med den gjæren, men jeg starter alltid lagere nede i 9°C. Etter 2/3 av gjæringsforløpet er ferdig så øker jeg temp til 16°C den resterende tiden(som lært av @1Morten). Det fungerer utmerket.

  Jeg tror ikke du er så langt unna med planen din. :)
   
  Jørgen O liker dette.
 5. Steinar Huneide

  Steinar Huneide
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Hørest bra ut det der!
   
 6. msevland

  msevland
  Expand Collapse
  Fylkesstyre Oslo
  Sentralstyre

  Ikke noe galt her, men jeg ville personlig kjølt ned til 9 ℃ og tilsatt gjær umiddelbart uten omstikking. Gjær som bunnfeller vil legge et lokk over bunnfallet.
  Husk masse gjær og O2 (risting)
   
  Jørgen O og Jo-Helge liker dette.
 7. knøst

  knøst
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Indre Østfold
  Takker for tilbakemeldinger.. godt for en amatør å vite at man er på noenlunde rett kurs...
   
  Mats Ø. liker dette.
 8. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Jah.. ingen som har kicket på at vedkommende ikke har nevnt starter? En pakke blir for lite for et skikkelig resultat. Selv om det er 200mrd.
   
 9. Steinar Huneide

  Steinar Huneide
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Kommer an på volum til gjæring det vel.
   
 10. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Sant nok. Tok utgangspunkt i 20L minimum.
   
 11. Holmentoppen

  Holmentoppen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ski
  Det er vel like mange meninger som bryggere, men jeg ville endret på et par punkter.

  Steget på 54 grader har ingen funksjon. I gamle dager lot man maltet stå på denne temperaturen for å bryte ned protein, men dette er allerede tatt hånd om under maltingen. Du risikerer faktisk å bryte ned proteinet til så korte kjeder at skumfastheten blir elendig.

  Jeg ville startet gjæringen raskt etter (den raske) nedkjølingen. Det er en liten mulighet for at vørteren surner om den får stå ubeskyttet. Det svirrer nemlig milliarder av melkesyrebakterier rundt i luften i bryggeriet.

  Masse gjær er vel nevnt. Jo kaldere gjæring, jo mer gjær. Det er stor forskjell på 9 og 12 grader. La det stå en uke lenger enn du hadde tenkt. 21 døgn på 10-11 grader pleier å gjøre jobben. Øk gjerne temperaturen noen dager etter dette, det er en forsikring mot uferdig øl.

  Skal du senke temperaturen i etterkant, er det viktig å passe på at det ikke kommer luft ned i gjæringskaret. 20 grader temperatursenkning gir godt over en halvliter luft i headspace om du ikke kan etterfylle med CO2. Glem alt du har hørt om at CO2 ligger som et beskyttende lokk over ølet, det er en myte. Noe av oksygenet fra luften vil binde seg i ølet ved temperatursenkning – og det gir dårlig holdbarhet og i verste fall misfarget og dårlig øl.

  Ikke meningen å ta motet fra deg, men det er hakket vanskeligere å brygge god pils enn mange andre øltyper. Lykke til!
   
  #11 Holmentoppen, 29 Des 2018
  Sist redigert: 29 Des 2018
  Stig Aa. liker dette.
 12. knøst

  knøst
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Indre Østfold
  Dette var nyttig.. Starteren er igang - ut fra mine beregninger skal den komme opp i 600 mill celler.. Det bør vel være nok? Ut fra hva Holmentoppen sier så-- ikke la vørteren stå uten gjær. Man oppnår lite med å stikke om. La den gjære i tre uker- med temperaturheving på slutten. Tapp på flasker så snart som mulig!! Riktig oppfattet!?
   
  Humlehode og Mats Ø. liker dette.
 13. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Korrekt. Bortsett fra at du egentlig ikke trenger temperaturhevingen hvis du har brukt nok frisk gjær. De fleste sier at det ikke skader, men det spørs hvor "all in" du er i ølet.
   
 14. knøst

  knøst
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Indre Østfold
  Takk igjen.. tar nok en temperaturheving for sikkerhets skyld..
   
  Finn Berger liker dette.
 15. TorfinnS

  TorfinnS
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Båtsfjord
 16. Mc.

  Mc.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hitra
 17. TorfinnS

  TorfinnS
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Båtsfjord
  Det er vel ikke mulig å lagre slike dokumenter på dette forumet? Facebook er også enklere når deg gjelder å poste bilder osv.
   
  Mc. liker dette.
 18. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Et par kommentarer til den utmerkede teksten til @Holmentoppen :

  Whirlflock er ett av flere produkter som alle inneholder mer eller mindre det samme, nemlig karragen, et polysakkarid som utvinnes av rødalger. Så du trenger ikke bruke akkurat Whirlflock. Sjøl bruker jeg Supermoss, som er i pulverform, og tilsetter det når det er 5 minutter igjen av koketida.

  Ikke på noen måte nødvendig, men har du tid og lyst: Du kan legge til et steg på 72 grader for å få hydrolysert og omdannet til sukker - mest dekstriner - den siste delen av stivelsen. Det gir en liten økning av utbyttet, som riktignok stort sett bare gir noe bedre munnfølelse, og det skal også gi bedre skumfasthet. Hold gjerne dette steget i tre kvarter, men 20 minutter holder, i følge mange.

  I tyske bryggerier kombineres gjerne et sakkarifikasjonssteg ved 63 grader med dette steget til det som kalles "hochkurz" mesking. Du kan da styre utgjæringsgraden du ønsker gjennom hvor lenge du holder steget på 63 grader. En god innføring: http://braukaiser.com/wiki/index.php/Infusion_Mashing .Men pilsen din vil du vel ha ganske tørr, og ett steg, som Holmentoppen anbefaler, gjør jobben.
   
  Sers77, Drøvtrygve og Mats Ø. liker dette.
 19. msevland

  msevland
  Expand Collapse
  Fylkesstyre Oslo
  Sentralstyre

  Store artikler på forumet blir oftest glemt over tid, og de er vanskelige å gjenfinne selv om du vet de finnes. Når Dagfinn Rosnes la ut en lenger forumpost om mikroskop, øynet jeg muligheten for å få den ut på Norbrygg sin hjemmeside, som er et langt bedre medium for artikler.
  Ta kontakt med ditt fylkeslag, eller send artikler dere ønsker publisert til publisering@

  Dagfinn har en flott oppfølger som jeg hadde håpet å få lagt ut i julen, men pga flytting har dette måttet vente. Den kommer om kort tid... det lover jeg :)
  Artikkelen om mikroskop finner dere her: https://norbrygg.no/mikroskop/ eller under fanen 'Om ølbrygging' på hjemmesiden.
   
  TorfinnS, Finn Berger og erikraude liker dette.
 20. knøst

  knøst
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Indre Østfold
  Ikke er jeg byggenerd og ikke er jeg facebook.. men tror selv -at nå vet jeg nok til å lage en brukbar pils som blir ferdig til sommeren en gang! Jeg stilte forøvrig et spørsmål - som jeg ikke har fått svar på - når denne pilsen har fått gjæret seg ferdig. Jeg tapper den på en fredag ettermiddag og har den på flasker - dagen etter begynner jeg med en ny brygging. Når den vørteren er ferdig kokt og nedkjølt i tråd med anbefalte oppskrifter - kan jeg da bare tømme den i det gjæringskaret som jeg tømte for øl dagen før - med gjærkaka liggende på bunnen? Får jeg da et brukbart øl?
   

Del denne siden