Støtter konseptet med å lage en liten batch øl og bruke kaken. Dessverre har jeg ikke tid til det selv og bruker metode nummer 3.
Jeg baserer meg på kalkulatoren til Brewdad. Noen som vet om den heller mot Braukaiser eller White? Hva er forskjellen på de to?
http://www.brewunited.com/yeast_calculator.php
Slik gjør jeg:
- Starter med ett rør eller en rest fra forrige gjærstarter. ca. 50-100 bill. gjærceller.
- blander den med 1 liter starter(1.037) resultatet blir 140 billioner nye gjærceller(totalt ca 190bill). 5 dl (ca 90 billioner) går til kjøleskapet (for lagring til neste brygg) og 5 dl (ca 90 billioner) blir værende i kolben.
- 2 nye liter med starter i kolben gir nye 280 billioner celler. totalt 370 billioner i 2,5 liter veske. 2 liter (ca 300 billioner) går i kjøleskapet og 5 dl (74 bill) bli værende i kolben
- 2 nye liter starter i kolben gir nye 280 billioner celler. igjen, 2 liter til kjøleskapet og 5 dl i kolben. Gjenta til du har nok gjær.
- Alt som går til kjøleskapet Cold-crashes og dekanteres, slik at man på bryggedagen ikke har så mye gammelt øl i vørteren.
Hvorfor gjør jeg det sånn?
Min erfaring er at 2-3 liter starter er maks i en 5 liters erlenmeyerkolbe. Spesielt med belgiske gjær.
Jeg har noen fine store tette glass fra IKEA som tar akkurat 2 liter (til å ha i kjøleskapet)
Ifølge brewdad så bør man ikke ha for liten eller for stor vekst-rate, noe som utelukker metode nummer 1.
En annen ting jeg gjør dersom jeg har dårlig tid, er metoden som brulosopher beskriver her:
http://brulosophy.com/2015/06/29/ye...e-cell-count-vs-vitality-exbeeriment-results/
Mindre gjær, som aktiveres i en starter noen timer før pitching. Dette skal maksimere vitaliteten i gjæren som visstnok er vel så viktig som antall celler.