GustavF skrev:
To forskjellige navn på samme type produkt.
Du nekter å gi deg skjønner jeg.
Forskjellige navn bidrar til forvirringen men det er
ikke den eneste forskjellen.
Kort versjon: Karamellmalt er en videre betegnelse enn krystallmalt og omfatter begge typene - krystallmalt er karamellmalt men karamellmalt er ikke nødvendigvis krystallmalt. Forskjellen ligger i fremstillingen av malten, hvor krystallmalt er reservert for karamellmalt som er produsert i en rister (roaster). Mens karamellmalt også kan være produsert i ovn (kiln).
Den praktiske forskjellen er at karamellmalt produsert i en rister, altså krystallmalt, vil ha 90%+ av kjernene bestående av sukker (fra karamellisering under risteprosessen). Mens vanlig karamellmalt som er produsert i ovn vil ha omkring 50% av kjernene bestående av stivelse. Det er mao. et poeng å bruke
krystallmalt dersom man skal trekke malten, og ikke meske den. Og selvfølgelig vil det være smaksforskjeller ved såpass forskjellig produksjonsmåte.
Navnene brukes nok litt om hverandre blandt malteriene, så dersom man er ute etter en av typene - bit over et par korn og se på kjernen. Er den glassaktig er det nok en krystallmalt, hvis ikke er det en karamellmalt.
Kilde: Brew your own, november 2013, vol.19, NO.7