Coronamølle

Frode Foss

Norbrygg-medlem
Jeg gjorde et lite forsøk med min Corona maltmølle forleden. Etter å ha knust malten (Pilsnermalt) skulle jeg sjekke malingsgraden, og oppdaget da at det fremdeles var mange hele korn.

Jeg veide opp 10 gram og telte da rundt 50 korn (1,5g) som var hele. Det vil si ca. 15% som ikke er knust. Jeg tok ut flere prøver og alle viste omtrent det samme. Den malingsgraden jeg har på møllen er den fineste jeg kan ha hvis mesking/skylling skal gå greit.

Er dette «normalt» eller er det navnet på møllen som er problemet kanskje :-/
 
Jeg gjorde et lite forsøk med min Corona maltmølle forleden. Etter å ha knust malten (Pilsnermalt) skulle jeg sjekke malingsgraden, og oppdaget da at det fremdeles var mange hele korn.

Jeg veide opp 10 gram og telte da rundt 50 korn (1,5g) som var hele. Det vil si ca. 15% som ikke er knust. Jeg tok ut flere prøver og alle viste omtrent det samme. Den malingsgraden jeg har på møllen er den fineste jeg kan ha hvis mesking/skylling skal gå greit.

Er dette «normalt» eller er det navnet på møllen som er problemet kanskje :-/
Det er nok mølla.. Egentlig ikke veldig egnet til knusing for ølbrygging med avtapping/sirkulering. Tallene du ser på for uknust er ca de samme tallene jeg så på da jeg en periode knuste med en drita stor kaffekvern fordi den andre konka. Det var samme prinsipp, to taggete/bølgete skiver som gnir mot hverandre.
 
Sist redigert:
Jeg er på mitt syvende år med Corona mølle og lever greit med det. Selv om den står på listen for bytting til en med vals.

Jeg fukter mitt malt med 4% vann 30 minutter før kverning og det gjør at jeg får et ok resultat.
 
Jeg er på mitt syvende år med Corona mølle og lever greit med det. Selv om den står på listen for bytting til en med vals.

Jeg fukter mitt malt med 4% vann 30 minutter før kverning og det gjør at jeg får et ok resultat.

4%, ja! Det er det dobbelte av det jeg bruker på valsemølla mi. (Jeg har nettopp begynt, og shit; det gjør underverker.) Men det er kanskje ikke urimelig med ei Coronamølle.
 
Bruker også 2 % når jeg fukter maltet. Bruker en MaltMuncher (eller noe sånt), en standard 2-vals-sak. Corona-møllen ga jeg bort.
 
Spiller mengde vann til bløtlegging egentlig så stor rolle? Malten går vel rett i meskevannet etterpå omtrent?
 
Spiller mengde vann til bløtlegging egentlig så stor rolle? Malten går vel rett i meskevannet etterpå omtrent?

Du kan for så vidt male med våt malt: The Oxford Companion to Beer Definition of wet milling - men det blir noe søl for en hjemmebrygger. Poenget med å bruke akkurat nok, dvs. 2% og ikke mer, er at du unngår at maltet kleber seg til valsene. Da går det skikkelig dårlig.

Fire prosent vann, skal ikke være noe problem
Effekten av dette var av en slik art, at jeg har sluttet med det for lenge siden.

Det var litt uklart; hvilken effekt var det som var uheldig? For meg har det funka over all forventning: jeg maler på 0,9 mm, og får mye bedre bevarte skall. Mye bedre enn da jeg malte tørt på 1,2, også.
 
Du kan for så vidt male med våt malt: The Oxford Companion to Beer Definition of wet milling - men det blir noe søl for en hjemmebrygger. Poenget med å bruke akkurat nok, dvs. 2% og ikke mer, er at du unngår at maltet kleber seg til valsene. Da går det skikkelig dårlig.



Det var litt uklart; hvilken effekt var det som var uheldig? For meg har det funka over all forventning: jeg maler på 0,9 mm, og får mye bedre bevarte skall. Mye bedre enn da jeg malte tørt på 1,2, også.
Det funker brillefint. Men samtidig så kan du forvente å måtte bruke stålbørste for å pusse valsene, og med ståbørste så sliter du litt på serrateringen.
 
Det funker brillefint. Men samtidig så kan du forvente å måtte bruke stålbørste for å pusse valsene, og med ståbørste så sliter du litt på serrateringen.

Du mener å male med våt malt?

Hvis jeg må til med stålbørste på valsene, er det totalt uaktuelt. Dessuten har du risikoen for rust. Og jeg oppnår såpass mye med den enkle fuktinga med 2% vann at jeg egentlig ikke ser noe poeng i det.
 
Du mener å male med våt malt?

Hvis jeg må til med stålbørste på valsene, er det totalt uaktuelt. Dessuten har du risikoen for rust. Og jeg oppnår såpass mye med den enkle fuktinga med 2% vann at jeg egentlig ikke ser noe poeng i det.
Ja, med våt malt. Rust vil du få før eller siden hvis du wetmiller. Men du vil få et belegg som er ganske hardt etterhvert, og da må du drive og pille med stålbørste. Jeg wetmillet på min MM3 pro for en del år siden, og det ble sånn iallefall. Den var rustfri da så jeg merket ikke noe til rusten.
 
Jeg er på mitt syvende år med Corona mølle og lever greit med det. Selv om den står på listen for bytting til en med vals.

Jeg fukter mitt malt med 4% vann 30 minutter før kverning og det gjør at jeg får et ok resultat.

Betyr det at du får noenlunde hele skall?

Innvendinga mot Corona-møllene har jo vært at de gir masse mjøl, og dessuten stygt istykkerrevne skall. Det siste vil jeg si er et problem (risiko for tanninuttrekk) uansett hva slags utstyr du brygger på, mens mjølet ikke trenger å være det.
 
Betyr det at du får noenlunde hele skall?

Innvendinga mot Corona-møllene har jo vært at de gir masse mjøl, og dessuten stygt istykkerrevne skall. Det siste vil jeg si er et problem (risiko for tanninuttrekk) uansett hva slags utstyr du brygger på, mens mjølet ikke trenger å være det.
Nei, hele skall får jeg ikke. Men jeg unngår mye mel og får en grei effektivitet. Corona møllen er ikke idiell, men jeg har lært meg å leve med den.
 
Betyr det at du får noenlunde hele skall?

Innvendinga mot Corona-møllene har jo vært at de gir masse mjøl, og dessuten stygt istykkerrevne skall. Det siste vil jeg si er et problem (risiko for tanninuttrekk) uansett hva slags utstyr du brygger på, mens mjølet ikke trenger å være det.

Det er i prinsippet så og si umulig å få hele skall og knust innmat fra ei mølle av den typen.
 
Tilbake
Topp