Jeg delte et par flasker av ølet jeg vant Oslomesterskapet i pils med, en "norsk pils" gjæret på Dahls-gjæren, med folkene på EC Dahls og deres faste smakspanel. Jeg fikk svært gode tilbakemeldinger, men det var få som kjente igjen Dahls-gjæren. Det skyldes nok at jeg både brukte store mengder gjær og dessuten gjæret på lav temperatur. I de fleste øltypene jeg brygger, er jeg ute etter en ren og nøytral gjærprofil, og det lyktes jeg med her også.
Neste helg blir det brygging av en skikkelig trønderpils, med Fairytale-malt fra Bonsak og naturligvis Dahls-gjæren!
Å bruke masse gjær og lav temperatur er ikke noe du er aleine om blant norske hjemmebryggere. Tvert i mot; det er antakelig det de fleste som har holdt på ei stund, gjør. Så jeg mistenker at magien ligger et annet sted - for du brygger jo veldig reint og godt øl.
Det er tvilsomt om mye gjær er nøkkelen til reint øl. Fra Kai Troesters
artikkel om et eksperiment med gjærmengde og oksygenering i weissbier: "While it is commonly believed among home brewers that lower pitching rates result in higher ester levels, the literature reports that increased pitching rates lead to higher levels of esters." Eksperimentet viste ingen forskjell på øl brygga med ulik gjærmengde, men Troester kalte det "inconclusive".
Esterproduksjon er, såvidt jeg skjønner, resultatet av flere faktorer, bl.a. oksygen.
Denne studien viser tydelig at den generelle tendensen er at god oksygenering reduserer esterproduksjonen, mens både for lite og for mye oksygen generelt øker den. Det ville overraske meg lite om dette er noe du har god styring på.
Temperaturens betydning er temmelig omstridt. Jeg er ikke overbevist om at den er så viktig som vi er vant til å tro.
pH kan være viktig. Janish
viser til en studie som viser at høyere pH i starten av gjæringa gir mer esterproduksjon, men hvor stor betydning variasjoner innafor det området der vi normalt beveger oss, har, er det vrient å si noe om ut fra den.