Dampkondensator-lokk-retur

JohnH44

Norbrygg-medlem
Jeg vet ikke om dette er berørt, men jeg prøver.
Vi har alle lært at vi ikke skal ha lokk på kokekjelen. Dampen kondenserer i lokket, DMS kondenserer og faller tilbake.
Hvordan blir dette når vi har en dampkondensator? Vi har jo et lokk der også med utløp i midten.
 
`Dampkondensatoren skaper et undertrykk som suger ut damp.... og DMS..
Kjenner noen til om det er gjordt noen målinger eller observasjoner av resterende DMS med de to metodene: åpen kjele og dampkondensator (DK)? Kan det være lurt å øke litt på koketiden ved DK?
 
Kjenner noen til om det er gjordt noen målinger eller observasjoner av resterende DMS med de to metodene: åpen kjele og dampkondensator (DK)? Kan det være lurt å øke litt på koketiden ved DK?
Har noen forsøkt å isolere dampkondensatoren/-hetta? Da vil mindre damp kondensere. Evt. et lite gløtt under hetta?
 
Jeg har brukt brewtools sin kondensator siden jeg kjøpte den i 2020. Det er ingen tegn til dms i det jeg lager. Og jeg lager primært lagerøl, mest pils. Har opplevd dms en gang, og det var i det andre brygget jeg lagde i 2014, så jeg vet hvordan den opplevelsen er. Det er netto transport av damp og andre flyktige forbindelser ut av kjelen selv med hette, ellers ville den eksplodert.
Dimetylsulfid koker ved 37,3 grader, så det er ikke så vanskelig å bli kvitt. Hvis dere har fulgt med på den nye trenden med 30 minutter koking er den basert på at man da med god margin har nådd et en likevekt i dannelse og avkoking av dms. 90 min kok er ikke nødvendig lenger med dagens malt av god kvalitet. Jeg koker 60 min på pils, ikke pga dms, men humleutnyttelse og bitterhetsprofil.
Bare bruk dampkondensator og ikke vær bekymret for dms
 
Kjenner noen til om det er gjordt noen målinger eller observasjoner av resterende DMS med de to metodene: åpen kjele og dampkondensator (DK)?

Ikke en måling, men et datapunkt: Jeg er sensitiv på DMS og brygger på BT40 med dampkondensator og har aldri opplevd DMS-problematikk i ølene mine. Koker typisk på 60 minutter, har ikke testet hva som evt skjer om jeg koker kortere.
 
Jeg har brukt brewtools sin kondensator siden jeg kjøpte den i 2020. Det er ingen tegn til dms i det jeg lager. Og jeg lager primært lagerøl, mest pils. Har opplevd dms en gang, og det var i det andre brygget jeg lagde i 2014, så jeg vet hvordan den opplevelsen er. Det er netto transport av damp og andre flyktige forbindelser ut av kjelen selv med hette, ellers ville den eksplodert.
Dimetylsulfid koker ved 37,3 grader, så det er ikke så vanskelig å bli kvitt. Hvis dere har fulgt med på den nye trenden med 30 minutter koking er den basert på at man da med god margin har nådd et en likevekt i dannelse og avkoking av dms. 90 min kok er ikke nødvendig lenger med dagens malt av god kvalitet. Jeg koker 60 min på pils, ikke pga dms, men humleutnyttelse og bitterhetsprofil.
Bare bruk dampkondensator og ikke vær bekymret for dms
Takk! Må bare skaffe en brukt først.
Mitt neste spørsmål var det du skrev om humle og bitterhet. Da er altså 60 min. nok.
 
Min opplevelse er at dampkondensatoren blir såpass fort varm at det kondenserer særdeles lite på innsiden.
En til ting å tenke på er at på en brewtools dampkondensator vil det være minimalt av overflate på selve hetta og dampkondensatoren som er tilgjengelig for kondensering. Alt etter 90-graderen på toppen av kjelen som kondenserer, vil renne ut i retning avløp på dampkondensatoren.
Om man f.eks har en meter eller to med avtrekksslange er det en mye større overflate som damp kan kondensere på sammenliknet med en dampkondensator.
 
Min opplevelse er at dampkondensatoren blir såpass fort varm at det kondenserer særdeles lite på innsiden.
En til ting å tenke på er at på en brewtools dampkondensator vil det være minimalt av overflate på selve hetta og dampkondensatoren som er tilgjengelig for kondensering. Alt etter 90-graderen på toppen av kjelen som kondenserer, vil renne ut i retning avløp på dampkondensatoren.
Om man f.eks har en meter eller to med avtrekksslange er det en mye større overflate som damp kan kondensere på sammenliknet med en dampkondensator.
Dysen med en fin dusj av kaldtvann hjelper til med å skape et undertrykk som suger ut dampen.
 
Tilbake
Topp