Deilige bilder!!!

-5 grader ute, +5 grader inne, +15 grader i boksen. :)
(trenger litt hjelp av varmeovnen i ny og ne).

Vurderer sånn RAPT temp kontroll greie, og kanskje en pille. Så varmeovnen kan skru seg av og på automagisk. :)

Tokk en dag før jeg fant pappeske løsningen, så tempen datt ned til 8-10 grader en gang, og redd gjæret ble litt søvnig. Syns det er lite futt i denne kontra den jeg brygget i sommer på 24 grader. Men det er kanskje meninga. Har også brukt en sån gjær saflager 34/70? som lage grei pills på lav temp?

Blir spennende, tenker å la den jobbe en uke ekstra, den ser overraskende rein ut.

OG 43, tenker å vente med å måle igjen og bare satse på at gjæren gjør noe. Vil unngå unødvendig bakterie eksponeringer, den er tross alt en garagepills. ^.^
 

Vedlegg

  • garageboks.jpg
    garageboks.jpg
    149,4 KB · Sett: 29
  • garagepils.jpg
    garagepils.jpg
    117 KB · Sett: 29
-5 grader ute, +5 grader inne, +15 grader i boksen. :)
(trenger litt hjelp av varmeovnen i ny og ne).

Vurderer sånn RAPT temp kontroll greie, og kanskje en pille. Så varmeovnen kan skru seg av og på automagisk. :)

Tokk en dag før jeg fant pappeske løsningen, så tempen datt ned til 8-10 grader en gang, og redd gjæret ble litt søvnig. Syns det er lite futt i denne kontra den jeg brygget i sommer på 24 grader. Men det er kanskje meninga. Har også brukt en sån gjær saflager 34/70? som lage grei pills på lav temp?

Blir spennende, tenker å la den jobbe en uke ekstra, den ser overraskende rein ut.

OG 43, tenker å vente med å måle igjen og bare satse på at gjæren gjør noe. Vil unngå unødvendig bakterie eksponeringer, den er tross alt en garagepills. ^.^
8-10 grader er ideell temperatur for 34-70, men det krever at du bruker mye gjær for å kompensere for effekten av den lave temperaturen. Når det blir såpass kjølig, jobber nemlig gjæren vesentlig langsommere. At aktiviteten ligger på et helt annet nivå enn i det brygget du gjæra på 24 grader i sommer, er hva du må forvente.

Gjær liker ikke brå temperaturforandringer, så det kan ha gitt usmak - men få inntil videre ikke panikk.
 
8-10 grader er ideell temperatur for 34-70, men det krever at du bruker mye gjær for å kompensere for effekten av den lave temperaturen. Når det blir såpass kjølig, jobber nemlig gjæren vesentlig langsommere. At aktiviteten ligger på et helt annet nivå enn i det brygget du gjæra på 24 grader i sommer, er hva du må forvente.

Gjær liker ikke brå temperaturforandringer, så det kan ha gitt usmak - men få inntil videre ikke panikk.
Mye gjær? Brukte en pakke. Burde jeg slenge i en pakke til?
Kan ikke lite gjær kompanseres for med litt ekstra tålmodighet?

Tempen her er som en karusell, jeg varmer den opp mot 20 før jeg legger meg, når jeg våkner har den gått ned til 14-16, så rekker jeg og varme den opp til 18-20 før jeg går til jobb, og ned igjen til 14~ når jeg er hjemme igjen. Så det er en fin bergogdalbane.
Blir spennende og se hvordan dette påvirker smaken.
:p
 
Mye gjær? Brukte en pakke. Burde jeg slenge i en pakke til?
Kan ikke lite gjær kompanseres for med litt ekstra tålmodighet?

Tempen her er som en karusell, jeg varmer den opp mot 20 før jeg legger meg, når jeg våkner har den gått ned til 14-16, så rekker jeg og varme den opp til 18-20 før jeg går til jobb, og ned igjen til 14~ når jeg er hjemme igjen. Så det er en fin bergogdalbane.
Blir spennende og se hvordan dette påvirker smaken.
:p
Det høres ikke spesielt bra ut. Og bedre blir det vel ikke at 20 er høyt i komfortsona for den gjæra, selv om den visstnok skal tåle det fint. Kombinert med lite gjær vil jeg si det ser mørkt ut for det brygget der.
 
Det høres ikke spesielt bra ut. Og bedre blir det vel ikke at 20 er høyt i komfortsona for den gjæra, selv om den visstnok skal tåle det fint. Kombinert med lite gjær vil jeg si det ser mørkt ut for det brygget der.
Jeg mistenker at temperaturmåle klistremerket på fermenteringsbalja ikke er helt representativt på hva gjæret i bunnen ligger i. Tror klistremerket er litt mer påvirket av varmeovnen. :p
 
Mye gjær? Brukte en pakke. Burde jeg slenge i en pakke til?
Kan ikke lite gjær kompanseres for med litt ekstra tålmodighet?

Tempen her er som en karusell, jeg varmer den opp mot 20 før jeg legger meg, når jeg våkner har den gått ned til 14-16, så rekker jeg og varme den opp til 18-20 før jeg går til jobb, og ned igjen til 14~ når jeg er hjemme igjen. Så det er en fin bergogdalbane.
Blir spennende og se hvordan dette påvirker smaken.
:p
Den berg- og dalbanen du beskriver er ikke bra, men svingningene blir vel ikke like store i ølet som i rommet. (Når vi snakker om temperatur er det alltid temperaturen i ølet det siktes til. Gjæringa produserer varme, og du kan komme opp i så mye som 4-5 grader over værelsestemperaturen om det går riktig heftig for seg. )

Gjærmengden avhenger sjølsagt av volumet du brygger, og av temperaturen. Til 25 liter pils på 18 grader, som er det du antakelig har i snitt, ville jeg hatt minimum 2 pakker w-34/70. Så strø i ei pakke til om du har. (Antakelig ville det vært best å la den få komme i gang i litt vørter, men jeg trur ikke du skal begynne å kløne med det om du ikke har gjort sånt før.)
 
Jeg mistenker at temperaturmåle klistremerket på fermenteringsbalja ikke er helt representativt på hva gjæret i bunnen ligger i. Tror klistremerket er litt mer påvirket av varmeovnen. :p
Jeg bruker bare sånne termostrips, og når jeg har kontrollmålt med termometer i brygget, har det stemt bra. Men det kan jo være greit at det ikke står en varmeovn og stråler varme direkte på den.

Som sagt, sleng i mer gjær, om du har20- 25 liter til gjæring. Og fortvil ikke før du har ølet i hånda og det ikke smaker godt. Trur ikke du skal vente deg et knalløl, men det behøver ikke bli udrikkelig, heller.
 
Du vil få et langt bedre resultat om du finner en stabil måte å styre temperaturen på. En varmevifte er for kraftig. Pappeske er ikke noe jeg ville ha kombinert med varmekilde.

Se om du finner et billig kjøleskap på Finn.
Kjøp en styreenhet.

Kjøp en varmekilde med lav effekt
 
Sist redigert:
Masse gode tips og råd hær. :)

Da har det gått 7 dager, SG målt til 14~
Følger tipset og slenger i en pakke til med gjær, lar den holde på en uke til tenker jeg. (værtfall 4 dager til).
Spray and pray! (with starsan!) Måtte også til en kniv til å dirke opp låkket.

7daystate-jpg.70296


Smaksprøven skummet veldig så måtte til med en shaker for å kvele den, og den har gått fra 44~ til 14.
Så den har gjort en bra jobb med gjæring på en pakke.

sg_14-jpg.70295


Smakte på måleprøven, virket drikkanes. Smaksnotene jeg fikk var oppvaskvann. I fin garagepils stil. :D
Den hadde sikkert vært litt bedre om jeg ikke hadde kvælt den, og om den var kald og frisk.

Litt merksnodig at det ikke var noe humle som skulle oppi denne slik andre jeg har laget tidligere. Kanskje blond lager ikke er humlete. Men fortsåvitt kjekt og enkelt. Virker som at denne baljen blir litt lettere og vaske etterpå.

Nå har jeg også splurga litt, det svir i lommeboka. Men har kjøpt:
- sån ny fermenteringsbalje som kan tåle litt trykk
- klareringsmiddel som også fjerner gluten
- hydrometer og temperatur robot pille som skal bidra til at jeg ikke slipper og åpne balja og infisere den med corona.
(egentlig, for å kunne automagisk snakke med denne:)
- rapt temperaturkontroll stikkontakt! :D
- og en sånn elektrisk oppvarma genser til fermenteringsbaljer som kanskje er litt mer økonomisk en en 1.8kw varmevifte. De siste dagan har jo strømmen kosta 2.5kr kilowwatt timen.

Kanskje jeg vil klare og holde litt mer stabil temperatur med dette utstyret.

Prøver også sånn "Fersk Vørter Sett" som heter Plutselig Jul. Det blir vørtern som døpes inn den nye fermenteringsbalja!

Og nu som jeg snart har 2 fermenteringsbaljer, så kan man begynne og se på brygging av viner også?
 

Vedlegg

  • SG_14.jpg
    SG_14.jpg
    206,9 KB · Sett: 54
  • 7daystate.jpg
    7daystate.jpg
    231 KB · Sett: 56
  • Screenshot from 2024-11-24 20-23-44.png
    Screenshot from 2024-11-24 20-23-44.png
    144,9 KB · Sett: 16
Sist redigert:
Masse gode tips og råd hær. :)

Da har det gått 7 dager, SG målt til 14~
Følger tipset og slenger i en pakke til med gjær, lar den holde på en uke til tenker jeg. (værtfall 4 dager til).
Spray and pray! (with starsan!) Måtte også til en kniv til å dirke opp låkket.

7daystate-jpg.70296


Smaksprøven skummet veldig så måtte til med en shaker for å kvele den, og den har gått fra 44~ til 14.
Så den har gjort en bra jobb med gjæring på en pakke.

sg_14-jpg.70295


Smakte på måleprøven, virket drikkanes. Smaksnotene jeg fikk var oppvaskvann. I fin garagepils stil. :D
Den hadde sikkert vært litt bedre om jeg ikke hadde kvælt den, og om den var kald og frisk.

Litt merksnodig at det ikke var noe humle som skulle oppi denne slik andre jeg har laget tidligere. Kanskje blond lager ikke er humlete. Men fortsåvitt kjekt og enkelt. Virker som at denne baljen blir litt lettere og vaske etterpå.

Nå har jeg også splurga litt, det svir i lommeboka. Men har kjøpt:
- sån ny fermenteringsbalje som kan tåle litt trykk
- klareringsmiddel som også fjerner gluten
- hydrometer og temperatur robot pille som skal bidra til at jeg ikke slipper og åpne balja og infisere den med corona.
(egentlig, for å kunne automagisk snakke med denne:)
- rapt temperaturkontroll stikkontakt! :D
- og en sånn elektrisk oppvarma genser til fermenteringsbaljer som kanskje er litt mer økonomisk en en 1.8kw varmevifte. De siste dagan har jo strømmen kosta 2.5kr kilowwatt timen.

Kanskje jeg vil klare og holde litt mer stabil temperatur med dette utstyret.

Prøver også sånn "Fersk Vørter Sett" som heter Plutselig Jul. Det blir vørtern som døpes inn den nye fermenteringsbalja!

Og nu som jeg snart har 2 fermenteringsbaljer, så kan man begynne og se på brygging av viner også?
Verktøykasse til Fermzilla: Litt solid bestikk-kniv + denne: https://www.biltema.no/bil---mc/bilverktoy/oljeverktoy/oljefilterverktoy/universalapner-2000016986 Den siste der hadde jeg ikke klart meg uten.

Humle må det være i en blond lager - og i nesten alt øl. Var det et ekstraktsett med ferdighumla ekstrakt, kanskje?
 
Tilbake
Topp