Finn Berger
Moderator
8-10 grader er ideell temperatur for 34-70, men det krever at du bruker mye gjær for å kompensere for effekten av den lave temperaturen. Når det blir såpass kjølig, jobber nemlig gjæren vesentlig langsommere. At aktiviteten ligger på et helt annet nivå enn i det brygget du gjæra på 24 grader i sommer, er hva du må forvente.-5 grader ute, +5 grader inne, +15 grader i boksen.
(trenger litt hjelp av varmeovnen i ny og ne).
Vurderer sånn RAPT temp kontroll greie, og kanskje en pille. Så varmeovnen kan skru seg av og på automagisk.
Tokk en dag før jeg fant pappeske løsningen, så tempen datt ned til 8-10 grader en gang, og redd gjæret ble litt søvnig. Syns det er lite futt i denne kontra den jeg brygget i sommer på 24 grader. Men det er kanskje meninga. Har også brukt en sån gjær saflager 34/70? som lage grei pills på lav temp?
Blir spennende, tenker å la den jobbe en uke ekstra, den ser overraskende rein ut.
OG 43, tenker å vente med å måle igjen og bare satse på at gjæren gjør noe. Vil unngå unødvendig bakterie eksponeringer, den er tross alt en garagepills. ^.^
Gjær liker ikke brå temperaturforandringer, så det kan ha gitt usmak - men få inntil videre ikke panikk.

