Den Store BrewFather Tråden

Når jeg oppskalerer en oppskrift fra 25 liter til 50 liter blir ikke vanntilsetningene oppskalert.
Alt annet, malt, humle gjær osv skaleres riktig.
Vanntilsetningene skaleres også opp i oppskriften, men i vannkalkulatoren står de gamle tallene selv om jeg trykker Auto.

hvitw.jpgHvitw2.jpg
 
Hei,

Et spørsmål angående vannberegninger i Brewfather - jeg har slitt med dette i de siste bryggene.

Det siste brygget skulle bli 80 liter med pils (med top-up), og da hadde oppskriften i Brewfather skalert seg til totalt 16 kg malt. Jeg skulle da bruke 59,28 liter meskevann og 29,6 skyllevann, totalt 88 liter. Dette skulle da gi meg litt over 79 liter før kok.

Når jeg var ferdig med skyllingen, var det kun 72 liter i kjelen. Det var ikke mer å hente fra maltrøret, det lot jeg stå til avrenning over en gjæringsbøtte, og det gav maks en halvliter ekstra, knapt nok det. Så jeg har sluttet meg frem til at det ligger mer vann igjen i malten enn det brewfather kalkulerer. (Denne batchen, hvis dere får tilgang: https://web.brewfather.app/tabs/batches/batch/VdTk0xj0LPHSXqALjMxPwqFNybSfaT)

Så har jeg sjekket litt opp, og ser at det er vanlig å beregne at det ligger igjen ca 1 liter vann pr kg malt. Det stemmer perfekt for meg: Jeg har tilført totalt 88 liter vann, og sitter igjen med 72 liter før kok, som betyr et svinn på 16 liter - nøyaktig 1:1 ift antall kg malt.

Etter litt leting, finner jeg ut at Brewfather hos meg står til 0,8 liter/kg. Så når jeg prøver å beregne neste brygg, setter jeg den til 1. Det skal bli 80 liter tsjekkisk pils, med rett over 16 kg malt. Så jeg forventer da å se et svinn i brewfather på over 16 liter vann fra tilført vannmengde til vannmengde før kok. Men brewfather forteller meg at jeg skal tilføre totalt 89,44 liter i meskevann + skyllevann, som skulle tilsi at jeg skal sitte igjen med 16 liter mindre etter skylling, altså ca. 73,5 liter. Men brewfather forteller meg at jeg kan forvente 76,3 liter til kok, altså bare 13 liter mindre: https://web.brewfather.app/tabs/recipes/recipe/f5WVrKI20OSHgYuFaHBEeX7Dlcx2NO

Er det noen som klarer å se hva jeg gjør feil her? Jeg ser det er et varsel om at vannmengder er justert for å stemme med maks meskevolum, men sliter med å se at det skal gjøre at jeg får feil mengde til kok. Jeg ville tenkt at Brewfather da heller fortalte meg at jeg fikk for lite til kok?
 
Sist redigert:
Hei,

Et spørsmål angående vannberegninger i Brewfather - jeg har slitt med dette i de siste bryggene.

Det siste brygget skulle bli 80 liter med pils (med top-up), og da hadde oppskriften i Brewfather skalert seg til totalt 16 kg malt. Jeg skulle da bruke 59,28 liter meskevann og 29,6 skyllevann, totalt 88 liter. Dette skulle da gi meg litt over 79 liter før kok.

Når jeg var ferdig med skyllingen, var det kun 72 liter i kjelen. Det var ikke mer å hente fra maltrøret, det lot jeg stå til avrenning over en gjæringsbøtte, og det gav maks en halvliter ekstra, knapt nok det. Så jeg har sluttet meg frem til at det ligger mer vann igjen i malten enn det brewfather kalkulerer. (Denne batchen, hvis dere får tilgang: https://web.brewfather.app/tabs/batches/batch/VdTk0xj0LPHSXqALjMxPwqFNybSfaT)

Så har jeg sjekket litt opp, og ser at det er vanlig å beregne at det ligger igjen ca 1 liter vann pr kg malt. Det stemmer perfekt for meg: Jeg har tilført totalt 88 liter vann, og sitter igjen med 72 liter før kok, som betyr et svinn på 16 liter - nøyaktig 1:1 ift antall kg malt.

Etter litt leting, finner jeg ut at Brewfather hos meg står til 0,8 liter/kg. Så når jeg prøver å beregne neste brygg, setter jeg den til 1. Det skal bli 80 liter tsjekkisk pils, med rett over 16 kg malt. Så jeg forventer da å se et svinn i brewfather på over 16 liter vann fra tilført vannmengde til vannmengde før kok. Men brewfather forteller meg at jeg skal tilføre totalt 89,44 liter i meskevann + skyllevann, som skulle tilsi at jeg skal sitte igjen med 16 liter mindre etter skylling, altså ca. 73,5 liter. Men brewfather forteller meg at jeg kan forvente 76,3 liter til kok, altså bare 13 liter mindre: https://web.brewfather.app/tabs/recipes/recipe/f5WVrKI20OSHgYuFaHBEeX7Dlcx2NO

Er det noen som klarer å se hva jeg gjør feil her? Jeg ser det er et varsel om at vannmengder er justert for å stemme med maks meskevolum, men sliter med å se at det skal gjøre at jeg får feil mengde til kok. Jeg ville tenkt at Brewfather da heller fortalte meg at jeg fikk for lite til kok?
Jeg får ingen av linkene til å fungere, så jeg må bare gjette her, og det er, at det er tatt høyde for avkok. Tror også at skal det, med sikkerhet, være mulig å finne grunnen til disse beregningene må vi vite hva du brygger på og hvordan utsyrsprofilen din i Brewfather ser ut.
 
Jeg får ingen av linkene til å fungere, så jeg må bare gjette her, og det er, at det er tatt høyde for avkok. Tror også at skal det, med sikkerhet, være mulig å finne grunnen til disse beregningene må vi vite hva du brygger på og hvordan utsyrsprofilen din i Brewfather ser ut.

Utstyrsprofil:
1680941943382.png

1680941962882.png

1680941989112.png



Og oppskrift med vannberegning, basert på denne utstyrsprofilen:

1680942037355.png

1680942062992.png
 
Utstyrsprofil:
Vis vedlegget 61614

Vis vedlegget 61615

Vis vedlegget 61616



Og oppskrift med vannberegning, basert på denne utstyrsprofilen:

Vis vedlegget 61617

Vis vedlegget 61618
Riktig, så det Brewfather her har gjort er å redusere meskevannet med 5,64 liter fordi du har mash limit på 70 liter.

Så dead space under maltrør er 3,4L
L/kg malt er 3,8x16= 60,8L + deadspace(3,8L)= 64,2L
Malt tar til seg vann, men tar også plass i maltrøret, Brewfather har begergnet det til at maltet i seg selv tar 11,44L plass.

64,2+11,44=75,64 liter, så totalen for det du ønsker å meske overstiger altså maks kapasiteten du har satt(70 liter) dermed er meskevannet redusert med 5,64 liter.
 
Riktig, så det Brewfather her har gjort er å redusere meskevannet med 5,64 liter fordi du har mash limit på 70 liter.

Så dead space under maltrør er 3,4L
L/kg malt er 3,8x16= 60,8L + deadspace(3,8L)= 64,2L
Malt tar til seg vann, men tar også plass i maltrøret, Brewfather har begergnet det til at maltet i seg selv tar 11,44L plass.

64,2+11,44=75,64 liter, så totalen for det du ønsker å meske overstiger altså maks kapasiteten du har satt(70 liter) dermed er meskevannet redusert med 5,64 liter.

Jeg ser at Brewfather har foretatt den justeringen, det jeg ikke har forstått er hvorfor dette ikke også forplanter seg til mengde til kok. Hvis årsaken til at jeg får mindre til kok enn forventet er at Brewfather har begrenset vannmengden, hvorfor gjør ikke Brewfather da den samme reduksjonen i kokevolumet? Regnestykket skal vel fortsatt være total vannmengde minus svinnet?

Det andre jeg ikke skjønner er hvordan jeg skal løse dette i praksis. I utgangspunktet ville jeg anta at dette ville la seg løse ved å øke mengden skyllevann eller top up-vann tilsvarende, men jeg må øke top up-vannet fra 18 til 50 liter før jeg er innenfor rammene Brewfather aksepterer. Det henger jeg ikke helt med på, men det ser ut som om bf ikke endrer meskevannsmengden før skyllevannet er fullt ut erstattet av top up. Hvorfor kan jeg ikke bare overføre den overskytende mengden meskevann til skyllevann?
 
Sist redigert:
16 kg malt høres riktig ut til 80 liter vørter med OG i underkant av 1.050. Hvorfor er det så nøye med alle disse beregningene av vannmengder? Om man fordeler litt ulikt mellom meskevann og skyllevann spiller liten rolle for mengden vørter til slutt. Mangler det noen liter skyllevann er det vel bare å pøse på med litt mer? Det som virkelig er viktig er å ende opp med noenlunde riktig OG, og at humletilsetningene harmonerer med mengden vørter – slik at ølet beholder balansen.

Mitt beste tips er å måle SG like etter oppkok – og så beregne koketid (eller vanntilsetninger) ut fra denne målingen. Da ender man nesten alltid på riktig OG og vørtermengde – forutsatt at utbytte er iht. oppskrift, selvsagt.
 
16 kg malt høres riktig ut til 80 liter vørter med OG i underkant av 1.050. Hvorfor er det så nøye med alle disse beregningene av vannmengder? Om man fordeler litt ulikt mellom meskevann og skyllevann spiller liten rolle for mengden vørter til slutt. Mangler det noen liter skyllevann er det vel bare å pøse på med litt mer? Det som virkelig er viktig er å ende opp med noenlunde riktig OG, og at humletilsetningene harmonerer med mengden vørter – slik at ølet beholder balansen.

Mitt beste tips er å måle SG like etter oppkok – og så beregne koketid (eller vanntilsetninger) ut fra denne målingen. Da ender man nesten alltid på riktig OG og vørtermengde – forutsatt at utbytte er iht. oppskrift, selvsagt.
Det er det jeg vil være sikker på, at det blir riktig til slutt. Og da er det jo greiest at det som står i oppskriften stemmer med det jeg gjør. Det eneste jeg vil er å få bf til å akseptere at jeg flytter disse drøye fem litrene til skyllevannet (aller helst at bf gjør det selv), jeg kan ikke skjønne at det ikke skal være mulig.
 
Det er det jeg vil være sikker på, at det blir riktig til slutt. Og da er det jo greiest at det som står i oppskriften stemmer med det jeg gjør. Det eneste jeg vil er å få bf til å akseptere at jeg flytter disse drøye fem litrene til skyllevannet (aller helst at bf gjør det selv), jeg kan ikke skjønne at det ikke skal være mulig.
Vet ikke om Thomas Gangsøy er innom her, men du kan jo spørre på den store Brewfathergruppen https://www.facebook.com/groups/1991687321081545 Der kan han eller noen andre eksperter sikkert hjelpe deg.
 
Kan ikke se hva som må justeres, men har du hele 5L/t boiloff?
Hva skjer om den settes til 3L/t ?
 
Jeg ANTAR for øvrig at det bf rent faktisk har gjort med meskevolumet er å overføre de 5,64 litrene til skyllevannet. Og at det er grunnen til at meldingen ikke forsvinner før jeg flytter så mye vann over til top up at behovet for skylling forsvinner. Denne meldingen skal da være helt urelatert til rotproblemet, som er at jeg ikke får mengden svinn i maltrøret til å stemme. Det kan jo være at det rett og slett er kaldt vs varmt vann, og at svinnet jeg har målt derfor er enda mer enn 1 liter pr kg malt.
 
Jeg ser at Brewfather har foretatt den justeringen, det jeg ikke har forstått er hvorfor dette ikke også forplanter seg til mengde til kok. Hvis årsaken til at jeg får mindre til kok enn forventet er at Brewfather har begrenset vannmengden, hvorfor gjør ikke Brewfather da den samme reduksjonen i kokevolumet? Regnestykket skal vel fortsatt være total vannmengde minus svinnet?

Det andre jeg ikke skjønner er hvordan jeg skal løse dette i praksis. I utgangspunktet ville jeg anta at dette ville la seg løse ved å øke mengden skyllevann eller top up-vann tilsvarende, men jeg må øke top up-vannet fra 18 til 50 liter før jeg er innenfor rammene Brewfather aksepterer. Det henger jeg ikke helt med på, men det ser ut som om bf ikke endrer meskevannsmengden før skyllevannet er fullt ut erstattet av top up. Hvorfor kan jeg ikke bare overføre den overskytende mengden meskevann til skyllevann?
Ait, skal vi se. Du ønsker 80 liter til gjæring, korrekt? Tar utgangspunkt i det.

Du skal toppe opp med 18 liter. 80-18 er 62 liter. Trub og krymping er satt til 4 liter, 62+4 blir 66 liter når du starter nedkjøling. I forhold til avkok(bruker her tallene fra bildene du postet tidligere) så må du altså ha 66+5 som er 71 liter når du starter kok.

Det er satt en grense til maks 70 liter(som jeg antar er maks uten at mesken flyter over i bryggemaskinen) når det meskes. Så hvis da 16kg malt tar ca 11.5 liter med plass i maltrøret så sitter vi igjen med 70-11,5 som er 58,5 liter som blir meskevannsmemgden før malt.

Så må vi trekke fra 3,8 liter(pga deadspace under maltrør) og da sitter vi med 54,7 liter. Hvis vi deler 54,7 liter på 16kg malt får vi ca 3,4 liter pr kilo malt, så om du justerer ned 3,8 til 3,4l/kg vil du slippe den røde trekanten, i alle fall i teorien.

Hvis vi videre tar utgangspunkt i at du mister 1l/kg etter endt mesking, får vi 70-16 som er 54 liter, tallene for hvor mye plass malten tar når den er avrent blir verre, antar det er en prøv og juster type ting, altså mål hva du sitter igjen med etter du er lei av avrenning, men før du skyller.

Uansett hvilket antall liter du sitter igjen med så skyller du til du oppnår dine 71 liter til kok. Kok 1 time og skriv inn tallene du får i løpet av bryggedagen i BF og juster profilen og evt. oppskriften deretter :)

Ps: har influensa og er rimelig trøtt, så jeg tar mine forbehold om at tallene er feil, men håper i det minste at noe kommer til nytte, jeg er passe anal på at tallene skal stemme selv, og det tar noen brygg før alt sitter, også har man(i mitt tilfelle) helt forskjellig profil om jeg brygger til et 12 eller 19 liters fat, 5 eller 10% øl, men moro er det jo :)
 
Ait, skal vi se. Du ønsker 80 liter til gjæring, korrekt? Tar utgangspunkt i det.

Du skal toppe opp med 18 liter. 80-18 er 62 liter. Trub og krymping er satt til 4 liter, 62+4 blir 66 liter når du starter nedkjøling. I forhold til avkok(bruker her tallene fra bildene du postet tidligere) så må du altså ha 66+5 som er 71 liter når du starter kok.

Det er satt en grense til maks 70 liter(som jeg antar er maks uten at mesken flyter over i bryggemaskinen) når det meskes. Så hvis da 16kg malt tar ca 11.5 liter med plass i maltrøret så sitter vi igjen med 70-11,5 som er 58,5 liter som blir meskevannsmemgden før malt.

Så må vi trekke fra 3,8 liter(pga deadspace under maltrør) og da sitter vi med 54,7 liter. Hvis vi deler 54,7 liter på 16kg malt får vi ca 3,4 liter pr kilo malt, så om du justerer ned 3,8 til 3,4l/kg vil du slippe den røde trekanten, i alle fall i teorien.

Hvis vi videre tar utgangspunkt i at du mister 1l/kg etter endt mesking, får vi 70-16 som er 54 liter, tallene for hvor mye plass malten tar når den er avrent blir verre, antar det er en prøv og juster type ting, altså mål hva du sitter igjen med etter du er lei av avrenning, men før du skyller.

Uansett hvilket antall liter du sitter igjen med så skyller du til du oppnår dine 71 liter til kok. Kok 1 time og skriv inn tallene du får i løpet av bryggedagen i BF og juster profilen og evt. oppskriften deretter :)

Ps: har influensa og er rimelig trøtt, så jeg tar mine forbehold om at tallene er feil, men håper i det minste at noe kommer til nytte, jeg er passe anal på at tallene skal stemme selv, og det tar noen brygg før alt sitter, også har man(i mitt tilfelle) helt forskjellig profil om jeg brygger til et 12 eller 19 liters fat, 5 eller 10% øl, men moro er det jo :)
Takk. Jeg tror løsningen rett og slett blir å leke med GAR i bf til mengden stemmer med det jeg sitter igjen med til kok :)
 
Takk. Jeg tror løsningen rett og slett blir å leke med GAR i bf til mengden stemmer med det jeg sitter igjen med til kok :)
God plan, om du finner ut avkok og trub/chill tap, så vet du i alle fall hvor mye som skal til kok om du topper opp med 18 liter, så kan man finjustere etterhvert :)
 
Gjæringskar-påfyll. Jeg ser Christian i Next Batch bruker dette, men når jeg fyller inn liter, skjer det ingen forandring ?
Ville vel tro at kornmengden bør øke ? Er det andre ting som må legges til ?

IMG_1271.jpeg
 
Hva ønsker du å gjøre her? Funksjonen er vel der for å "vanne ut" vørteren.

Det er vel det, men så lenge fermenter top up ligger i brewfather, så trodde jeg kanskje den ville skalere etterhvert som jeg la inn liter ? Brygge med høyere OG for så å vanne ut. For å få flere liter til gjæring
 
Det er vel det, men så lenge fermenter top up ligger i brewfather, så trodde jeg kanskje den ville skalere etterhvert som jeg la inn liter ? Brygge med høyere OG for så å vanne ut. For å få flere liter til gjæring
Du blir spurt om Brewfather skal skalere så fort du trykker på lagre, selvfølgelig må du da også endre på hvor mange liter du vil ha til gjæring :)
 
Tilbake
Topp