Den Store BrewFather Tråden

gle1

Norbrygg-medlem
Spurte også i en annen tråd på forumet her tidligere(Link). Fant ut jeg skulle prøve en annen kalkulator får å kontrollmåle. Hvis jeg skriver inn OG og FG som Brewfather oppgir, i Brewersfriend sin ABV kalkulator, så får jeg 85% utgjæring. I Brewfather har jeg satt utgjæringen til 80%, men allikevel blir FG lavere(1.007). Hva er det som er riktig? Og hvis Brewersfriend er riktig, hva er galt i Brewfather? Gjæren er W-34/70. Mesketemp er satt til 66 grader.
 

Vedlegg

  • Skjermbilde 2022-04-07 220825.png
    Skjermbilde 2022-04-07 220825.png
    10,9 KB · Sett: 4
  • Skjermbilde 2022-04-07 220733.png
    Skjermbilde 2022-04-07 220733.png
    66 KB · Sett: 4

MonoBryggeriet

Norbrygg-medlem
Spurte også i en annen tråd på forumet her tidligere(Link). Fant ut jeg skulle prøve en annen kalkulator får å kontrollmåle. Hvis jeg skriver inn OG og FG som Brewfather oppgir, i Brewersfriend sin ABV kalkulator, så får jeg 85% utgjæring. I Brewfather har jeg satt utgjæringen til 80%, men allikevel blir FG lavere(1.007). Hva er det som er riktig? Og hvis Brewersfriend er riktig, hva er galt i Brewfather? Gjæren er W-34/70. Mesketemp er satt til 66 grader.
Du kan i settings velge mellom enkel, normal og avansert formel for å estimere FG. Du må imidlertid resette FG i oppskriften for at den skal kalkulere FG på nytt.
 

gle1

Norbrygg-medlem
Du kan i settings velge mellom enkel, normal og avansert formel for å estimere FG. Du må imidlertid resette FG i oppskriften for at den skal kalkulere FG på nytt.
Endret fra Avansert til Normal, og da smatt den opp til 1.010 med en gang. Hva er det som utgjør forskjellen?
 

MonoBryggeriet

Norbrygg-medlem
Endret fra Avansert til Normal, og da smatt den opp til 1.010 med en gang. Hva er det som utgjør forskjellen?
Jeg vet ikke noe mer om dette enn det du kan lese i settings når du velger de ulike variantene dessverre. Har kommet frem til at avansert fungerer best for meg, men må noen ganger justere forventet utgjæring på gjæren basert på erfaring jeg har. Brukte tidligere beersmith, og der la du inn min. og maks. utgjæring slik oppgitt fra produsent. Opplevde vel at Beersmith var litt mer nøyaktig på FG …
 

LarsUlv

Fylkesstyre
Endret fra Avansert til Normal, og da smatt den opp til 1.010 med en gang. Hva er det som utgjør forskjellen?
Normal (eller enkel) er en enkel formel som er tilnærmet korrekt ved lav OG (egentlig ved liten forskjell mellom OG og FG).
Men den enkle formelen har unøyaktigheter som gjør resultatet mer og mer feil jo større forskjellen mellom OG og FG er.
Den avanserte formelen er korrekt og er den som gir korrekt resultat for sterkere øl.
 

gle1

Norbrygg-medlem
Jeg vet ikke noe mer om dette enn det du kan lese i settings når du velger de ulike variantene dessverre. Har kommet frem til at avansert fungerer best for meg, men må noen ganger justere forventet utgjæring på gjæren basert på erfaring jeg har. Brukte tidligere beersmith, og der la du inn min. og maks. utgjæring slik oppgitt fra produsent. Opplevde vel at Beersmith var litt mer nøyaktig på FG …
Takk for tipset/hjelpen :)
Normal (eller enkel) er en enkel formel som er tilnærmet korrekt ved lav OG (egentlig ved liten forskjell mellom OG og FG).
Men den enkle formelen har unøyaktigheter som gjør resultatet mer og mer feil jo større forskjellen mellom OG og FG er.
Den avanserte formelen er korrekt og er den som gir korrekt resultat for sterkere øl.
Takk for et utfyllende svar :)
 

LarsUlv

Fylkesstyre
Takk for et utfyllende svar :)

Ser at jeg var litt rask her.
Jeg har svart på spørsmål om ulike formler for utregning av ABV, ikke formler som de ulike programmene bruker på å anslå FG.

Ikke sikkert at svaret mitt hjelper deg med det du lurer på.
 

gle1

Norbrygg-medlem
Jeg har et excel-dokument som viser forskjellene med en graf.
se om du får tak i dokumentet her: Ulike formler for ABV.xlsx
Forstod ikke helt tallene som var skrevet inn. Men grei illustrasjon på hvordan grafen utvikler seg med de ulike formlene. Men forsatt litt merkerlig at det skal bli 3 poeng forskjell på en så enkel øl som pils med enkel og avansert formel.
 

LarsUlv

Fylkesstyre
Ser at jeg var litt rask her.
Jeg har svart på spørsmål om ulike formler for utregning av ABV, ikke formler som de ulike programmene bruker på å anslå FG.

Ikke sikkert at svaret mitt hjelper deg med det du lurer på.
@gle1 Så du dette svaret mitt som jeg svarte akkurat samtidig som du svarte meg?
Tror ikke regneraket mitt er til hjelp på det du lurer på.
 

gle1

Norbrygg-medlem
@gle1 Så du dette svaret mitt som jeg svarte akkurat samtidig som du svarte meg?
Tror ikke regneraket mitt er til hjelp på det du lurer på.
Fikk med meg det ja. Så spørsmålet er enda ubesvart :) Synes avviket på 3 poeng på FG på en så enkel øl er litt rart med avansert/normal formel.
 

Brewfather

Norbrygg-medlem
Spurte også i en annen tråd på forumet her tidligere(Link). Fant ut jeg skulle prøve en annen kalkulator får å kontrollmåle. Hvis jeg skriver inn OG og FG som Brewfather oppgir, i Brewersfriend sin ABV kalkulator, så får jeg 85% utgjæring. I Brewfather har jeg satt utgjæringen til 80%, men allikevel blir FG lavere(1.007). Hva er det som er riktig? Og hvis Brewersfriend er riktig, hva er galt i Brewfather? Gjæren er W-34/70. Mesketemp er satt til 66 grader.
I oppskriften under meskeprofil vil du se "Apparent Attenuation" som er estimert utgjæring. Denne vil ikke nødvendigvis være samme som utgjæringen du har satt på gjæren (om du ønsker det må du sette FG utregning til Simple i innstillingene).

Ser dere har diksutert normal vs avansert. Vil anbefale å bruke "Normal", da avansert bruker utgjæring % som er satt på malten, noe man må passe på manuelt dersom man bruker avansert, siden det ikke finnes gode data her til alle malttyper. Normal vil hensynta mesketemperatur, utgjæringen til sukker i oppskriften og utgjæringen satt på gjæren.

Om man ønsker utregning til å stemme med Beersmith i Brewfather så kan man enkelt gjøre det. Gjør følgende: Sett FG utregnings metode til Normal i innstillinger, klikk så på Configure på "Mash Temperature Slope" i innstillinger, sett denne til slope = "Alternative". Da vil FG bruke samme utergning som Beersmith
 

MonoBryggeriet

Norbrygg-medlem
I oppskriften under meskeprofil vil du se "Apparent Attenuation" som er estimert utgjæring. Denne vil ikke nødvendigvis være samme som utgjæringen du har satt på gjæren (om du ønsker det må du sette FG utregning til Simple i innstillingene).

Ser dere har diksutert normal vs avansert. Vil anbefale å bruke "Normal", da avansert bruker utgjæring % som er satt på malten, noe man må passe på manuelt dersom man bruker avansert, siden det ikke finnes gode data her til alle malttyper. Normal vil hensynta mesketemperatur, utgjæringen til sukker i oppskriften og utgjæringen satt på gjæren.

Om man ønsker utregning til å stemme med Beersmith i Brewfather så kan man enkelt gjøre det. Gjør følgende: Sett FG utregnings metode til Normal i innstillinger, klikk så på Configure på "Mash Temperature Slope" i innstillinger, sett denne til slope = "Alternative". Da vil FG bruke samme utergning som Beersmith
Tusen takk!!! Setter veldig pris på at dere hopper inn og hjelper her! :)

Som relativ nylig konvertitt fra BS til BF har FG kalkuleringene i BF frustrert meg litt skal jeg være ærlig … Ofte har BF gitt en høyere FG enn det jeg erfaringsmessig har fått tidligere på tilsvarende brygg. Jeg har da kommet meg rundt dette ved å justere opp utgjæringsprosenten til gjæren. F.eks., på en sort IPA som ligger på blokka fikk jeg 1013 i estimert FG selv om jeg senket og senket mesketemperaturen. Fra 67 grader og ned til 62 fikk jeg 1013, og med 61 grader gikk den faktisk opp til 1014, samme som jeg fikk på 68 grader … Jeg justerte settings nå slik du så fint forklarte, og FG falt til 1008. Så nå kunne jeg justere mesketemp til 65 grader og forvente 1011-1012, som også stemmer bra med erfaringsgrunnlaget.

Så mitt noe dumme spørsmål er; hvorfor er det satt opp slik? Er mine erfaringer, eller praksis så mye annerledes enn andre?
La meg legge til at jeg er veldig fornøyd med BF, og går for det i fremtiden av mange årsaker. Spørsmålet er bare av ren og skjær uvitenhet …
 

gle1

Norbrygg-medlem
Regner med FG utregning står som "Normal" til default? Nå har jeg trykket litt rundt i BF, men er temmelig sikker på at jeg ikke har endret utregning av FG, og at den da står som "Avansert" er jo ikke så bra.
 

MonoBryggeriet

Norbrygg-medlem
Regner med FG utregning står som "Normal" til default? Nå har jeg trykket litt rundt i BF, men er temmelig sikker på at jeg ikke har endret utregning av FG, og at den da står som "Avansert" er jo ikke så bra.
Prøvd dette?

Om man ønsker utregning til å stemme med Beersmith i Brewfather så kan man enkelt gjøre det. Gjør følgende: Sett FG utregnings metode til Normal i innstillinger, klikk så på Configure på "Mash Temperature Slope" i innstillinger, sett denne til slope = "Alternative". Da vil FG bruke samme utergning som Beersmith
 

gle1

Norbrygg-medlem
Prøvd dette?

Om man ønsker utregning til å stemme med Beersmith i Brewfather så kan man enkelt gjøre det. Gjør følgende: Sett FG utregnings metode til Normal i innstillinger, klikk så på Configure på "Mash Temperature Slope" i innstillinger, sett denne til slope = "Alternative". Da vil FG bruke samme utergning som Beersmith
Fikk FGen til å treffe ulike andre oppskrifter og programmer ved å endre FG utregning fra avansert til normal. FGen endret seg ikke ved p endre "Mash Temperature Slope". Men har lagret den innstillingen til Alternative for fremtidige oppskrifter.
 

MonoBryggeriet

Norbrygg-medlem
Fikk FGen til å treffe ulike andre oppskrifter og programmer ved å endre FG utregning fra avansert til normal. FGen endret seg ikke ved p endre "Mash Temperature Slope". Men har lagret den innstillingen til Alternative for fremtidige oppskrifter.
FG estimeringen stemmer for meg med en slik innstilling. Da får jeg de resultatene jeg forventer. Som oftest spot on målt FG i mitt tilfelle …
 
Jeg har sånn smått brukt BF og leker litt med programmet.
Brygger ekstrakt, hvor mye hensyn må jeg ta til tap av væske o.l når jeg koker? Beregner BF riktig i forhold til ekstrakt oppsett?
 
Topp