Den Store BrewFather Tråden

Amarillo

Norbrygg-medlem
Jeg har sånn smått brukt BF og leker litt med programmet.
Brygger ekstrakt, hvor mye hensyn må jeg ta til tap av væske o.l når jeg koker? Beregner BF riktig i forhold til ekstrakt oppsett?
Ja, tap under koking kan du definere selv så det passer ditt oppsett.
 

Brewfather

Norbrygg-medlem
FG utregning står som "Normal" til default, men om du var veldig tidlig bruker av Brewfather, så var "avansert" standard, og vil forsatt stå aktivert med mindre man manuelt endrer. Prøver å unngå å påvirke eksisterende oppskrifter når slike endringer skjer. Den som i dag er "Normal" ble lagt til i ettertid.
 

Brewfather

Norbrygg-medlem
Så mitt noe dumme spørsmål er; hvorfor er det satt opp slik? Er mine erfaringer, eller praksis så mye annerledes enn andre?
La meg legge til at jeg er veldig fornøyd med BF, og går for det i fremtiden av mange årsaker. Spørsmålet er bare av ren og skjær uvitenhet …

"Normal" formelen er basert på data fra en artikkel som viser at tilsynelatende utgjæring minsker ca 10% fra 65C mot ca 72C, men fra 65C og mot 62C var den rimelig lik med moderne malt, før utgjæring minsket igjen om temperatur var mindre enn 62C. Har ikke linken her og nå, men du finner nokk om du søker litt.

Muligheten for å endre formelen (FG slope) ble lagt til i senere tid. Det er en mye enklere måte å regne med da man bare øker/minsker utgjæring x% per grad.
 

gle1

Norbrygg-medlem
Kjører et dobbeltspørsmål:

1. Jeg ser at bla. det blir ulikt bunnfall/tap i gjæringskaret på NEIPA og Pils pga humle. Hvis jeg endrer på utstyrsprofilen inne på oppskriften, endrer jeg da utstyrsprofilen generelt? Hvis ja, er det ikke mulig å endre utstyrsprofilen kun for gjeldende oppskrift?

2. Ifølge oppskriften skal jeg karbonere på fat med 4,7g/L CO2. Men alle tabellene jeg finner oppgir andre tall. Hva er forskjellen, og hvordan regner jeg om? Se f.eks denne tabellen: https://brewshop.no/images_hovedside/Karboneringstabell_1.pdf
 

Amarillo

Norbrygg-medlem
Kjører et dobbeltspørsmål:

1. Jeg ser at bla. det blir ulikt bunnfall/tap i gjæringskaret på NEIPA og Pils pga humle. Hvis jeg endrer på utstyrsprofilen inne på oppskriften, endrer jeg da utstyrsprofilen generelt? Hvis ja, er det ikke mulig å endre utstyrsprofilen kun for gjeldende oppskrift?

2. Ifølge oppskriften skal jeg karbonere på fat med 4,7g/L CO2. Men alle tabellene jeg finner oppgir andre tall. Hva er forskjellen, og hvordan regner jeg om? Se f.eks denne tabellen: https://brewshop.no/images_hovedside/Karboneringstabell_1.pdf
1. Hvis du er i oppskriften og trykker på 'Rediger Utstyrsprofil', forandrer profilen og lagrer, så er det bare profilen i den oppskriften som forandres.
 

Amarillo

Norbrygg-medlem
Et lite fillespørsmål, men er det mulig å forandre standard valg fra melkesyre til fosforsyre der man justerer vanntilsetningene i oppskriften?
 
Topp