Om du har lest tråden "en tanke om gjær" så har jeg lyst til å prøve å starte ett initiativ hvor vi deler våre erfaringer med de gjær-typene vi har forsøkt og hatt suksess med, innenfor gitte øl-stiler.
I denne tråden ønsker jeg å rette fokuset på tysk hvete øl, og ulike gjær valg til den.
Oppfordrer til å dele erfaringer om valg av gjær, men også hvilken gjærings-temperatur du har brukt og hvorfor. Pitching rates og variabler som åpen gjærings etc oppfordrer jeg også til å dele.
Siden jeg starter tråden må jeg jo bidra med noe.
Har begrenset erfaring (nettopp derfor ønsket om å starte slik tråder), men jeg sitter for øyeblikket å nyter en tysk hveteøl laget med Bavarian Wheat M20 fra Mangrove Jacks.
Gjæret denne på 18 grader ca under stormgjæringen og lot den stige til 20 grader etter dag 5 og ut resten av tiden (14 dager). Ønsket en balanse mellom nellik og banan, og gjerne andre estere også (ferske, aprikos etc) og fikk nettopp det.
Denne gjæren gav meg det jeg ønsket, en god balanse og ikke noe som "dominerer" eller tar over smaks-bildet. Nelliken er der, samme er bananen, og jeg kan også ane ett hint av fersken.
Stormgjæringen var voldsom og den bulket lokket samt masse gugge kom opp av gjærlåsen. Verdt å merke seg og kanskje holde seg til maks 20 liter for en 30 liters bøtter (eventuelt montere blow off).
Om jeg savner noe så er det mengden estere. De har rett balanse men er i litt beskjedne mengder. Vil anbefale å prøve åpen gjæring om man har mulighet til det da det skal promotere ester-produksjon. Kan "simuleres" med å ha lokket løst på under storm-gjæringen og så trykke det fast på når denne er over.
I denne tråden ønsker jeg å rette fokuset på tysk hvete øl, og ulike gjær valg til den.
Oppfordrer til å dele erfaringer om valg av gjær, men også hvilken gjærings-temperatur du har brukt og hvorfor. Pitching rates og variabler som åpen gjærings etc oppfordrer jeg også til å dele.
Siden jeg starter tråden må jeg jo bidra med noe.
Har begrenset erfaring (nettopp derfor ønsket om å starte slik tråder), men jeg sitter for øyeblikket å nyter en tysk hveteøl laget med Bavarian Wheat M20 fra Mangrove Jacks.
Gjæret denne på 18 grader ca under stormgjæringen og lot den stige til 20 grader etter dag 5 og ut resten av tiden (14 dager). Ønsket en balanse mellom nellik og banan, og gjerne andre estere også (ferske, aprikos etc) og fikk nettopp det.
Denne gjæren gav meg det jeg ønsket, en god balanse og ikke noe som "dominerer" eller tar over smaks-bildet. Nelliken er der, samme er bananen, og jeg kan også ane ett hint av fersken.
Stormgjæringen var voldsom og den bulket lokket samt masse gugge kom opp av gjærlåsen. Verdt å merke seg og kanskje holde seg til maks 20 liter for en 30 liters bøtter (eventuelt montere blow off).
Om jeg savner noe så er det mengden estere. De har rett balanse men er i litt beskjedne mengder. Vil anbefale å prøve åpen gjæring om man har mulighet til det da det skal promotere ester-produksjon. Kan "simuleres" med å ha lokket løst på under storm-gjæringen og så trykke det fast på når denne er over.