Den store weissbier gjær tråden?

Kan jeg spørre hvilken temperatur du brukte på M20? Var personlig veldig fornøyd med denne og kommer lett til å bruke den igjen. Interessant at det kan ha så forskjellig utfall.

Kan ha noe å si at jeg personlig er mer glad i nellik preget enn ett tydelig banan?

Og: rehydrerte du? jeg tenker om tørr-gjær skal ha en "fair sjanse" mot fersk-gjær så må det rehydreres
 
Kan jeg spørre hvilken temperatur du brukte på M20? Var personlig veldig fornøyd med denne og kommer lett til å bruke den igjen. Interessant at det kan ha så forskjellig utfall.



Kan ha noe å si at jeg personlig er mer glad i nellik preget enn ett tydelig banan?

Og: rehydrerte du? jeg tenker om tørr-gjær skal ha en "fair sjanse" mot fersk-gjær så må det rehydreres


Svingte alle rundt 17-18 ambient. Nå løy jeg litt faktisk. Skal lage en testvatch med m20 på enda varmere temperatur for å se hvis den skjerper seg. Rehyderte ja.
 
Nå har jeg gjæret en ny runde med med m20 og er ved flasking langt mindre imponert. Gjæret i temp-skap på 18 grader og ester profilen ble utrolig kjedelig.

Forrige gang gjæret vi på 18 grader ambient med kun bløte håndkle 2 første dagene for å holde temperaturen litt nede. Den gang var stormgjæringen så sterk at lokket ble bulket og fikk en sprekk i seg.Dette gjorde at man faktisk hadde noe luft-tilgang.

Min teori, og denne skal jeg forsøke å få bekreftet neste gang, er at weiss-bier gjær kanskje ikke bør kontrolleres så mye ift naturlig stigning og at åpen gjæring de første 2-4 dagene vil bidra mye på ester-produksjon.
 
Har kun prøvd Wlp380 på ei paulaner klone, gjæra på17c i to uker. Den laga VANVITTIGE mengder svovel! Lukta prump og fis i hele huset. Det måtte lagres en god stund før svovelen ga seg, men fy for et godt øl det ble :)
 
Svovel og diacetyl (bl.a) er en kjent utfrodring ved brygging av weissbier. Weissbier er en veldig delikat ølstil der nesten alt av smak kommer fra estere og base-malten og man har derfor litt lite å skjule seg bak ;)

Lagret du dette bort på flaske eller kar?
 
Lagret vekk på flaske. Banan/nellik kom frem når svovelen ga seg,dog skulle gjærne hatt mer banana.. Tror nok mna fint kan kneppe opp et par grader på wlp380 hvis man digger banan..
 
Det er det som er utfordringen: Ester-smakene er såpass subtile at usmaker vil veldig fort skjule de.Blant annet derfor stilen skal karboneres høyt; for å lufte disse aromaene frem ;)
 
Jeg har gjæret alle weizene mine på 20+ og latt temperaturen stige fritt
har alltid fått fint banan preg
 
Her er det smak og behag men jeg er ute etter ett balansert preg av nellik og banan men også med andre fruktige estere som skinner igjennom. (fersken, aprikos osv).
 
Har nå WLP300 putrende på tredje dagen. 20l, ingen starter (helt fersk pakke, og ønsket en liten underpitch som visstnok skal øke bananen). O2 i ett minutt. Tross relativt kjølig temp (17C) var den godt igang under et døgn etter pitch.

To dager etter pitch er det svovelparty i hele toppetasjen. SÅ. MYE. SVOVEL. Håper det dunster av. Spent på å sjekke den når jeg kommer hjem.
 
Har nå WLP300 putrende på tredje dagen. 20l, ingen starter (helt fersk pakke, og ønsket en liten underpitch som visstnok skal øke bananen). O2 i ett minutt. Tross relativt kjølig temp (17C) var den godt igang under et døgn etter pitch.

To dager etter pitch er det svovelparty i hele toppetasjen. SÅ. MYE. SVOVEL. Håper det dunster av. Spent på å sjekke den når jeg kommer hjem.

380 eller 300? Mener du har nevnt masse svovel fra 380. Synes det er litt risky business med underpitching, da det også kan føre til andre biprodukter du ikke vil ha. Selv ville jeg heller først gjæret ved høyere temperatur, for mer banan, du går jo glipp av noen fenoler, men hvis det er bananen du er ute etter så er vel det greit. Og så kan du la den stå varmt (romtemp) en stund etter flaskekarbonering og.
 
380 eller 300? Mener du har nevnt masse svovel fra 380. Synes det er litt risky business med underpitching, da det også kan føre til andre biprodukter du ikke vil ha. Selv ville jeg heller først gjæret ved høyere temperatur, for mer banan, du går jo glipp av noen fenoler, men hvis det er bananen du er ute etter så er vel det greit. Og så kan du la den stå varmt (romtemp) en stund etter flaskekarbonering og.

Har bare brukt 380 en gang, og det er lenge siden, men har en Wit (400) med litt svovel.

Svovel skal vel helst dampes av, min erfaring er at svovel som går i flaska blir i flaska...

Er ikke så bekymret for pitchraten. Er jo fortsatt innenfor produsentens anbefaling, og gjæren var fersk. God aktivitet innen rimelig tid er også betryggende.

Dette blir veldig anekdotisk, men jeg hørte et par Basic Brewing-episoder med en som hadde gjort noen tester. Han hadde godt hell med underpitching (i side-om-side-tester), mens høy temperatur ifølge en del av testerne førte til flere estere men også mer usmaker.

Tipper svovelen fordamper, skal komme med oppdateringer.
 
Har bare brukt 380 en gang, og det er lenge siden, men har en Wit (400) med litt svovel.

Svovel skal vel helst dampes av, min erfaring er at svovel som går i flaska blir i flaska...

Er ikke så bekymret for pitchraten. Er jo fortsatt innenfor produsentens anbefaling, og gjæren var fersk. God aktivitet innen rimelig tid er også betryggende.

Dette blir veldig anekdotisk, men jeg hørte et par Basic Brewing-episoder med en som hadde gjort noen tester. Han hadde godt hell med underpitching (i side-om-side-tester), mens høy temperatur ifølge en del av testerne førte til flere estere men også mer usmaker.

Tipper svovelen fordamper, skal komme med oppdateringer.

Satt på de episodene nå. Det virker logisk. Lav pitch + høy temp gir mer off-ting. Min tanke var at man heller kan pitche "korrekt" og gjære høyere.
 
Satt på de episodene nå. Det virker logisk. Lav pitch + høy temp gir mer off-ting. Min tanke var at man heller kan pitche "korrekt" og gjære høyere.
Fikk sjekket nå. Svovelen roer seg. 1.020, men det smaker skuffende cleant. Lite av alt :(
 
Mystisk 300 og 380 gir som regel masse smak veldig tidlig. Tredje dagen er jo ikke langt uti dog. Jeg er på andre dagen og kjøleskapet lukter esterbombe.
nedtur ass, dette er et generelt problem jeg har - at ting rett og slett smaker for lite. Må være noe feil jeg gjør.
 
nedtur ass, dette er et generelt problem jeg har - at ting rett og slett smaker for lite. Må være noe feil jeg gjør.

Skulle gjerne smakt på ølet ditt. Men som sagt så er tre dager litt tidlig. Hvor mye underpitchet du? i fht det som står i litteraturen, og også det som ble sagt i podcasten du nevnte så må det en ganske kraftig underpitch til for å få merkbart mer banan. Og hva beregnet du pitchraten etter? Klarer du å hoste opp noen tall fra en bryggekalkulator? Du startet vel ikke gjæren?

Mye ligger i mesken og har jeg funnet ut på Hefe, hvordan mesket du? Svovelen kommer nok av underpitchen din, spes så tidlig, større pitch gir mindre svovel, Det er ikke at svovelen maskerer det andre snadderet?

Når ølet er ferdig så er det også interessant å vite OG/FG, for å se hvis du har hatt en fermentering som ikke er optimal helsemessig.
 
Skulle gjerne smakt på ølet ditt. Men som sagt så er tre dager litt tidlig. Hvor mye underpitchet du? i fht det som står i litteraturen, og også det som ble sagt i podcasten du nevnte så må det en ganske kraftig underpitch til for å få merkbart mer banan. Og hva beregnet du pitchraten etter? Klarer du å hoste opp noen tall fra en bryggekalkulator? Du startet vel ikke gjæren?

Mye ligger i mesken og har jeg funnet ut på Hefe, hvordan mesket du? Svovelen kommer nok av underpitchen din, spes så tidlig, større pitch gir mindre svovel, Det er ikke at svovelen maskerer det andre snadderet?

Når ølet er ferdig så er det også interessant å vite OG/FG, for å se hvis du har hatt en fermentering som ikke er optimal helsemessig.

Er klar over at det er litt tidlig å gi opp :) Blir bare litt oppgitt da jeg syns at ølene mine ofte smaker "for lite" sånn jevnt over. Underpitchen var ikke verre enn én fersk "pure pitch" rett i karet. Skal melde tilbake om en uke. En del detaljer om mesk og oppskrift her: https://forum.norbrygg.no/threads/hva-skal-du-brygge-idag.5718/page-403#post-392859
 
Er klar over at det er litt tidlig å gi opp :) Blir bare litt oppgitt da jeg syns at ølene mine ofte smaker "for lite" sånn jevnt over. Underpitchen var ikke verre enn én fersk "pure pitch" rett i karet. Skal melde tilbake om en uke. En del detaljer om mesk og oppskrift her: https://forum.norbrygg.no/threads/hva-skal-du-brygge-idag.5718/page-403#post-392859

Er dette generelt, for alle ølene dine hvor du forventer et større gjærpreg?

Linken din sier at du mesket en Herrmann. Det burde gi en god del banan, etter egen kort erfaring med den type mesk.

Klikket linken din enda en gang. Rikelig oksygen, hva vil det si? Hvis det er "dritmye", og du gjør det på alle øl så kan det etter egen erfaring gjøre ølene litt pregløse/flate/endimensjonale i smaken
 
Tilbake
Topp