Det har tatt meg nøyaktig en 23-liters batch IPA å bli dritt lei flaskevasking :biersmile:. Så, da jeg tilfeldigvis ramlet over rekondisjonert 20 L Corneliusfat i god stand til 500 kroner her i Bergen, ble fristelsen for stor. Kjøpte samtidig en "partykeg" sak for 16 grams CO₂ patroner, i den tro at denne tok alle 16G patroner (noe som ikke stemmer, da koblingen er for tight for standardpatroner), og en tappekran med kort slange og hurtigkobling. Så kommer spørsmålene:
1) Kan partykeg-saken brukes til å karbonere øl, eller bare som drivgass ved tapping? Ser det er litt delte meninger på den vide interwebsen, noen her som har erfaringer? Planlegger å ende opp med brannslukker og manometer og hele den pakken der, men hadde vært greit å vite (da jeg har en Kölsch og en pale ale som er ferdig før den tid).
2) Dersom svar på 1 er "nei, det funker ikke å tvangskarbonere øl med partykeg" har jeg muligens et lite problem. Stigerøret i corneliusfatet går helt til bunns i fatet. Dersom jeg ettergjærer med sukker for trykk på fatet, vil gjærsedimenter sannsynligvis bli tatt med. Men, vil dette skje raskt (1 liter med grums først, og så klart øl), eller risikerer jeg at alt som blir tappet fra fatet får en dæsj med gjærgrums med?
3) For oss som ikke har plass til ekstra kjøleskap, finnes det noen fikse løsninger for kjøling av øl fra Corneliusfat? Har mest lyst på en løsning som kan være "alltid på", men er åpen for "eventkjøling" også. Enten kommersielle løsninger eller DIY.
Dersom feedback på en eller flere av underpunktene hadde jeg blitt ett lykkelig menneske
Edit: karbonere skal det være, karbonere
1) Kan partykeg-saken brukes til å karbonere øl, eller bare som drivgass ved tapping? Ser det er litt delte meninger på den vide interwebsen, noen her som har erfaringer? Planlegger å ende opp med brannslukker og manometer og hele den pakken der, men hadde vært greit å vite (da jeg har en Kölsch og en pale ale som er ferdig før den tid).
2) Dersom svar på 1 er "nei, det funker ikke å tvangskarbonere øl med partykeg" har jeg muligens et lite problem. Stigerøret i corneliusfatet går helt til bunns i fatet. Dersom jeg ettergjærer med sukker for trykk på fatet, vil gjærsedimenter sannsynligvis bli tatt med. Men, vil dette skje raskt (1 liter med grums først, og så klart øl), eller risikerer jeg at alt som blir tappet fra fatet får en dæsj med gjærgrums med?
3) For oss som ikke har plass til ekstra kjøleskap, finnes det noen fikse løsninger for kjøling av øl fra Corneliusfat? Har mest lyst på en løsning som kan være "alltid på", men er åpen for "eventkjøling" også. Enten kommersielle løsninger eller DIY.
Dersom feedback på en eller flere av underpunktene hadde jeg blitt ett lykkelig menneske
Edit: karbonere skal det være, karbonere