1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Dimensjoner på rør, koblinger etc

En tråd i 'Utstyr' startet av neslekkim, 8 Des 2010.

 1. neslekkim

  neslekkim
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Har jo koblet opp litt 1/2" koblinger etc, og lurer litt på, hva er 1/2" målt på?

  Med mitt salige øyemål så bestilte jeg en hul-punch (ellerhva de kalles) for å ta hull i metallplater.. på nettopp 1/2".. dette er da 12.7mm, menne.. det er jo selvsagt alt for lite til å ta høl for disse 1/2" gjengede stussene og slikt.

  Åssen fungerer dette?
   
 2. Oddvar Demmo

  Oddvar Demmo
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Husker ikke helt måsetningssystemet for rørdeler, men du må vel nesten bruke tabeller.
   

  Vedlagte filer:

 3. protto

  protto
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Vangsnes
  Det er målt på røret. Jamfør klemringskoblingar, gjengedimensjon på 12mm klemringskobling er vesentleg større enn diameteren på røyret i seg sjølv. Samme prinsippet på den mykje brukte standaren NPT i vår samanheng.

  For å finne riktig gjengedimensjon kan du bruke denne tabellen:

  http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,1261.msg19375.html#msg19375
   
 4. neslekkim

  neslekkim
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Det som var målet mitt, var å kjøpe en hulltaker som hadde riktig størrelse for å kunne tre en slik 1/2" stuss igjennom

  Skyvelæret gir jo forsåvidt tallet jeg trenger, men mente det var noen standard på dette, men ser det avhenger av gjenger og alt..
   
 5. Livar

  Livar
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Sola
  Velkommen til rørverden. I rørverden er det mye rør det er bare å godta. På norsk sier vi rør og rør og det er det. På engelsk heter det "pipe og tubing" og det er ikke det samme når det kommer til målsetting. Pipe blir gitt navn etter en nominell diameter basert på innvendig diameter. F.eks har en 1" std pipe en innvendig diameter på 25,4mm mens ytterdiameteren er 33,7mm. Hvis pipen er tykkvegget noe som ikke er aktuellt for hjemmegryggere så er fortsatt ytterdiameter den samme mens ID blir mindre. Tubing blir derimot navngitt etter ytter diameter. Så en 1" tubing har OD 25.4mm. Hvis en kjøper rør hos stål forhandleren så ikke et 1" rør 25,4mm. Men et rør på 25x2,0mm er Ø25mm.
  Gjengesystemer for rørdeler er utviklet for å kunne gjenge på rørene. Så en 1" rørgjenge er 33,3 mm utvendig. Det som vi her på berget kaller Rørgjenger er BSP (British Standard Pipe) eller R (Rohr "Tysk") som er samme gjenge. Gjengene finnes i paralelle BSPP "R" og koniske BSPT "G". Den amerikanske standarden er NPS og NPT . Disse har noen dimensjonet til felles med BSP men skal ved høyt trykk ikke brukes om hverandre, for lavt trykk går det bra dvs under 20 bar. La ved en link med gjengetabell.

  http://en.wikipedia.org/wiki/British_standard_pipe_thread http://pipeandhose.com/?q=node/2
   

Del denne siden