Finn Berger
Moderator
Jeg kjenner at jeg begynner å få et lettere nevrotisk forhold til gjæringsprosessen. Jeg har prøvd å finne kurver over et «normalt» gjæringsforløp på nettet, men har - antakelig av gode grunner - ikke funnet noe slikt.
Nå har jeg hatt en Irish Red gående i fire dager, med WLP028. Jeg satte den på søndag kveld på 18 grader, og luftet godt tre ganger i løpet av den første timen med fargeblander på drill. Jeg pitchet rikelig med gjær. OG var 1.056. Det var brukbar aktivitet på mandag morgen. Satsen er på 2 x 23 liter i vanlige bøtter, så det antyder vel ganske frisk aktivitet da gjærlåsene var tette tirsdag morgen. Den fortsatte å boble litt over til ut på kvelden. Da var SG kommet ned i 1.040. Aktiviteten har gradvis blitt svakere, men det bobler fremdeles med et par-tre sekunders mellomrom. SG er nå - torsdag kveld - nede i 1.024. Jeg ville helst ha SG ned på 1.014 (75%) eller lavere.
Spørsmål:
Nå har jeg hatt en Irish Red gående i fire dager, med WLP028. Jeg satte den på søndag kveld på 18 grader, og luftet godt tre ganger i løpet av den første timen med fargeblander på drill. Jeg pitchet rikelig med gjær. OG var 1.056. Det var brukbar aktivitet på mandag morgen. Satsen er på 2 x 23 liter i vanlige bøtter, så det antyder vel ganske frisk aktivitet da gjærlåsene var tette tirsdag morgen. Den fortsatte å boble litt over til ut på kvelden. Da var SG kommet ned i 1.040. Aktiviteten har gradvis blitt svakere, men det bobler fremdeles med et par-tre sekunders mellomrom. SG er nå - torsdag kveld - nede i 1.024. Jeg ville helst ha SG ned på 1.014 (75%) eller lavere.
Spørsmål:
- Ser det ut som om denne vil kunne ende der?
- Burde ikke SG vært lavere etter den kraftige første delen av gjæringen? (Jeg trodde det meste av omdanningen av sukker til alkohol egentlig skulle skje i den fasen.)