1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Diskusjon angående: "Hjelp! Det plopper ikke i gjærlåsen! Er noe galt?"

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Easybrew, 30 Okt 2014.

  1. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ok, etter en uke så plopper det ikke lenger og måler verdien i karet til f.eks 1,030 og du får samme verdien to dager på råd. Og du skulle hatt en verdi på mellom 1.012 og 1.015.

    Da er gode råd dyre.

    1. Høyne temperaturen i rommet ( med spørsmål om den evt gjæren har gått i dvale) ?

    2. Pitche mer gjær ?

    Hva annet kan en gjøre for å redde batchen til å bli mer enn ekstremt lav alkohol øl ?

    Easybrew
     
    arepus liker dette.
  2. Thorgrim Skreosen

    Thorgrim Skreosen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Siljan
    Gjøre denne til en Sticky i "Generelt og Nybegynnerspm"?

    Det er flere slike spm i uka så hadde nok vært kjekt å hatt på toppen :).
     
  3. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Oh, goddamn. Denne hadde jeg totalt glemt. Skal renskrive den.
     
    Thorgrim Skreosen liker dette.
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Kommer med en revidert utgave ila noen dager, da trengs det likes tror jeg for at dette skal bli kanditat til sticky.

    Føler selv at dette temaet fortjener en sticky...
     
  5. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg er så enig! Sett dette som sticky. :D
     
  6. Duckboot

    Duckboot
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Oslo, Norge
    Done
     
    Thorgrim Skreosen liker dette.
  7. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Takk. Føler det var litt prematurt men folk får komme med innspill.
     
  8. HåvardF

    HåvardF
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Gjettum, Bærum
    Fin sticky ;). Men jeg tenkte på en ting:

    Jeg forstår tanken om at lik SG-måling over en periode på rundt 3 dager gjør at det kan kalles FG. Men er det egentlig FG om ølet har nådd kun f.eks. 1,020 eller 1,030 (stabilt over noen dager) om ølet faktisk har mer gjærbart sukker igjen (som kanskje vil kunne gjæres ut ved naturlig karbonering)?
     
    Stig Aa. liker dette.
  9. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    FG er nådd idet gjæren du bruker ikke klarer å spise mer sukker.

    Gjærer du lengre ned ved naturlig karbonering så har du sannsynligvis tilsatt en annen gjærstamme. Siden man antar at det som kan gjøres er gjort for å nå en FG med gjærstammen som du først inokulerte vørteren med. Man kan jo finne ut av teoretisk lavest oppnåbar FG med en tvangsfermentering på si.
     
    #9 Miguel, 3 Jan 2015
    Sist redigert: 3 Jan 2015
  10. Viktste

    Viktste
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    For å kverulere litt... Jeg er helt uenig i den påstanden. Plopping i gjærlåsen er den enkleste indikatoren på gæring som vi har. Ja det kan være tilfeller hvor den ikke stemmer ( som ramses opp her) men i de aller, aller fleste tilfeller er den en god indikator imho. Et lekk (plasikk) gjærkar kan enkelt sjekkes ved å se på gjærlåsen når en trykker lett på lokket....
     
  11. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hva hvis du gjør en åpen fermentering?

    *edit, jeg kan editere til "en god/pålitelig"
     
  12. Thorgrim Skreosen

    Thorgrim Skreosen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Siljan
    Jeg lot et gjæringspann stå i 7 uker en gang. Hadde ikke tid til å flaske. Selv etter 7 uker var det fremdeles plopping. FG sto stille etter dag 6. Så er ikke helt enig. Plopping er ingen indikator på når gjæringen er ferdig, men kan være en indikator på når ting starter å skje. Der er jeg enig :)
     
  13. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    For å være partey-poopah så kan ploppingen også bare indikere at noe begynte å skje for to dager siden. Er noe lekk, og det gjærer noe infernalsk så kan det hende at det tar ganske lang tid for trykket å bygge seg opp såpass at gjærlåsen må tre i kraft. Det første ploppet kan skje idet den siste gjærcellen laget sin siste co2-boble, for å si det sånn.
     
    Naxi og Thorgrim Skreosen liker dette.
  14. Stig Aa.

    Stig Aa.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Off topic: plupping i gjærlåsen er en av mine favorittlyder. En deilig og bekreftende lyd som forteller at gode ting er i gang.
    Forrige sommer hadde vi en stor diskusjon i heimen om vi skulle ha høner i hagen - jeg konkluderte med at jeg hadde nok klukking i kjellerstuen.
    Plupp plupp - en bryggers favorittlyd.
     
    ullrotta, TomStang, RETBergen og 3 andre liker dette.
  15. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Jeg liker hvordan forskjellige folk beskriver lyden i låsen. Du leder med "plupping".

    Men jeg er forøvrig så enig så enig. Glad jeg bare har tette lokk igjen.
     
    Stig Aa. liker dette.
  16. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Sånn. Tror temaet er besvart med de fleste spørsmål de som lurer på har..

    Hvis det ikke er for frekt. Er det mulig å slette alle innleggene (unntatt OP seff) i denne tråden, sånn at den får en frisk start uten innleggene som hanlder om hva OP burde handle om...
     
    Thorgrim Skreosen liker dette.
  17. SundbØL

    SundbØL
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Man kan kalle det Terminal Gravity når det ikke er mer forgjærbart sukker i ølet. FG kan være TG, men ikke nødvendigvis.
     
  18. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Er vel to ord på det samme?
     
  19. Handyman

    Handyman
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lillesand
    Flott post!! Mye viktig info om et tema som mange lurer på.
    Kun litt gramatikk-pirk; på dette stadiet snakker vi jo om "et øl".
    Ordet "ølen" (som er en flaske/et glass øl), bør kanskje byttes ut med "ølet".
     
  20. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hva med å skrive noe om forventet FG i forhold til OG og øl type
     

Del denne siden