Effekten av cold crash på gjærhelsen

Håvar Fjerdingen

Norbrygg-medlem
Hei. Jeg har nylig brygget en bokk med moderat styrke som straks er ferdig. Samtidig har jeg tenkt å bruke gjærkaken på et nytt brygg, dvs en dobbelbokk som er en del sterkere. Gjenbruk av gjærkaken er noe jeg har gjort flere ganger, men jeg lurer på om cold crash av ølet kan ha noe innvirkning på gjærhelsen? Er det lurt å bruke litt tid på å senke temperaturen?
 
Uten referanser (Finn :cool: ), har jeg blitt anbefalt å senke temp rolig dersom du skal flaskekarbonere. Tenker da at den samme behandling kan være gunstig ved gjenbruk av gjæren.
Alle ølingredienser nyter godt av varsom og god behandling, bortsett fra Kveik som har blitt mishandlet i generasjoner…
 
Palmer sier 1 grad ned per dag (!) for å hindre at gjæren får sjokk, noe som kan føre til oksydering og utfelling av fettsyrer. Jeg har aldri orka det, men det er nå det Palmer sier er best. Skal jeg bruke gjæren etterpå tar jeg coldcrash utfellingene i fatet for å sikre best gjærhelse videre.
 
1 C per dag er sikkert vel og bra, men det tar jo en evighet (skal ned fra en diacetyl-hvil på 16 C). Tror jeg øker til 2-3 C per dag og håper på ok resultat.
 
Hei. Jeg har nylig brygget en bokk med moderat styrke som straks er ferdig. Samtidig har jeg tenkt å bruke gjærkaken på et nytt brygg, dvs en dobbelbokk som er en del sterkere. Gjenbruk av gjærkaken er noe jeg har gjort flere ganger, men jeg lurer på om cold crash av ølet kan ha noe innvirkning på gjærhelsen? Er det lurt å bruke litt tid på å senke temperaturen?
Jeg trur ikke det har noe å si for gjærhelsa. Og om det egentlig har noe å si for smaken på ølet, aner jeg ikke. (Men jeg mistenker at det der med langsom senking av temperaturen hører til klassen av tiltak som vi godt kan droppe. Jeg flaskekarbonerer, og hiver flaskene rett i kjøleskap når de er ferdige, så den gjæren får i alle fall et solid sjokk: Fra 22 til 4 grader på noen få timer. Jeg kan jo ikke si at det ikke har konsekvenser, men jeg har ikke problemer med å drikke ølet:).)

Skal du være purist, vil du ikke ha med den gjæren som er i suspensjon til neste brygg, så du bør stikke om før du senker temperaturen:). (Jeg hverken stikker om eller senker temperaturen, jeg lar tvert i mot ølet få noen dager i romtemperatur før jeg flasker:p.)
 
1 C per dag er sikkert vel og bra, men det tar jo en evighet (skal ned fra en diacetyl-hvil på 16 C). Tror jeg øker til 2-3 C per dag og håper på ok resultat.
Jeg er målbevisst, og gjør cold crash så raskt utstyret tillater, går fra romtemp til 2 grader på få timer. Palmer har ikke sett at jeg har gjort det, så det går bra hver gang ;)
 
Palmer sier 1 grad ned per dag (!) for å hindre at gjæren får sjokk, noe som kan føre til oksydering og utfelling av fettsyrer. Jeg har aldri orka det, men det er nå det Palmer sier er best. Skal jeg bruke gjæren etterpå tar jeg coldcrash utfellingene i fatet for å sikre best gjærhelse videre.
Jeg mener å ha hørt/lest ham anbefale maks 2-3 grader per dag, og pleier å stille inn Inkbirden på 1 grad senkning hver åttende time. Da blir det straks mer overkommelig.
 
Jeg er målbevisst, og gjør cold crash så raskt utstyret tillater, går fra romtemp til 2 grader på få timer. Palmer har ikke sett at jeg har gjort det, så det går bra hver gang ;)
Dobbelbocken har kost seg et par dager på gjærkaken etter ganske rask nedkjøling av forrige batch. Jeg tror heller ikke det medfører noe problem, men i og med at jeg skulle gjenbruke gjæren var det noe jeg lurte på. Det er nok mange andre faktorer som er mye viktigere for å få til god gjæring av en lager med høy OG.
PS. Palmer har ikke vært her heller men han må gjerne stikke innom...
 
Dobbelbocken har kost seg et par dager på gjærkaken etter ganske rask nedkjøling av forrige batch. Jeg tror heller ikke det medfører noe problem, men i og med at jeg skulle gjenbruke gjæren var det noe jeg lurte på. Det er nok mange andre faktorer som er mye viktigere for å få til god gjæring av en lager med høy OG.
PS. Palmer har ikke vært her heller men han må gjerne stikke innom...
For å gjenta et poeng fra et tidligere innlegg: Hvis du skal gjenbruke gjæren, trur jeg ikke det er lurt å kjølekræsje. Du ønsker ikke å ha med den minst flokkulerende gjæren videre, og det får du om du kjølekræsjer før du høster. Et alternativ er da å stikke om før du kjølekræsjer.
 
For å gjenta et poeng fra et tidligere innlegg: Hvis du skal gjenbruke gjæren, trur jeg ikke det er lurt å kjølekræsje. Du ønsker ikke å ha med den minst flokkulerende gjæren videre, og det får du om du kjølekræsjer før du høster. Et alternativ er da å stikke om før du kjølekræsjer.
Kommer vel an på hvordan man høster, om man vasker blir man kvitt den lavt flokkulerende. Eller om man har konisk tank og klarer og scoupe ut mellomlaget kan det jo funke
 
Kommer vel an på hvordan man høster, om man vasker blir man kvitt den lavt flokkulerende. Eller om man har konisk tank og klarer og scoupe ut mellomlaget kan det jo funke
Ja, men vasking er ikke uten videre noe å anbefale. Det er risiko for kontaminasjon, og tilførselen av oksygen, som du skal streve en del for å unngå, er ikke så bra for gjærens glykogenlagere. Dette gjør at det ikke anbefales lengre av en del folk med peiling, som f.eks. Chris White. Jeg sier ikke at man ikke skal gjøre det, men om man gjør det, bør man nok gi gjæren en oppkvikker før bruk. Eller det er i alle fall hva White sier.

Bryggeriene har jo stort sett koniske tanker, og kan ganske greit sortere ut mellomlaget, men jeg veit ikke hvor lett det er å gjøre med tanker i hjemmebryggerskala. Jeg har hørt begge deler.

Jeg veit ikke hvor farlig det er å få med den lavtflokkulerende gjæren én gang eller to ganger, men over tid vil du endre gjærens egenskaper.
 
Jeg er målbevisst, og gjør cold crash så raskt utstyret tillater, går fra romtemp til 2 grader på få timer. Palmer har ikke sett at jeg har gjort det, så det går bra hver gang ;)
Dobbelbocken har kost seg et par dager på gjærkaken etter ganske rask nedkjøling av forrige batch. Jeg tror heller ikke det medfører noe problem, men i og med at jeg skulle gjenbruke gjæren var det noe jeg lurte på. Det er nok mange andre faktorer som er mye viktigere for å få til god gjæring av en lager med høy OG.
PS. Palmer har ikke vært her heller men han må gjerne stikke innom
Ja, men vasking er ikke uten videre noe å anbefale. Det er risiko for kontaminasjon, og tilførselen av oksygen, som du skal streve en del for å unngå, er ikke så bra for gjærens glykogenlagere. Dette gjør at det ikke anbefales lengre av en del folk med peiling, som f.eks. Chris White. Jeg sier ikke at man ikke skal gjøre det, men om man gjør det, bør man nok gi gjæren en oppkvikker før bruk. Eller det er i alle fall hva White sier.

Bryggeriene har jo stort sett koniske tanker, og kan ganske greit sortere ut mellomlaget, men jeg veit ikke hvor lett det er å gjøre med tanker i hjemmebryggerskala. Jeg har hørt begge deler.

Jeg veit ikke hvor farlig det er å få med den lavtflokkulerende gjæren én gang eller to ganger, men over tid vil du endre gjærens egenskaper.
Skjønner, men nå har jeg uansett prøvd. Jeg fjernet litt bunnfallet av gjærkaken (konisk tank) fra det forrige brygget tidligere, men mye ble nok igjen. Har tilført O2 og zink-basert gjærnæring og brygget ser ut til å ha fått en god start.

PS. Gjærvasking orker jeg ikke å styre mer med.
 
Dobbelbocken har kost seg et par dager på gjærkaken etter ganske rask nedkjøling av forrige batch. Jeg tror heller ikke det medfører noe problem, men i og med at jeg skulle gjenbruke gjæren var det noe jeg lurte på. Det er nok mange andre faktorer som er mye viktigere for å få til god gjæring av en lager med høy OG.
PS. Palmer har ikke vært her heller men han må gjerne stikke innom

Skjønner, men nå har jeg uansett prøvd. Jeg fjernet litt bunnfallet av gjærkaken (konisk tank) fra det forrige brygget tidligere, men mye ble nok igjen. Har tilført O2 og zink-basert gjærnæring og brygget ser ut til å ha fått en god start.

PS. Gjærvasking orker jeg ikke å styre mer med.
Denny Conn, som er en gammel rev, bruker gjærkaka som den er, uten dikkedarer - og påstår at det blir utmerka øl av det. Ikke at jeg uten videre tar alt han sier, for god fisk, men han har nok litt peiling på å vurdere øl.
 
Tilbake
Topp