n5k
Norbrygg-medlem
Vi brygger BIAB, med enkelte små modifikasjoner. Kjøpe 36-liters kjelen med pose fra Bryggselv, og syns det fungerer utmerket. De siste 4-5 bryggene så har jeg regnet utbytte, med en formel jeg har funnet i flere tråder på denne siden (fordi jeg aldri husker den, og må søke den opp hver gang, hehe). Formelen jeg har brukt ser slik ut:
Kilo basemalt * 296 + kilo spesialmalt * 268 / antall liter etter kok (inkl. trub) = X
OG / X = 0,YY
Utbytte blir da YY%
Spørsmålet mitt er: er denne formelen riktig?
Dersom dette er riktig formel, så har vi på siste to brygg havna på 93% utbytte. Vi har hatt en jevn stigning på alle de siste - 78, 80, 85, 90, 93 og 93. Jeg syns det høres merkelig høyt ut med BIAB?
Jeg kan beskrive bryggeprosessen til slutt:
Mesker med 2,5-3 liter vann pr. kilo malt. Malten er kvernet med MM2 med instilling fra fabrikk. Mesker i ca. 1 time - alt etter hva oppskriften sier. Mesker ut på 70-75 grader.
Skyller kontinuerlig, ved å suge i gang en tynn silikonslange (4mm diameter innvendig), og lar denne renne over litt perforert aluminiumsfolie på toppen av maltsenga, samtidig som vi lar vørteren renne sakte ut fra tappekranen. Alltid et par cm. vann over mesken. Skyller med så mye vann som Beersmith sier vi skal.
Skyllingen tar roughly en times tid.
Etter skylling er det kok og kjøl i henhold til oppskrift. Volumet jeg legger til grunn i utregningen av utbytte er altså alt som er igjen i gryta etter kok og kjøl. Vi har null humle i truben etter kok, fordi vi bruker en hjemmelaget "hop spider".
Så - igjen - stemmer utregningen min?
Kilo basemalt * 296 + kilo spesialmalt * 268 / antall liter etter kok (inkl. trub) = X
OG / X = 0,YY
Utbytte blir da YY%
Spørsmålet mitt er: er denne formelen riktig?
Dersom dette er riktig formel, så har vi på siste to brygg havna på 93% utbytte. Vi har hatt en jevn stigning på alle de siste - 78, 80, 85, 90, 93 og 93. Jeg syns det høres merkelig høyt ut med BIAB?
Jeg kan beskrive bryggeprosessen til slutt:
Mesker med 2,5-3 liter vann pr. kilo malt. Malten er kvernet med MM2 med instilling fra fabrikk. Mesker i ca. 1 time - alt etter hva oppskriften sier. Mesker ut på 70-75 grader.
Skyller kontinuerlig, ved å suge i gang en tynn silikonslange (4mm diameter innvendig), og lar denne renne over litt perforert aluminiumsfolie på toppen av maltsenga, samtidig som vi lar vørteren renne sakte ut fra tappekranen. Alltid et par cm. vann over mesken. Skyller med så mye vann som Beersmith sier vi skal.
Skyllingen tar roughly en times tid.
Etter skylling er det kok og kjøl i henhold til oppskrift. Volumet jeg legger til grunn i utregningen av utbytte er altså alt som er igjen i gryta etter kok og kjøl. Vi har null humle i truben etter kok, fordi vi bruker en hjemmelaget "hop spider".
Så - igjen - stemmer utregningen min?