Effektivitet.

Sliter med effektiviteten. 60%. Klarer ikke finne ut hvor hovedtyngden forsvinner. Får ikke beregnet volum i gjæringspannet. Siste ble det høyere OG enn beregnet men 11% mindre volum. Tror koketiden hadde noe å si der. Regner 10% i timer på koketiden. Jeg beregner ca 1 liter vann pr kilo malt i svinn. Er dette for lite? Hva regner dere som har bra effektivitet i svinn fra malten? Hvor er det hovedtyngden av svinnet går generellt?
 
Bruker Brewers friend sin effektivitets kalkulator. Har lagt inn verdier for bryggeutstyret vårt, malt, trub, koking,  krymping osv. Mange ca verdier riktignok.
 
Svinn av vann til maltet? Det pleier man ikke regne med, man skyller /etterfyller jo bare til man har ønsket kokevolum. Gusk også at man som regel regner med volumet som er igjen i kokekjelen ved endt koking når man regner ut utbyttet. Ev. kan du regne det ut på grunnlag av volum ved kokestart og pre-boil gravity.

Det er knskje litt lettere å hjelpe hvis du gir et eksempel på oppskrift; maltmengder, volum (ikke volum i gjæringsspannet, men i kokekjelen ved endt koking) og OG.
 
Tilbake
Topp