Finn Berger
Moderator
På øltreffet i Oslo sist helg hadde jeg med en kellerbier med "fatsmak" fra eikeflis som jeg hadde trukket te på, og det ble det litt snakk om bruk av flis og terninger. Jeg er interessert i å høre hva slags erfaringer folk har med terninger og flis av ulik ristingsgrad, og med ulike metoder og mengder.
Til 24 liter ferdig øl brukte jeg 1 dl middels ristede eikeflis som jeg hadde i et syltetøyglass og helte nær kokende vann over. Det fikk kjøle seg ned, og så satte jeg det i kjøleskap over natta. Jeg silte fra flisene og tilsatte "teen" til vørteren ved gjæringsstart - men det hadde kanskje vært tryggere å sette det til koket litt før slutt?
Jeg har gjort dette en gang tidligere, også - men med 3 dl flis. Da ble det klart i overkant med eikesmak etter min mening - skikkelig gammeldags rioja-smak. Sjøl med bare én dl er det godt merkbart.
Jeg lærte meg å like det med 3 dl, også - etter hvert. Det ble nesten et favorittøl i sommervarmen, og tok slutt før den. Men egentlig er målet å få eiketonene til å smelte inn i ølet, og 1 dl er mye nærmere det målet. Jeg liker veldig godt det lille hintet av noe syrlig jordaktig - og vanilje - som jeg får. Men jeg lurer på å gå enda litt mer ned i mengde.
Jeg er ikke glad i øl med utpreget smak av lagring på brennevinsfat - eller rettere sagt; jeg kan ikke fordra dem. Så det er ikke det jeg er ute etter.
Til 24 liter ferdig øl brukte jeg 1 dl middels ristede eikeflis som jeg hadde i et syltetøyglass og helte nær kokende vann over. Det fikk kjøle seg ned, og så satte jeg det i kjøleskap over natta. Jeg silte fra flisene og tilsatte "teen" til vørteren ved gjæringsstart - men det hadde kanskje vært tryggere å sette det til koket litt før slutt?
Jeg har gjort dette en gang tidligere, også - men med 3 dl flis. Da ble det klart i overkant med eikesmak etter min mening - skikkelig gammeldags rioja-smak. Sjøl med bare én dl er det godt merkbart.
Jeg lærte meg å like det med 3 dl, også - etter hvert. Det ble nesten et favorittøl i sommervarmen, og tok slutt før den. Men egentlig er målet å få eiketonene til å smelte inn i ølet, og 1 dl er mye nærmere det målet. Jeg liker veldig godt det lille hintet av noe syrlig jordaktig - og vanilje - som jeg får. Men jeg lurer på å gå enda litt mer ned i mengde.
Jeg er ikke glad i øl med utpreget smak av lagring på brennevinsfat - eller rettere sagt; jeg kan ikke fordra dem. Så det er ikke det jeg er ute etter.