Hvilken toasting grad og type oak(hungarian,french,american) bruker dere?
Fra boken radical brewing
s162:"...Frech or Hungarian is milder and much preferred over American white oak"
s215:"...American oak will be far to pungent for beer use, except for massive and very long-aged brews..."
Endimensjonal smak på eik vil si(?) at :
Så vidt jeg har skjønt er kubene tykkere og er kun ristet(toasted) på 1 side så dermed får ølet kontakt med alle lagene i kubene fra den uristetede til ristede siden, de forskjellige lagene vil avgi/bidra med forskjellige komponenter/aromaer og gi mer kompleksitet/(flere dimensjoner).
Derimot vil eikefliser legges ut og ristes(toastes) på alle sider og får dermed bare det ristede/brente laget og ikke de uristede i like stor grad. Derfor 1 dimensjonal.
De ristede lagene vil avgi mest aromaer. Hvor mer heavy toastingen er jo mer aromaer vil eiken avgi. Akkurat som forskjellige roastinger av malt vil gi forskjellige smaker.
Jeg har sett referanser til mengde, men finner det ikke i øyeblikket.
Hvor heavyere toastingen og mindre flisene(gir mer kontakt areal) er hvor mer forsiktig bør man være for at eiken ikke skal avgi for mye smaker.
Fra wild brews s.221(Litt klønete oversatt, pluss at det i boken refereres til en blandet flora av organismer som blandt annet kan utnytte sukkrene i selve eiken og ikke bare brygger gjær som ikke utnytter de sukkrene): "Ny(første gangs bruk) eik bidrar til altfor aggresiv inflytelse av eiksmak ... Noen anbefaler og koke eiken et par ganger og helle av kokevannet for å ikke få for intens smak av vonde tanniner ... Anbefaler og lagre kubene i gammel øl/alkohol en stund første gang for å bli kvitt de verste tanninene som kun alkoholen og ikke kokevannet klarer å dra ut av eiken".