Eiketønne

Hvis jeg bruker lagergjœr neste gang kan jeg gjære i samme rom som jeg har fatet i. Da kan jeg tappe direkte fra gjæringskaret til eikefatet. Det blir kansje en bedre løsning. Spesielt hvis jeg fyller samtidig som jeg tapper.
 
Er på tynn is her, men eikefat er vel ikke tette og vil uansett slippe inn oksygen?
Små fat "puster" mye. Står det lenge, vil det dannes eddik, (AAB{C2H5OH + O2 -> CH3COOH + H2O}) , og det vil man ikke alltid ha i alle fatlagrede øl (bortsett fra feks noen flamske surøl, Flamsk Rød/Oud Bruin).
Men siden dette er første gang du bruker fatet vil du neppe ønske å fatlagre ølet så lenge at dette blir noe problem. Fatet vil gi mye eikesmak de første rundene det brukes.
Skal du etterhvert bruke det til solera, ville jag anbefalt å vokse fatet, (bi-voks). Det gir ett tettere fat, mindre oksygeningress .... og fatet ser kult ut, (det blir mørkt, og pga varme for å smelte voksen, blir det litt svidd her og der).

Hvorfor tilsatte du svovel? For å unngå AAB, (eddiksyrebakterier)?

Metabisufitt er jo en annen måte å unngå (fjerne) oksygen. Trenger veldig små mengder.
 
Sist redigert:
Små fat "puster" mye. Står det lenge, vil det dannes eddik, (AAB{C2H5OH + O2 -> CH3COOH + H2O}) , og det vil man ikke alltid ha i alle fatlagrede øl (bortsett fra feks noen flamske surøl, Flamsk Rød/Oud Bruin).
Men siden dette er første gang du bruker fatet vil du neppe ønske å fatlagre ølet så lenge at dette blir noe problem. Fatet vil gi mye eikesmak de første rundene det brukes.
Skal du etterhvert bruke det til solera, ville jag anbefalt å vokse fatet, (bi-voks). Det gir ett tettere fat, mindre oksygeningress .... og fatet ser kult ut, (det blir mørkt, og pga varme for å smelte voksen, blir det litt svidd her og der).

Hvorfor tilsatte du svovel? For å unngå AAB, (eddiksyrebakterier)?

Metabisufitt er jo en annen måte å unngå (fjerne) oksygen. Trenger veldig små mengder.
Med svovel mente jeg (kaliummetabisulfitt camden pulver) i små mengder for og stoppe oksidering. Beklager unøyaktigheter. Det bobler så vidt i gjærlåsen, sa det er fortsatt aktivitet der nede. :)
 
Ved voksing av fat vokses hele eller bare deler?

Godt mulig at jeg kan starte solera med denne batchen da fatet har stått med vann i fem år. Men jeg er litt usikker på effekten av sviinga.

Gir det samme effekt hvis jeg fortynner bivoksen med olje? Er skeptisk til å gå på med varmepistol med øl på fatet. Bivoks smelter ved 60-70 grader. Med forsiktig bruk og litt av gangen burde det jo gå. Men det er så fort gjort å bli for ivrig og bruke for mye varme.
 
Ved voksing av fat vokses hele eller bare deler?

Godt mulig at jeg kan starte solera med denne batchen da fatet har stått med vann i fem år. Men jeg er litt usikker på effekten av sviinga.

Gir det samme effekt hvis jeg fortynner bivoksen med olje? Er skeptisk til å gå på med varmepistol med øl på fatet. Bivoks smelter ved 60-70 grader. Med forsiktig bruk og litt av gangen burde det jo gå. Men det er så fort gjort å bli for ivrig og bruke for mye varme.
Bruk tid/dager, og legg lag spredt rundt på tønna. Når du blir urolig i sjelen, tar du en pause… eller en øl… :cool:
 
Ved voksing av fat vokses hele eller bare deler?

Godt mulig at jeg kan starte solera med denne batchen da fatet har stått med vann i fem år. Men jeg er litt usikker på effekten av sviinga.

Gir det samme effekt hvis jeg fortynner bivoksen med olje? Er skeptisk til å gå på med varmepistol med øl på fatet. Bivoks smelter ved 60-70 grader. Med forsiktig bruk og litt av gangen burde det jo gå. Men det er så fort gjort å bli for ivrig og bruke for mye varme.
Har det stått 5 år så er nok mye eikesmak trukket ut, ja. Jeg ville holdt olje unna. Poenget er å få voksen til å trenge godt inn i sprekker&porer.
Varmepistol varmer ikke tønna _så_ mye. Ev ta litt og litt, mens tønna dreies, med gode pauser mellom.

Jeg satt igjen med ca 17l (englene tar sitt .. 20l fat) Birger Eriksen balsamisk eddik etter ca 1 1/2 pr på fat, tross etterfylling av gjærlås. Etter det voksa jeg fatet.

Selv flamske surøl blir vel balsamiske i så små fat.
 
Har det stått 5 år så er nok mye eikesmak trukket ut, ja. Jeg ville holdt olje unna. Poenget er å få voksen til å trenge godt inn i sprekker&porer.
Varmepistol varmer ikke tønna _så_ mye. Ev ta litt og litt, mens tønna dreies, med gode pauser mellom.

Jeg satt igjen med ca 17l (englene tar sitt .. 20l fat) Birger Eriksen balsamisk eddik etter ca 1 1/2 pr på fat, tross etterfylling av gjærlås. Etter det voksa jeg fatet.

Selv flamske surøl blir vel balsamiske i så små fat.
Jeg leste et eller annet sted om.en restaurant som hadde kjøpt inn en svært dyr og svært langtidslagret vin. De ble spurt 'Hva om den har blitt til eddik?' 'Da skal vi lage verdens dyreste salat'
 
Har det stått 5 år så er nok mye eikesmak trukket ut, ja. Jeg ville holdt olje unna. Poenget er å få voksen til å trenge godt inn i sprekker&porer.
Varmepistol varmer ikke tønna _så_ mye. Ev ta litt og litt, mens tønna dreies, med gode pauser mellom.

Jeg satt igjen med ca 17l (englene tar sitt .. 20l fat) Birger Eriksen balsamisk eddik etter ca 1 1/2 pr på fat, tross etterfylling av gjærlås. Etter det voksa jeg fatet.

Selv flamske surøl blir vel balsamiske i så små fat.
Da vet jeg hva jeg skal gjøre etter ferien. I hvert fall vokse mesteparten av fatet.
 
Tilbake
Topp