Hei!
Jeg har veldig gode erfaringer med einer i meske- og skyllevann, og pleier å bruke omtrent én stappfull bærepose til et brygg på ca 25 liter.
De "flergangsposene" som de selger i Meny-butikkene er helt supre å samle einerkvister i; en vanlig plastbærepose derimot, går lett i stykker.
Samle eineren dagen før bryggedagen, evt samme dag; jo ferskere, jo bedre!
Anbefaler en rosesaks eller avbiter til kappingen. NB!: Bruk hansker!!! Einer stikker som bare fy!
Jeg lar eineren ligge i bryggevannet (typisk ca 30-40 liter)mens jeg varmer det opp til ca 78 ºC (bruker et gammelt melkespann).
Tror aldri jeg har hatt et mislykket brygg når jeg har brukt einer på denne måten. Jeg synes alltid det løfter smaken litt ekstra, i tillegg til å motvirke infeksjon; men det kan være lurt å passe på følgende:
1) Ikke la temperaturen på vannet som eineren ligger i overstige 78-80 grader. Dette løsner bitterstoffer/harpiks fra barken og veden og gir stram "kvae-smak".
2) Bruk fortrinnsvis de ytterste/tynneste, og mest lodne kvistene, gjerne med bær på; både blå og grønne bær er velkomne. Jeg kapper vanligvis 10-20 cm inn på kvisten.
Lykke til!
------------------------------------------------------------------------
Her er forresten en oppskrift på et brygg med einer som ble meget bra:
# 72 "Røykøl"
Imperial IPA
Type: All Grain
Date: 3/21/2009
Batch Size: 20.00 L
Brewer: MK
Boil Size: 23.48 L
Boil Time: 60 min Equipment: My Equipment
Taste Rating(out of 50): 47.0 Brewhouse Efficiency: 80.90
Taste Notes: Prøvesmak: Fantastisk flott smak og aroma; frisk røyk- og einersmak. Noe av det beste jeg har smakt. Fin restsødme og kjekskaramell fra gjæra. Sterkt, men ikke antydning til ubalanse.
Ingredients
Amount Item Type % or IBU
3000.00 gm Weyermann røykmalt (5.0 EBC) Grain 47.58 %
2800.00 gm Pale Malt (2 Row) Bel (5.9 EBC) Grain 44.41 %
270.00 gm Munich Malt 150 EBC (150.0 EBC) Grain 4.28 %
225.00 gm Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC) Grain 3.57 %
10.00 gm Coffee-malt (500.0 EBC) Grain 0.16 %
80.00 gm Tettnang [3.80 %] (60 min) Hops 26.4 IBU
80.00 gm Hallertauer Mittelfrüh [4.40 %] (60 min) Hops 33.9 IBU
30.00 gm Fuggles [4.10 %] (5 min) Hops 2.1 IBU
1 Pkgs London ESB Ale (Wyeast Labs #1968) Yeast-Ale
En stappfull bærepose einerkvister (delvis med bær) tilsatt meske- og skyllevann.
Beer Profile
Measured Original Gravity: 1.072 SG
Measured Final Gravity: 1.017 SG
Actual Alcohol by Vol: 7.19 %
Bitterness: 62.4 IBU
Est Color: 20.1 EBC
Mash Profile
Mash Name: Single Infusion, Medium Body, No Mash Out Total Grain Weight: 6305.00 gm
Mesket ca 90 minutter på 67.5 ºC.
Kontinuerlig skylling (fly-sparge)
Skyllevann: 77-78 ºC.