Ekstraktbrygg stopper gjæring på 1025

Hei folkens, trenger litt hjelp.
Har brygget i et år og satt en 10-12 brygg med gode resultater, stort sett all grain BIAB.
Satte et Muntons IPA ekstrakstbrygg fra Bryggselv.no for 2 uker siden.
Blandet ekstraktet ut med kokt og litt avkjølt vann, fylte på med kaldt vann opp til 23 liter og pitchet en pakke med rehydrert Safale US05. Har kjøleskap med temp kontroll og satte til gjæring på 20grader. OG på 1042.

Var bortreist i en uke men fruen rapporterte om lite aktivitet i gjærlåsen. Ser at det har vært no gjæring, men det har stoppet på 1025!
Fremdeles det samme nå etter 2 uker.
Målt både med oechselvekt og nyinnkjøpt refraktometer (anbefales veldig, billig på ebay).
Har forsøkt følgende uten noe resultat i form av utgjæring
- ristet på gjæringskaret for å få i mer luft, ja tok av lokket for å lufte ut co2
- pitchet ny rehydrert pakke med safale us05 og ristet dunken på ny
- rørt opp gjæren med bryggeskjeen og på nytt ristet i dunken for å få inn luft.
Men alt til ingen nytte. Gjærlåsen står stille og det er fremdeles 1025 i sukkervekt.

Planlegger å tappe over på fat, men det er vel nyttesløst med denne batchen, eller?

Gode forslag tas i mot med takk!

/dagfinn
 
Når du målte med refraktometer, justerte du for alkohol i gjærende vørter?

Du må ikke riste inn luft etter at gjæringa har startet. Grunnen til å riste inn luft før pitching er å få gjæra til å formere seg, da trenger den oksygen og forbruker alt. Etter formering begynner den å produsere alkohol. Den vil ikke formere seg når det er alkohol til stede over x%... (ganske lite). Den lufta du nå har ristet inn vil ikke forsvinne, det er for mye alkohol i vørteren. Du vil i stedet oppleve oksidering av ølet.
 
Hei, og takk for tilbakemelding.

Nei, justerte ikke for alkohol i avlesningen, men tror vel at gjæringen har stoppet opp for tidlig uansett da en skal normalt sett ned på 1.010 eller deromkring.
Jeg er også klar over faren med å tilsette luft under gjæring, men er vel der at jeg bare må prøve uansett..
 
Tilbake
Topp