Det går helt fint! Pass bare på at du ikke skrubber gryten skinnende blank etterpå, den skal bli litt misfarget i kontakt med vørteren, og det er nettopp dette oksidbelegget som beskytter metallet og hindrer at det angripes av vørteren.
Men et annet poeng er også i hvorvidt aluminium kan komme i vørteren og påvirke kroppen. Har lest litt forskjellige meninger om hvor 'giftig' det er. Spesielt når man tar i betraktning at vørteren blir litt syrt. Likevel, det ordner seg helt sikkert.
Ja, det har jo vært diskutert mye frem og tilbake, men konklusjonen jeg har sett er at det ikke er påvist noen sammenheng mellom Al og Alzheimers, som det jo var mye spekulasjon rundt for et tiår eller to siden. Uansett kommer det ikke noe Al å snakke om ut i vørteren hvis du ikke skrubber og skurer vekk oksidbelegget, som nevnt. Jeg husker da jeg lærte om dette i kjemien på NTNU så regnet jeg ut om den pH-en som vørteren har vil forårsake at Al kommer seg ut i ølet, og hvis jeg regnet riktig ble svaret at det gjorde det ikke
Fordelen med vørteren er vel at den ikke er spesielt sur. Det jeg har hørt tidligere er at man skal være forsiktig med å koke veldig sure ting i aluminium, rabarbragrøt f.eks
Ser man i en av de gamle grytene fra "bestemors kjøkken" ser man ofte fullt av små krater i bunnen der aluminiumen er løst opp.
Ja, det stemmer. Vørter har vel som regel en pH på mellom 5,3 og 5,5 hvis jeg ikke husker feil. Vår alukjele har ingen krater, men derimot det tidligere nevnte oksidbelegget som hindrer aluminiumen fra å løsne.
Ja, ser at du skriver i boken din som jeg sitter her med nå at "rustfritt stål er det beste alternativet, selv om kjeler av aluminium og emalje også kan brukes".
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.