En enkel motstrømskjøler...

Testet kjøleren i går. Tar ca 30 min å kjøle 25 liter med farten jeg fikk ut fra kjelen i går.
Burde være mulig å få litt mer speed på den. Utover det fungerte den fint.
 
Hei!

Inspirert av bilder og omtaler av Brewolutions Brewster-kit, så bestemte jeg meg for å forsøke å bygge en enkel og grei motstrømskjøler noe ala det de hadde laget. Tenkte jeg skulle dele opplevelsen her. Resultatet ble en trivelig sak som lett klarer å kjøle kokende vørter ned til springvannstemperatur, med en rate av ca 1 liter i minuttet. Jeg har ikke benyttet noen pumpe, men lar vørteren falle ut av kokekaret og ned i gjæringsbøtta. En pumpe vil nok gi raskere gjennomstrømning.

Jeg har brukt saker fra Biltema, det meste er spesifisert i skissen. Utfordringen med en motstrømskjøler er å få kobberrøret med vørteren til å komme vanntett inn og ut av hageslangen som omslutter kobberrøret. Dette har jeg løst med å bruke PEX-koblinger, o-ringer og PEX-rør. Funker utrolig fint.

Du trenger:

Fra denne siden: http://Biltema.no/no/Bygg/VVS/PEX-plastrorsystem/Tilkoblingsslanger/Vannledningsystem-866001/ trenger du følgende:

To stk: http://Biltema.no/ProductImages/86/large/86-6005_l.jpg (2x55kr)
To stk: http://Biltema.no/ProductImages/86/large/86-6004_l.jpg (2x34kr)
PEX-rør, 15mm, (selges bare som 3 m) http://Biltema.no/ProductImages/86/large/86-6014_l.jpg (60kr)

Så:
En 5-m rull av 8-mm her: http://Biltema.no/no/Bil---MC/Bilreservedeler/Motorstyring/Luft--drivstoff/Drivstoffror/Drivstoffror-i-kobber-52450/ (239kr)
5 meter (AV DEN RØDE! :) ) http://Biltema.no/no/Bat/Ovrig/Drikkevannsslange-259052/ (100kr)
To o-ringer (8mm)

Skissen burde forklare det meste, men en kort instruksjon:
Strekk ut drikkeslangen (som naturligvis må være rød.) og kapp av i begge ender slik at den er 15 cm kortere enn kobberrøret i hver ende. Rull kobberrøret forsiktig ut og tre det gjennom hageslangen.

I den ene enden, stikk en 8cm lang PEX-rør bit inn over kobberrøret og tre hageslange-enden over den (myk opp slangen i varmt vann først). Tre deretter kobberrør-enden inn i PEX T-koblingen slik at den festes godt i PEX-rørbiten som hageslangen er tredd over. Hageslangen skal nå være godt koblet til T-koblingen via PEX-rørbiten, og kobberrøret skal komme ca 10 cm ut av andre enden. Gjenta dette i andre enden av kjøleren.

Tre en o-ring som passer stramt inn over kobberrøret og lås dette fast ved å presse inn en 4cm lang PEX-bit slik at den låses i T-koblingen. Gjør det samme i andre enden.

Kapp to PEX-biter til ca 8 cm og press inn den tredje åpningen av begge T-åpningene. Smekk på L-koblingene, og du er klar til å koble hele sulamitten til kjølevann & vørter.

Se skisser og foto under.

Håper dette kan inspirere noen. Den er ekstremt enkel i bruk og funker ganske enkelt som fy.

Mvh,
Frode

Flott! Har du artikkelnummer på o-ringene?
 
Tilbake
Topp