Ender opp med 18 liter i gjæringskaret ( 25 l batch )

Ikke det ølsettet. Jeg har brygget Kølsch og Sommer Pils
Ja, det ølsettet var jo nesten mafia salg hvis det baserte seg på 90% effektivitet, normale er å selge ølsett basert på 75% effektivitet som er oppnåelig for de fleste. Noen ølsett hos bryggselv baserer seg på 85% effektivitet som også noen sliter med å oppnå.
 
72% burde være standarden nå som det er så mange som starter med denne leken. Og å faktisk oppgi at det er etter kok.
 
72% burde være standarden nå som det er så mange som starter med denne leken. Og å faktisk oppgi at det er etter kok.
Hvis jeg forstår deg rett så mener du at hvis forventet OG er satt til 1.050 så kan man som hjemmebrygger være fornøyd dersom man måler en OG ettet kok på 1.036 ?
 
Hvis jeg forstår deg rett så mener du at hvis forventet OG er satt til 1.050 så kan man som hjemmebrygger være fornøyd dersom man måler en OG ettet kok på 1.036 ?

Nei altså. At oppskriften tar høyde for en meskeeffektivitet på 72%. For at flere skal være innenfor på både OG og volum.
 
(Jeg mener ikke å kuppe tråden, men ettersom jeg har nesten samme spørsmål tenker jeg det kan være greit å la vær å starte ny tråd. Moderator kan flytte eller slette om jeg gjør feil her).

Jeg brygget for aller første gang i går. Oppskriften var en American IPA fra Austmann og jeg skulle i henhold til oppskrift få 25 liter ut av den. På gjæringskaret fikk jeg dog kun 21 liter og min OG ble målt til 1.069 mot 1.060 som oppskriften tilsa.

Noen som har ideer om hva jeg har gjort feil når jeg har fått for høy OG og for lite vørter til gjæring?

Bruker Grainfather til byggingen.
 
Under koking: Jeg vet hvor mye jeg ønsker å ende med til nedkjøling. Hvis jeg koker bort så mye at jeg får mindre enn det, så fyller jeg på med kokende vann underveis, evt tilsette sterilt, kaldt vann opp til ønsket mengde ved oppstart av nedkjøling.

Etter nedkjøling: Her tar jeg den mengden jeg får. Jeg er ikke så redd for littegrann trub, men for å bli kvitt det meste bruker jeg en sil når jeg heller vørteren i gjæringsbøtta. Det fjerner veldig mye av trub, samtidig som lite flytende vørter går til spille. Å miste 2-3 liter i denne prosessen virker unødvendig.
 
(Jeg mener ikke å kuppe tråden, men ettersom jeg har nesten samme spørsmål tenker jeg det kan være greit å la vær å starte ny tråd. Moderator kan flytte eller slette om jeg gjør feil her).

Jeg brygget for aller første gang i går. Oppskriften var en American IPA fra Austmann og jeg skulle i henhold til oppskrift få 25 liter ut av den. På gjæringskaret fikk jeg dog kun 21 liter og min OG ble målt til 1.069 mot 1.060 som oppskriften tilsa.

Noen som har ideer om hva jeg har gjort feil når jeg har fått for høy OG og for lite vørter til gjæring?

Bruker Grainfather til byggingen.

Du har brukt for lite vann. Hvis du koker opp 3.15L vann, av kjøler og tilsetter så treffer du OG men er ca en liter short på volum. Noe som et hekt greit. Man kan ikke lage en oppskrift som folk skal treffe på på begge deler med mindre de justerer kokestyrke og hvor mye de tar med av trub.
 
Du har brukt for lite vann. Hvis du koker opp 3.15L vann, av kjøler og tilsetter så treffer du OG men er ca en liter short på volum. Noe som et hekt greit. Man kan ikke lage en oppskrift som folk skal treffe på på begge deler med mindre de justerer kokestyrke og hvor mye de tar med av trub.

Takk for svar! Som du forstår er jeg helt fersk i gamet og jeg er litt usikker på om jeg burde gjort som du skriver når jeg tappet over på gjæringskaret, om jeg kan gjøre det nå, eller om jeg bør vente til jeg skal tilsette sukker og flaske?
 
Under koking: Jeg vet hvor mye jeg ønsker å ende med til nedkjøling. Hvis jeg koker bort så mye at jeg får mindre enn det, så fyller jeg på med kokende vann underveis, evt tilsette sterilt, kaldt vann opp til ønsket mengde ved oppstart av nedkjøling.

Etter nedkjøling: Her tar jeg den mengden jeg får. Jeg er ikke så redd for littegrann trub, men for å bli kvitt det meste bruker jeg en sil når jeg heller vørteren i gjæringsbøtta. Det fjerner veldig mye av trub, samtidig som lite flytende vørter går til spille. Å miste 2-3 liter i denne prosessen virker unødvendig.

Jeg tapper ikke over trub i gjæringskaret, men heller det som blir igjen i kjelen over på en 5 liters erlenmeyerkolbe. Den får stå til neste dag, og da kan jeg helle av et par liter rein vørter eller så, mens det blir igjen halvannen til 2 liter grønn guffe som kastes (mer hvis det er et humlerikt øl). Om de literne kastes på dette tidspunktet eller når ølet tappes spiller liten rolle. Men såpass med avfall/volumtap må en regne med på veien mot ferdig øl.
 
Jeg tapper ikke over trub i gjæringskaret, men heller det som blir igjen i kjelen over på en 5 liters erlenmeyerkolbe. Den får stå til neste dag, og da kan jeg helle av et par liter rein vørter eller så, mens det blir igjen halvannen til 2 liter grønn guffe som kastes (mer hvis det er et humlerikt øl). Om de literne kastes på dette tidspunktet eller når ølet tappes spiller liten rolle. Men såpass med avfall/volumtap må en regne med på veien mot ferdig øl.
Hva gjør du med rest vørteren?
 
Tolker ut fra svar fra deg og Tom Nordstrand over at det er ganske normalt å få 18-19 liter ut av et ølsett som skal gi 25 liter ?

Hvis jeg allikevel ønsker 25 liter ut av dette ølsettet, samt treffe på forventet OG så nevner dere at jeg må se på hvordan jeg mesker, skyller osv.

Vil jeg oppnå sterkere vørter ved å være nøye med skyllingen ? Hvis ja, hva innebærer det rent praktisk ?
Bruke lengre tid på skyllingen ? Temperaturen på skyllingen ( 78 grader ) ?

Har sirkulering noe å si for at vørteren blir sterkere ? Kanskje sirkulere under hele mesketiden ?

Eller røre i mesken underveis ? ( dette har jeg ikke gjort på mine to brygg, kun i oppstarten for å unngå tørre klumper )

Ønsker å holde meg til oppskriften som sier på f.eks Kølsch 64 grader under mesking. Kan jo ikke gjøre så mye anderledes der uten at det påvirker hvilken retning smaken på ferdig øl tar.

Antar at du bruker en bryggemaskin ala BB30/Bratberger og noen typiske triks som kan forbedre effektiviteten er etter min erfaring med Bratbergeren;

- Kontinuerlig skylling (pass på ikke for mye flow slik at du suger tomt I kjelen)
- Røre I mesken underveis (2-3 ganger), men ikke de siste 15min slik at vørteren blir klarest mulig og maltsenga får satt seg før skyllingen
- Forlenget mesketid (90min, da mesken gjerne blir litt tynn) og benytte et utmeskings steg
- Langsom skylling og påse at maltsenga ikke går tørr (ca 45min)
- Nok vann til skylling, typisk ca 22-23l til innmesk og 10-12l til skylling. Da får du 27-28l før kok og ender opp med 25, etter kok og ca 22-23l I gjæringskaret. Ferdigpakkene er typisk designet for 28l før kok og 75-80% effektivitet som går greitt når du har fått litt erfaring med prosessene og hvordan oppsettet ditt funker
-
 
Jeg tapper ikke over trub i gjæringskaret, men heller det som blir igjen i kjelen over på en 5 liters erlenmeyerkolbe. Den får stå til neste dag, og da kan jeg helle av et par liter rein vørter eller så, mens det blir igjen halvannen til 2 liter grønn guffe som kastes (mer hvis det er et humlerikt øl).
Er du ikke redd for at evt liten bakterieinfeksjon rekker å vokse seg stor her? Etter hva jeg skjønner handler rask nedkjøling om å få på gjær så raskt at den tar overhånd før en evt bakterie rekker å utvikle seg.
 
Antar at du bruker en bryggemaskin ala BB30/Bratberger og noen typiske triks som kan forbedre effektiviteten er etter min erfaring med Bratbergeren;

- Kontinuerlig skylling (pass på ikke for mye flow slik at du suger tomt I kjelen)
- Røre I mesken underveis (2-3 ganger), men ikke de siste 15min slik at vørteren blir klarest mulig og maltsenga får satt seg før skyllingen
- Forlenget mesketid (90min, da mesken gjerne blir litt tynn) og benytte et utmeskings steg
- Langsom skylling og påse at maltsenga ikke går tørr (ca 45min)
- Nok vann til skylling, typisk ca 22-23l til innmesk og 10-12l til skylling. Da får du 27-28l før kok og ender opp med 25, etter kok og ca 22-23l I gjæringskaret. Ferdigpakkene er typisk designet for 28l før kok og 75-80% effektivitet som går greitt når du har fått litt erfaring med prosessene og hvordan oppsettet ditt funker
-
Dette var mange gode forslag som skal forsøkes ved neste bryggedag. Tusen takk. Har forøvrig en Bratberg kopi som jeg er veldig fornøyd med. Vil oppgradere denne med et BB30 silkar fordi dette er noe høyere slik at jeg kan bruke mer meskevann enn på silkaret som fulgte med kjelen
 
Antar at du bruker en bryggemaskin ala BB30/Bratberger og noen typiske triks som kan forbedre effektiviteten er etter min erfaring med Bratbergeren;

- Kontinuerlig skylling (pass på ikke for mye flow slik at du suger tomt I kjelen)
- Røre I mesken underveis (2-3 ganger), men ikke de siste 15min slik at vørteren blir klarest mulig og maltsenga får satt seg før skyllingen
- Forlenget mesketid (90min, da mesken gjerne blir litt tynn) og benytte et utmeskings steg
- Langsom skylling og påse at maltsenga ikke går tørr (ca 45min)
- Nok vann til skylling, typisk ca 22-23l til innmesk og 10-12l til skylling. Da får du 27-28l før kok og ender opp med 25, etter kok og ca 22-23l I gjæringskaret. Ferdigpakkene er typisk designet for 28l før kok og 75-80% effektivitet som går greitt når du har fått litt erfaring med prosessene og hvordan oppsettet ditt funker
-


Hiver meg på her med et kjapt spørsmål;
Leser ofte at man skal bruke lang tid på skylling. Jeg brygger på BB30. Hvordan gjør dere dette? Kan liksom ikke strupe silkaret hvis dere skjønner. Om jeg skyller med feks 9 liter så er det begrenset hvor lang tid det tar før det har rent gjennom.
 
Hiver meg på her med et kjapt spørsmål;
Leser ofte at man skal bruke lang tid på skylling. Jeg brygger på BB30. Hvordan gjør dere dette? Kan liksom ikke strupe silkaret hvis dere skjønner. Om jeg skyller med feks 9 liter så er det begrenset hvor lang tid det tar før det har rent gjennom.
Dette har jeg også lurt på. Hvordan bruke f.eks 45 min på 10-12 liter ?
 
Hiver meg på her med et kjapt spørsmål;
Leser ofte at man skal bruke lang tid på skylling. Jeg brygger på BB30. Hvordan gjør dere dette? Kan liksom ikke strupe silkaret hvis dere skjønner. Om jeg skyller med feks 9 liter så er det begrenset hvor lang tid det tar før det har rent gjennom.
Jeg hever silkaret stegvis under skyllingen og holder underveis vannspeilet I maskekaret bare 2-5cm over vannspeilet I kjelen. Når kjelen er full fortsetter jeg med stegvis heving av meskekaret og holder vannspeilet rett under kanten (1-5cm) på kjelen....
 
Tilbake
Topp