Ville anbefalt at du kjøper deg en kjele, en kjøler, og evt. en induksjonstopp.
Deretter skaffer du deg DME (Muntons light eller extra light) og noe crystalmalt. Bitter og smakshumle av eget valg.
Forslag til oppskrift laget på Beertools her:
Extract Blonde Ale Basic Example
--------------------------------------------------------------------------
General
--------------------------------------------------------------------------
Category: Light Hybrid Beer
Subcategory: Blonde Ale
Recipe Type: Extract
Batch Size: 20 L
Volume Boiled: 24 L
Mash Efficiency: 72 %
Total Grain/Extract: 2.90 kg
Total Hops: 23.0 g
Ingredients
--------------------------------------------------------------------------
0.4 kg CaraMalt NOK 10,-)
2.5 kg Dry Light (NOK 200,- * Dersom man kjøper 5kg)
8 g Magnum (Pellets, 14.50 %AA) boiled 60 minutes. (NOK 5,-)
15 g Cascade (Pellets, 5.50 %AA) boiled 5 minutes. (NOK 10,-)
Yeast: Fermentis US-05 Safale US-05 (NOK 42,- *Kan gjenbrukes)
Totalt NOK 267,- Halvliterpris på NOK 6.68,-
Notes
--------------------------------------------------------------------------
Bruk helst en kjele som rommer 25 liter.
Ha oppi kaldt vann og tøm i maltekstrakten. Sett på varmen. Volumet skal være 20 liter inkludert maltekstrakt. Har du kontroll på avdampingen kan du også ta høyde for dette og fylle ca. 24 liter totalt.
Fyll en mindre kjele med ca. 2 liter vann. Ha i knust spesialmalt. Varm opp under omrøring til 80*C. Tøm innholdet gjennom en sil til bryggekjelen. (
Alternativt bruker du meskepose i selve bryggekjelen)
Når dette koker tilsetter du bitterhumlen. Kokes i 60 min. Når det gjenstår 5 min. av koketiden tilsettes smak/aromahumlen.
Mens dette koker vasker og desinfiserer du gjæringskar og lokk. Jeg liker å vaske med oppvaskmiddel først, skylle med varmt vann, og spraye på Star-San løsning vha. en sprayflaske. Gjærlås og gummipakning kan legges i kokende vann et minutt eller to. Disse sprayes også med Star-San.
Sjekk at volumet fremdeles er 20 liter etter kok, og tilsett kaldt vann om nødvendig. Bruk kjøler og kjøl ned til 15 grader.
Tøm over i desinfisert gjæringskar, tilsett gjær (Safale US05), rist dunken frem og tilbake ca. 99 ganger for å få oksygen i vørteren, og holdt temperaturen konstant på 15 grader. (Når gjæringen starter blir temperaturen i karet ca. 3 grader varmere, dvs. 18*C) Du kan gjerne øke temperaturen et par grader etter ca. 1 uke.
Etter 2 uker gjæring tilsettes 6.5g sukker per liter (130g på 20 liter) i form av kokt sukkerlake, og ølet tappes på flasker. Ettergjær på flasker i 1 uke på romtemperatur, deretter 2-4 uker lagring kjølig.
Har du gjort alt riktig hittill er det bare å nyte sitt eget hjemmebryggede øl.
Du vil aldri kjøpe ølsett (eller butikkøl) igjen!
Vital Statistics
--------------------------------------------------------------------------
Original Gravity: 1.049
Terminal Gravity: 1.011
Color: 6.97 SRM
Bitterness: 20.8 IBU
Alcohol (%volume): 5.0 %