Er tørrgjær Løsninga?

Finn Berger

Moderator
Jeg har ramla ganske langt ned i gjærstarterkaninhullet nå i et siste, og sitter med en følelse av at det er mye å hente på å starte et brygg med gjær i optimal kondisjon, og kanskje særlig når det skal brygges så skjøre saker som pils.

Men så slår en tanke meg: Tørrgjær skal jo være gjær i optimal form. Kunne jeg ikke like gjerne kjøpe 500 gr w-34/70, og bare glemme alt som har med både startere og oksygenering å gjøre? Det er så klart ikke noen ny tanke, og den har sikkert vært diskutert noen ganger før - og det er en del folk som faktisk gjør det, også.

Men jeg sitter med en følelse av at det ikke er optimalt. Jeg har brukt tørrgjær noen ganger, men det har ikke slått meg at det har blitt det beste ølet. Nå er det empiriske grunnlaget mitt heller dårlig, så jeg skal ikke påstå at sånn er det. Men jeg lurer veldig på om det ikke har noe for seg at gjæren faktisk har godt av å ha gått en runde eller to som oppvarming for å bli virkelig skikkelig skjerpa.
 
Men jeg sitter med en følelse av at det ikke er optimalt. Jeg har brukt tørrgjær noen ganger, men det har ikke slått meg at det har blitt det beste ølet. Nå er det empiriske grunnlaget mitt heller dårlig, så jeg skal ikke påstå at sånn er det. Men jeg lurer veldig på om det ikke har noe for seg at gjæren faktisk har godt av å ha gått en runde eller to som oppvarming for å bli virkelig skikkelig skjerpa.

Har gått med samme tanker som deg, 34/70 er jeg fornøyd med og BE-134 til Saison, men ennå tilgode å finne en tørrgjær til engelsk og amerikansk jeg er helt fornøyd med. Us-05 er ok, men f.eks 001 eller 007 er bedre.

Nå fikk jeg jo også veldig godt resultat med 001 pure pitch, uten starter, og det er jo like enkelt som tørrgjær bare dyrere.. :rolleyes:
 
Sist redigert:
Jeg har ramla ganske langt ned i gjærstarterkaninhullet nå i et siste, og sitter med en følelse av at det er mye å hente på å starte et brygg med gjær i optimal kondisjon, og kanskje særlig når det skal brygges så skjøre saker som pils.

Men så slår en tanke meg: Tørrgjær skal jo være gjær i optimal form. Kunne jeg ikke like gjerne kjøpe 500 gr w-34/70, og bare glemme alt som har med både startere og oksygenering å gjøre? Det er så klart ikke noen ny tanke, og den har sikkert vært diskutert noen ganger før - og det er en del folk som faktisk gjør det, også.

Men jeg sitter med en følelse av at det ikke er optimalt. Jeg har brukt tørrgjær noen ganger, men det har ikke slått meg at det har blitt det beste ølet. Nå er det empiriske grunnlaget mitt heller dårlig, så jeg skal ikke påstå at sånn er det. Men jeg lurer veldig på om det ikke har noe for seg at gjæren faktisk har godt av å ha gått en runde eller to som oppvarming for å bli virkelig skikkelig skjerpa.
Denne konklusjonen kom jeg også til for en stund siden. Kjøpte 500g aeb w fermolager gjær fra maltmagnus for ca 500kr. Fersk og ny gjær ved hvert brygg. Stort enklere og billigere kan det ikke gjøres. Slipper også å tilsette oksygen.
 
Jeg har ramla ganske langt ned i gjærstarterkaninhullet nå i et siste, og sitter med en følelse av at det er mye å hente på å starte et brygg med gjær i optimal kondisjon, og kanskje særlig når det skal brygges så skjøre saker som pils.

Men så slår en tanke meg: Tørrgjær skal jo være gjær i optimal form. Kunne jeg ikke like gjerne kjøpe 500 gr w-34/70, og bare glemme alt som har med både startere og oksygenering å gjøre? Det er så klart ikke noen ny tanke, og den har sikkert vært diskutert noen ganger før - og det er en del folk som faktisk gjør det, også.

Men jeg sitter med en følelse av at det ikke er optimalt. Jeg har brukt tørrgjær noen ganger, men det har ikke slått meg at det har blitt det beste ølet. Nå er det empiriske grunnlaget mitt heller dårlig, så jeg skal ikke påstå at sånn er det. Men jeg lurer veldig på om det ikke har noe for seg at gjæren faktisk har godt av å ha gått en runde eller to som oppvarming for å bli virkelig skikkelig skjerpa.
Jeg har ikke brygget noe særlig med tørrgjær før nyligen. Jeg sitter igjen med akkurat samme inntrykket som du. Jeg har en teori om at det blir litt samme med dette som olivenolje istedet for oksygenering. Samtidig får man jo også en kraftig overpitching med 2 pk på en "normal" batch. Det kan ha en betydning også. Jeg tenkte å teste kun 1pk med oksygenering neste gang og se hvordan det blir. Eller at man lager en starter på en pk, men da kan man jo like gjerne bruke fersk
 
Har gått med samme tanker som deg, 34/70 er jeg fornøyd med og BE-134 til Saison, men ennå tilgode å finne en tørrgjær til engelsk og amerikansk jeg er helt fornøyd med. Us-05 er ok, men f.eks 001 eller 007 er bedre.

Nå fikk jeg jo også veldig godt resultat med 001 pure pitch, uten starter, og det er jo like enkelt som tørrgjær bare dyrere.. :rolleyes:
Fersk ferskgjær er helt klart bra - men det blir bare de gangene jeg må handle det inn fordi den jeg har, ikke er helt god lenger. Det blir altfor dyrt å bruke det hver gang. Men med en fersk L25 i hånda dropper jeg strateren, ja:). (Jeg setter riktignok av en liten skvett som jeg dyrker opp.)
 
Godt spørsmål, og jeg håper på mange svar her. Uten noe særlig stort grunnlag/erfaring, så føler jeg at de beste ølene jeg har brygga er brygga på fersk gjær. Kanskje bare noe jeg innbiller meg.

Men enkeltheten gjør at jeg brygger for det meste med tørrgjær. Men gjerrigknarken i meg har vurdert å gjenbruke gjær. For øyeblikket strekker ikke tiden til det.
 
Har gått med samme tanker som deg, 34/70 er jeg fornøyd med og BE-134 til Saison, men ennå tilgode å finne en tørrgjær til engelsk og amerikansk jeg er helt fornøyd med. Us-05 er ok, men f.eks 001 eller 007 er bedre.

Nå fikk jeg jo også veldig godt resultat med 001 pure pitch, uten starter, og det er jo like enkelt som tørrgjær bare dyrere.. :rolleyes:
Jeg liker Nottingham til Ales. Veldig nøytral, arbeidshest som tåler veldig mye, gjærer langt ut, stort spenn i temp, enkel å gjenbruke. Flokulerer raskt og godt. Kanskje litt lite smak i seg selv.
 
Jeg liker Nottingham til Ales. Veldig nøytral, arbeidshest som tåler veldig mye, gjærer langt ut, stort spenn i temp, enkel å gjenbruke. Flokulerer raskt og godt. Kanskje litt lite smak i seg selv.

Må prøve den. Har lenge hatt til gode
 
Egen erfaring med tørrgjær er at den ikke er helt "optimal" på første runde, gir lavere utgjæring enn forventet.
Det er jo basert på mitt oppsett, som gir høy(ere) utgjæring ved gjenbruk av gjær.
Nå har jeg tidligere rapportert høy utgjæring på bla US-05 som utgangspunkt, altså godt over 90 %.
Det kan skyldes unøyaktig temperaturkontroll under mesking, eller måling av OG-FG, men i det siste har jeg begynt å heve meske temperaturen 1-2 grader, og havner da i forventet målområde på 12-14 FG for typisk ale, isteden for 08-10.
Uansett er mitt inntrykk at jeg må gjøre tiltak for å oppnå ønsket utgjæring når jeg bruker tørrgjær, i motsetning til gjenbruk/fersk gjær.
Alt i henhold til beste empiri:)
 
Fikk ikke med meg hele, men den kommer vel på podcast. Episode med Avi fra Lallemand. Alt som har blitt diskutert her om tørrgjær blir vel grundig besvart og gått igjennom. Veldig interessant episodeScreenshot_20230816_224036_Facebook.jpg
 
Fikk ikke med meg hele, men den kommer vel på podcast. Episode med Avi fra Lallemand. Alt som har blitt diskutert her om tørrgjær blir vel grundig besvart og gått igjennom. Veldig interessant episodeVis vedlegget 63747
Ble litt sent igår, men fikk sett hele i dag. Gjest er Avi Shayevitz som er R&D scientist fra Lallemand . Mye god info her.
Noen key points:

- Man trenger ikke oksygenere med tørrgjær, den er pakket med alt den trenger, men det skader ikke, og gir økt vekstrate
- IKKE rør når gjæren rehydrerer, om det er i vann eller vørter. Her er cellene på sitt mest sårbare
- Riktig pitch rate er den som gir deg den smaken du er ute etter
- Man trenger ikke rehydrere tørrgjær, men det er fordelaktig og vil gi et høyere antall levende celler. Han sier det er god praksis å rehydrere
- ikke pitch tørrgjær rett fra kjøleskapet, la den ligge i romtemp en stund før pitching
- Tørrgjær er suveren til å lage starter med, om man vil være økonomisk. Oksygenering/magnetrører anbefales
 
- ikke pitch tørrgjær rett fra kjøleskapet, la den ligge i romtemp en stund før pitching
Nja, kommer litt an på? Ikke så himla stor forskjell fra 4C til 12C hvis det er undergjæret. Har ellers alltid hørt at det er ok med høyere temperatur, men skal hest være forsiktig hvis gjæra er varmere enn vørteren.
 
Nja, kommer litt an på? Ikke så himla stor forskjell fra 4C til 12C hvis det er undergjæret. Har ellers alltid hørt at det er ok med høyere temperatur, men skal hest være forsiktig hvis gjæra er varmere enn vørteren.
Det var vel omtrent det han sa trur jeg
 
Ble litt sent igår, men fikk sett hele i dag. Gjest er Avi Shayevitz som er R&D scientist fra Lallemand . Mye god info her.
Noen key points:

- Man trenger ikke oksygenere med tørrgjær, den er pakket med alt den trenger, men det skader ikke, og gir økt vekstrate
- IKKE rør når gjæren rehydrerer, om det er i vann eller vørter. Her er cellene på sitt mest sårbare
- Riktig pitch rate er den som gir deg den smaken du er ute etter
- Man trenger ikke rehydrere tørrgjær, men det er fordelaktig og vil gi et høyere antall levende celler. Han sier det er god praksis å rehydrere
- ikke pitch tørrgjær rett fra kjøleskapet, la den ligge i romtemp en stund før pitching
- Tørrgjær er suveren til å lage starter med, om man vil være økonomisk. Oksygenering/magnetrører anbefales
Jeg skjønner ikke det med oksygenering. Fermentis sier du ikke skal gjøre det, og det gir mening, fordi det i praksis vel må tilsvare overoksygenering. Og det er ikke bra, sjøl om det vel skal noe til før det får direkte negative følger. Hvordan det skulle gi økt vekstrate skjønner jeg heller ikke. (Det man kan gjøre - om man har litt snaut med gjær - er å gi en dose med oksygen etter at gjæren har kommet i gang og har gjennomført en runde med deling. Da vil hver celle ha halvert lagrene av steroler, og kan ta opp oksygen for å syntetisere mer steroler for å fylle opp lagrene. Det er mulig at oksygenet forblir i vørteren under lagperioden dersom det ikke blir tatt opp, sånn at det vil kunne brukes på samme måten som en ekstra dose, men det tviler jeg på.)

Lallemand sier sjøl at det ikke gir mening å rehydrere. Det eneste du oppnår med rehydrering er økt inferksjonsfare, sier de. Fermentis sier at du får en økt overlevelse på noen få prosent, men at forskjellen er så liten at det ikke har noen praktisk betydning. (Lallemand: Dry pitching is the preferred method of inoculating wort. This method is simpler than rehydration and will give more consistent fermentation performance and reduce the risk of contamination. Rehydration of yeast prior to pitching should be used only when equipment does not easily facilitate dry pitching. )

Hverken Fermmentis eller Lallemand har noe i instruksjonene sine om å ta pakka ut av kjøleskap før pitching. For ferskgjær er det ikke noe problem, og Imperial sier faktisk at du ikke skal ta ut gjæren av kjølskapet før pitching. Hadde dette vært vitkig, er det direkte merkelig at det ikke sies noe om det.
 
Sist redigert:
Fermentis sier du ikke skal gjøre det, og det gir mening, fordi det i praksis vel må tilsvare overoksygenering.
Tore Hage mener den innsprøytinga fra oksygentank som hjemmebryggere driver med, gir alt for mye oksygen. Han sa også noe om kjemien bak, men første setning var alt min ufaglærte hjerne klarte å holde tak i. @Jørgen O og @loebrygg var på samme foredrag (Teknisk Museum i fjor), kanskje de husker noe mer om det.
 
Jeg skjønner ikke det med oksygenering. Fermentis sier du ikke skal gjøre det, og det gir mening, fordi det i praksis vel må tilsvare overoksygenering. Og det er ikke bra, sjøl om det vel skal noe til før det får direkte negative følger. Hvordan det skulle gi økt vekstrate skjønner jeg heller ikke. (Det man kan gjøre - om man har litt snaut med gjær - er å gi en dose med oksygen etter at gjæren har kommet i gang og har gjennomført en runde med deling. Da vil hver celle ha halvert lagrene av steroler, og kan ta opp oksygen for å syntetisere mer steroler for å fylle opp lagrene. Det er mulig at oksygenet forblir i vørteren under lagperioden dersom det ikke blir tatt opp, sånn at det vil kunne brukes på samme måten som en ekstra dose, men det tviler jeg på.)

Lallemand sier sjøl at det ikke gir mening å rehydrere. Det eneste du oppnår med rehydrering er økt inferksjonsfare, sier de. Fermentis sier at du får en økt overlevelse på noen få prosent, men at forskjellen er så liten at det ikke har noen praktisk betydning. (Lallemand: Dry pitching is the preferred method of inoculating wort. This method is simpler than rehydration and will give more consistent fermentation performance and reduce the risk of contamination. Rehydration of yeast prior to pitching should be used only when equipment does not easily facilitate dry pitching. )

Hverken Fermmentis eller Lallemand har noe i instruksjonene sine om å ta pakka ut av kjøleskap før pitching. For ferskgjær er det ikke noe problem, og Imperial sier faktisk at du ikke skal ta ut gjæren av kjølskapet før pitching. Hadde dette vært vitkig, er det direkte merkelig at det ikke sies noe om det.
Jeg er langt ifra noen forsker på Lallemand, men jeg regner med at han som er det har hold i hva han sier.
Det som slås fast her er at rehydrering og oksygenering er helt unødvendig, men absolutt ikke noe man trenger og unngå. Det var forøvrig en veldig interessant episode, anbefales om du har tid og lyst

 
Tore Hage mener den innsprøytinga fra oksygentank som hjemmebryggere driver med, gir alt for mye oksygen. Han sa også noe om kjemien bak, men første setning var alt min ufaglærte hjerne klarte å holde tak i. @Jørgen O og @loebrygg var på samme foredrag (Teknisk Museum i fjor), kanskje de husker noe mer om det.

Jeg husker også han snakka om det, men ingen flere detaljer
 
Jeg er langt ifra noen forsker på Lallemand, men jeg regner med at han som er det har hold i hva han sier.
Det som slås fast her er at rehydrering og oksygenering er helt unødvendig, men absolutt ikke noe man trenger og unngå. Det var forøvrig en veldig interessant episode, anbefales om du har tid og lyst

Den er bokmerka, og blir følgesvenn på neste flasking:)!
 
Tilbake
Topp