JensD
Norbrygg-medlem
Etter å ha blitt nyfrelst mens jeg hørte på podcast på vei hjem til jul (Brew Strong, fra august 2015) kom jeg til skade får å bestille to stk slike. Ja, jeg er en utstyrs-hore...
Tanken er veldig god (no pun intended). Hvorfor tappe ølet fra bunn av fatet når det er der alt grumset samler seg? Hvorfor ikke tappe fra toppen hvor det blir klart først? Så litt sent på kvelden lille julaften gikk jeg til innkjøp av to stk "Clear Beer Draught System" (CBDS, i mangel av et bedre navn). Leveransen gikk overraskende fort, og pakken var på plass rett utpå nyåret (4. januar).
De to enhetene kom ferdig montert (vist til høyre på bildet under). Til venstre er en skisse av hvordan enheten ser ut når den er montert i cornelius-fatet. Ettersom det kun er deler i stål og silikon er den lett å rengjøre og desinfisere. Er du ivrig (eller lat) kan den også steriliseres ved koking. "Stålboblen" flyter på toppen av ølet, som suges inn gjennom åpningen som er plassert midt på stålarmen.
Jeg hadde en batch med APA stående til gjæring over jula, så første test startet allerede samme dag som pakken ble hentet på posten,dvs 4. januar. Fatet ble skrudd fra hverandre, vasket og desinfisert med Star San. CBDS ble vasket med PBW og desinfisert med Star San. Deretter ble alt montert. Det jeg likte dårlig var at man må stikke hele hånden inn i fatet for å feste silikonslangen på rørstussen (samme typen som på CO2). Dette øker både faren for infeksjon, og gir en liten kuttfare ettersom kanten på fatene av og til kan være ganske skarpe. Det er selvfølgelig muligheter for å gjøre dette på andre måter... Ellers gikk montering glatt.
Etter at fatet var fylt, ble CO2 ristet inn og fatet fikk stå med trykk i tre dager. Ble deretter satt på kjøling torsdag 7. jan. Fredag 8. jan ble første glasset tappet for å teste effekten av CBDS. Første glasset med øl som ble tappet fra fatet kan sees på bildet under. Enheten virket smertefritt, og det kom ikke noe grums i glasset (type gjær, thrub, humlerester, you name it...). Noe kjøletåke er det fortsatt i ølet (Tar den på egen kappe). Kunne heller ikke smake rester etter gjær eller andre uhumskheter, noe det ofte kan være i starten av et nytt fat.
Det bør nevnes at, siden jeg ikke viste at CBDS ville ankomme allerede mandag, satte ølet til cold crash søndag 3. jan. Det hadde dermed stått over natta og blitt kjølt ned før det ble tappet på fat. Dette gjorde selvfølgelig at mindre gjær ble med over fra gjæringsbøtta til fatet.
På plussiden noterer jeg så langt:
Tanken er veldig god (no pun intended). Hvorfor tappe ølet fra bunn av fatet når det er der alt grumset samler seg? Hvorfor ikke tappe fra toppen hvor det blir klart først? Så litt sent på kvelden lille julaften gikk jeg til innkjøp av to stk "Clear Beer Draught System" (CBDS, i mangel av et bedre navn). Leveransen gikk overraskende fort, og pakken var på plass rett utpå nyåret (4. januar).
De to enhetene kom ferdig montert (vist til høyre på bildet under). Til venstre er en skisse av hvordan enheten ser ut når den er montert i cornelius-fatet. Ettersom det kun er deler i stål og silikon er den lett å rengjøre og desinfisere. Er du ivrig (eller lat) kan den også steriliseres ved koking. "Stålboblen" flyter på toppen av ølet, som suges inn gjennom åpningen som er plassert midt på stålarmen.
Jeg hadde en batch med APA stående til gjæring over jula, så første test startet allerede samme dag som pakken ble hentet på posten,dvs 4. januar. Fatet ble skrudd fra hverandre, vasket og desinfisert med Star San. CBDS ble vasket med PBW og desinfisert med Star San. Deretter ble alt montert. Det jeg likte dårlig var at man må stikke hele hånden inn i fatet for å feste silikonslangen på rørstussen (samme typen som på CO2). Dette øker både faren for infeksjon, og gir en liten kuttfare ettersom kanten på fatene av og til kan være ganske skarpe. Det er selvfølgelig muligheter for å gjøre dette på andre måter... Ellers gikk montering glatt.
Etter at fatet var fylt, ble CO2 ristet inn og fatet fikk stå med trykk i tre dager. Ble deretter satt på kjøling torsdag 7. jan. Fredag 8. jan ble første glasset tappet for å teste effekten av CBDS. Første glasset med øl som ble tappet fra fatet kan sees på bildet under. Enheten virket smertefritt, og det kom ikke noe grums i glasset (type gjær, thrub, humlerester, you name it...). Noe kjøletåke er det fortsatt i ølet (Tar den på egen kappe). Kunne heller ikke smake rester etter gjær eller andre uhumskheter, noe det ofte kan være i starten av et nytt fat.
Det bør nevnes at, siden jeg ikke viste at CBDS ville ankomme allerede mandag, satte ølet til cold crash søndag 3. jan. Det hadde dermed stått over natta og blitt kjølt ned før det ble tappet på fat. Dette gjorde selvfølgelig at mindre gjær ble med over fra gjæringsbøtta til fatet.
På plussiden noterer jeg så langt:
- Solid og gjennomført konstruksjon
- Lett og rengjøre, desinfisere (evt. sterilisere) og lett å montere
- Ikke noe bunnslam i første glasset som ble tappet fra nytt fat
- Stort pluss for nytenking, det er forskjeller på brus-sirup og øl...
- God service og rask levering
- Stiv pris (betalte totalt 1200 kr for to stk, takket være stiv dollarkurs og tollavgift)
- Må stikke hånden/armen inn i fatet ved montering