Erfaringer med Fermoale/Fermolager

Et tips: Ikke gi oksygen når du bruker tørrgjær. Den trenger det ikke, så i praksis overoksygenerer du. Antakelig ikke grusomt skadelig, men du kan jo spare deg bryet.
Gjelder det alle typer tørrgjær? Så det sto på white labs, men fant ikke noe på fermentis. At de har et produkt med umettede fettsyrer man kan tilsette istedet for oksygen leder meg til å tro at de "gamle" variantene bør ha oksygen tilsatt. Nå ble jeg usikker, men det er vel værre å ikke ha oksygen enn for mye. Er vel begrenset hva man klarer å få av konsentrasjon også. Ble litt bråbestemt brygging idag, så da blir det tørrgjær, rekker ikke starter. Us-04, to oksygen or not to oksygen..det er spørsmålet
 
Gjelder det alle typer tørrgjær? Så det sto på white labs, men fant ikke noe på fermentis. At de har et produkt med umettede fettsyrer man kan tilsette istedet for oksygen leder meg til å tro at de "gamle" variantene bør ha oksygen tilsatt. Nå ble jeg usikker, men det er vel værre å ikke ha oksygen enn for mye. Er vel begrenset hva man klarer å få av konsentrasjon også. Ble litt bråbestemt brygging idag, så da blir det tørrgjær, rekker ikke starter. Us-04, to oksygen or not to oksygen..det er spørsmålet
Fermentis var først ute med den beskjeden. De sier helt eksplisitt at du ikke skal bruke oksygen.

Jeg vil tru det gjelder all moderne tørrgjær. Det er ikke noe mystisk med det. Når gjæren under produksjon hele tida tilføres oksygen, har den fulle lagre når den går inn i tørkeprosessen. I og for seg bør vi kunne droppe oksygenering når vi bruker gjær fra egne startere, også - men da skal vi være veldig sikre på at vi har gjort alt riktig når det gjelder å ha tatt gjæren av røreren på riktig tid. Og det er vanskelig, så den sjansen tar jeg ikke.

Det er jo velkjent at en kan erstatte oksygen med f.eks. olivenolje, men det har sine vanskelige sider, så det har ikke slått gjennom. Hva slags produkt er det Fermentis har laget?
 
Fermentis var først ute med den beskjeden. De sier helt eksplisitt at du ikke skal bruke oksygen.

Jeg vil tru det gjelder all moderne tørrgjær. Det er ikke noe mystisk med det. Når gjæren under produksjon hele tida tilføres oksygen, har den fulle lagre når den går inn i tørkeprosessen. I og for seg bør vi kunne droppe oksygenering når vi bruker gjær fra egne startere, også - men da skal vi være veldig sikre på at vi har gjort alt riktig når det gjelder å ha tatt gjæren av røreren på riktig tid. Og det er vanskelig, så den sjansen tar jeg ikke.

Det er jo velkjent at en kan erstatte oksygen med f.eks. olivenolje, men det har sine vanskelige sider, så det har ikke slått gjennom. Hva slags produkt er det Fermentis har laget?
Heter springcell- oxygen substitutt
 
Det er et produkt beregna på vingjæring, ser det ut til. (file:///C:/Users/finnb/Downloads/TDS-EN-SpringCell%E2%84%A2.pdf)
Akkurat, sånt driver jeg ikke med. Jeg satte en batch fredag, og ga det et forsøk uten å tilsette oksygen eller rehydere, gjorde vondt i OCD'n men hva gjør man ikke for "vitenskapen". Kort lagtime og bobler godt iallefall så langt
 
Akkurat, sånt driver jeg ikke med. Jeg satte en batch fredag, og ga det et forsøk uten å tilsette oksygen eller rehydere, gjorde vondt i OCD'n men hva gjør man ikke for "vitenskapen". Kort lagtime og bobler godt iallefall så langt
Jeg gjorde det samme 26. april. 15 liter og ei pakke NEW-E. Ølet var en ESB. Satte den relativt kjølig - 16 grader - og da brukte den et godt døgn på å komme i gang.

Nåja, det bekymra meg ikke, sjøl om jeg er bortskjemt med korte lagtider når jeg setter ferskgjær fra startere. (Pilsen i forgårs, som blei satt på 9 grader, var i gang på kvelden:).) Deretter gikk det normalt for seg. Den gikk ned fra 1.053 til 1.020 på noen få dager, og jeg venta at den skulle gjøre seg helt ferdig ganske snart. Den sto ved sida av en APA som blei satt dagen etter på Imperial A31 Tartan (skotsk, "samme" som wlp028), og den gjør kort prosess. Jeg kunne antakelig ha flaska den etter 5-6 dager. Men NEW-E'en bremsa plutselig opp og begynte å oppføre seg som en av disse sære belgierne som holder på i det uendelige med å jobbe seg nedover i matfatet.

Nå er den nede på 1.014, og holder stadig på å dytte små diskrete gassbobler gjennom gjennom gjærlåsen sånn ca. hvert tredje sekund. Det er sånn infisert øl holder på, og jeg har greie anlegg for paranoia, så hver eneste boble fortoner seg mistenkelig for meg. Det er kanskje bare tull. Ølet har fremdeles litt restsødme, og utgjæringsprosenten er så langt på 73. Dataarket sier 78%, så egentlig er det vel som forventa. Men jeg meska denne på 67 + 72, og sikta ikke mot veldig høy gjærbarhet, så den bør roe seg ned snart. Det er vel det som skremmer meg; at farten ikke ser ut til å avta.

Ølet smaker greit, men har en litt merkelig blomsteraktig aroma som jeg ikke har kjent før. Er det noe denne gjæren gjør, tru? Datarket sier at den produserer mye estere. Eller kan det være humla? Jeg brukte greie mengder EKG på 2 min før kokeslutt, og gjorde et opphold på 80 grader. Beskrivelsen Hopslist gir, kan stemme: It has an amazing aroma profile with lavender, spice, honey and notes of thyme. Flavor-wise it is earthy and mildly bittering with a sweet, silky, honey-like character. Lavender passer bra med det jeg kjenner, men jeg har aldri opplevd EKG sånn tidligere. (Men nå er det lenge sida jeg har brukt den, og jeg har kanskje ikke brukt den på den måten før.)

Nåja. Egentlig skulle jeg bare spørre om noen har erfaringer med denne gjæren som kan berolige meg:). Eller med EKG.

Jeg har tenkt på denne som en slektning av Wyeast 1318 London Ale III. Stemmer det? Produsenten anbefaler den bare til humlegrumstyper (aka NEIPA etc.), men jeg har tenkt at den egentlig må være en engelsk stamme som kan brukes til engelske øl på samme måten som 1318 og Verdant.

Forøvrig sier dataarket at det bare er å strø den rett i vørteren:): Pitch directly into the wort in the fermenter, at pitch rate of:
50 - 80g/hl of cool wort at 16-23°C / 61-73°F
 
Fortsetter på den forrige. Antakelig har denne gjæren oppført seg normalt. Den stoppa nesten helt opp i løpet av de to neste dagene, og i dag tok jeg sjansen på å flaske. Det står på dataarket at den flokkulerer langsomt, og det stemmer - og dermed vil den også dra ut gjæringa. (I motsatt ende har vi jo Fuller's-gjæra, som kan gjøre seg ferdig på to-tre dager, og som dropper ut som en haug pukk.)

Den er forøvrig opplagt en god topphøster, noe jeg skal utnytte seinere, om jeg kommer til å bruke denne mye. Får se hvordan denne bitteren blei, først:).
 
Jeg gjorde det samme 26. april. 15 liter og ei pakke NEW-E. Ølet var en ESB. Satte den relativt kjølig - 16 grader - og da brukte den et godt døgn på å komme i gang.

Nåja, det bekymra meg ikke, sjøl om jeg er bortskjemt med korte lagtider når jeg setter ferskgjær fra startere. (Pilsen i forgårs, som blei satt på 9 grader, var i gang på kvelden:).) Deretter gikk det normalt for seg. Den gikk ned fra 1.053 til 1.020 på noen få dager, og jeg venta at den skulle gjøre seg helt ferdig ganske snart. Den sto ved sida av en APA som blei satt dagen etter på Imperial A31 Tartan (skotsk, "samme" som wlp028), og den gjør kort prosess. Jeg kunne antakelig ha flaska den etter 5-6 dager. Men NEW-E'en bremsa plutselig opp og begynte å oppføre seg som en av disse sære belgierne som holder på i det uendelige med å jobbe seg nedover i matfatet.

Nå er den nede på 1.014, og holder stadig på å dytte små diskrete gassbobler gjennom gjennom gjærlåsen sånn ca. hvert tredje sekund. Det er sånn infisert øl holder på, og jeg har greie anlegg for paranoia, så hver eneste boble fortoner seg mistenkelig for meg. Det er kanskje bare tull. Ølet har fremdeles litt restsødme, og utgjæringsprosenten er så langt på 73. Dataarket sier 78%, så egentlig er det vel som forventa. Men jeg meska denne på 67 + 72, og sikta ikke mot veldig høy gjærbarhet, så den bør roe seg ned snart. Det er vel det som skremmer meg; at farten ikke ser ut til å avta.

Ølet smaker greit, men har en litt merkelig blomsteraktig aroma som jeg ikke har kjent før. Er det noe denne gjæren gjør, tru? Datarket sier at den produserer mye estere. Eller kan det være humla? Jeg brukte greie mengder EKG på 2 min før kokeslutt, og gjorde et opphold på 80 grader. Beskrivelsen Hopslist gir, kan stemme: It has an amazing aroma profile with lavender, spice, honey and notes of thyme. Flavor-wise it is earthy and mildly bittering with a sweet, silky, honey-like character. Lavender passer bra med det jeg kjenner, men jeg har aldri opplevd EKG sånn tidligere. (Men nå er det lenge sida jeg har brukt den, og jeg har kanskje ikke brukt den på den måten før.)

Nåja. Egentlig skulle jeg bare spørre om noen har erfaringer med denne gjæren som kan berolige meg:). Eller med EKG.

Jeg har tenkt på denne som en slektning av Wyeast 1318 London Ale III. Stemmer det? Produsenten anbefaler den bare til humlegrumstyper (aka NEIPA etc.), men jeg har tenkt at den egentlig må være en engelsk stamme som kan brukes til engelske øl på samme måten som 1318 og Verdant.

Forøvrig sier dataarket at det bare er å strø den rett i vørteren:): Pitch directly into the wort in the fermenter, at pitch rate of:
50 - 80g/hl of cool wort at 16-23°C / 61-73°F
Har en Blond her med kun EKG på 60 min, ikke store mengder heller, mener det var ca. 20 ibu kalkulert. Fantastisk floral finish, litt som Saaz
 
Noen med smakstilbakemeldinger for disse gjærtypene her? Sitter med en bestilling på noen poser Target 2022 fra Strømmen og tenkte å fylle litt mer i handlekurven før jeg sjekker den ut.
 
Har første batch med Fermolager stående nå. Gjærer på 10 grader. Har så langt stått i 17 dager, og reagerte i dag tidlig på at det fortsatt ikke ser ut til å være nedgang i aktivitet. Litt på gjerdet nå om jeg skal skru opp temperaturen eller bare smøre meg med tålmodighet. Hadde håpa å flaske på dag 21
 
Har første batch med Fermolager stående nå. Gjærer på 10 grader. Har så langt stått i 17 dager, og reagerte i dag tidlig på at det fortsatt ikke ser ut til å være nedgang i aktivitet. Litt på gjerdet nå om jeg skal skru opp temperaturen eller bare smøre meg med tålmodighet. Hadde håpa å flaske på dag 21
Du er endel under anbefalt temperatur for denne gjæren. Jeg ville satt opp til 15-16 grader. Den tåler uansett 20 grader gjennom hele forløpet.
 
Jeg har brygget mye lager de siste par åra og synes Fermolager W gjærer mye bedre enn fermentis 34/70. Kan godt hende det er samme "strain" men da lurer jeg på om AEB har gjort noe med sin gjær, for jeg synes den både har kortere lagtime og gir et renere resultat mye kjappere enn hva jeg får til med fermentis sine varianter. Når den i tillegg er billigere, er valget lett for min del...
 
Jeg har brygget mye lager de siste par åra og synes Fermolager W gjærer mye bedre enn fermentis 34/70. Kan godt hende det er samme "strain" men da lurer jeg på om AEB har gjort noe med sin gjær, for jeg synes den både har kortere lagtime og gir et renere resultat mye kjappere enn hva jeg får til med fermentis sine varianter. Når den i tillegg er billigere, er valget lett for min del...
Enig, jeg liker den veldig godt – og den er blitt favoritten her. Har også videresolgt rundt 1000 pakker – og tilbakemeldingene er meget gode.

Når det gjelder gjæringstemperatur er det viktig å huske på at stoffskiftet til gjær går på krabbegir på lav temperatur. Fermentis anbefaler dobbel mengde gjær ved 9-10 grader sammenlignet med anbefalt temperatur. Det er grunnen til at gjæringsforløpet kan dra ut, slik som @Eirik KG opplever.
 
Enig, jeg liker den veldig godt – og den er blitt favoritten her. Har også videresolgt rundt 1000 pakker – og tilbakemeldingene er meget gode.

Når det gjelder gjæringstemperatur er det viktig å huske på at stoffskiftet til gjær går på krabbegir på lav temperatur. Fermentis anbefaler dobbel mengde gjær ved 9-10 grader sammenlignet med anbefalt temperatur. Det er grunnen til at gjæringsforløpet kan dra ut, slik som @Eirik KG opplever.
Jeg bruker 5 pakker på 60 liter. Det er egentlig i underkant av hva som er anbefalt, men opplever at det fungerer fint her. Null usmak og rimelig kjapt gjæringsforløp mtp. at det gjæres på 11C
 
Du er endel under anbefalt temperatur for denne gjæren. Jeg ville satt opp til 15-16 grader. Den tåler uansett 20 grader gjennom hele forløpet.
Satte den opp til romtemp i går (=skrudde av kjøling og lar den stige fritt fram til søndag). Det er jo uansett mot slutten av gjæringsforløpet.

Er i et litt tilbakeskuende nostalgisk og konservativt humør i brygginga om dagen, så derfor ville jeg lage en lager på den gamle kjølige måten.

Jeg vet ikke hvor jeg fikk 10 grader fra, men tror jeg leste på pakken at det var nedre temperatursjikt for denne gjæren. Har ingen pakker igjen, så får ikke sjekka akkurat det. Men jeg pleier stort sett å ta avgjørelser basert på det produsenten anbefaler, så tror ikke jeg tok noen råsjangser der, hverken mengde eller temperatur.

Jeg bruker 5 pakker på 60 liter. Det er egentlig i underkant av hva som er anbefalt, men opplever at det fungerer fint her. Null usmak og rimelig kjapt gjæringsforløp mtp. at det gjæres på 11C
Jeg brukte 3 pakker på 28 liter (med noe trub), så da skal det være en del mer enn deg. Hvor måler du temperatur, på utsiden eller inni vørter? Jeg måler i senter av vørter. Spør siden du opplever et rimelig kjapt gjæringsforløp ved 11 grader, og jeg opplever et ganske tregt forløp med mer gjær, ved 10 grader.
 
Satte den opp til romtemp i går (=skrudde av kjøling og lar den stige fritt fram til søndag). Det er jo uansett mot slutten av gjæringsforløpet.

Er i et litt tilbakeskuende nostalgisk og konservativt humør i brygginga om dagen, så derfor ville jeg lage en lager på den gamle kjølige måten.

Jeg vet ikke hvor jeg fikk 10 grader fra, men tror jeg leste på pakken at det var nedre temperatursjikt for denne gjæren. Har ingen pakker igjen, så får ikke sjekka akkurat det. Men jeg pleier stort sett å ta avgjørelser basert på det produsenten anbefaler, så tror ikke jeg tok noen råsjangser der, hverken mengde eller temperatur.


Jeg brukte 3 pakker på 28 liter (med noe trub), så da skal det være en del mer enn deg. Hvor måler du temperatur, på utsiden eller inni vørter? Jeg måler i senter av vørter. Spør siden du opplever et rimelig kjapt gjæringsforløp ved 11 grader, og jeg opplever et ganske tregt forløp med mer gjær, ved 10 grader.
Jeg måler temp et stykke inni vørteren. Thermowellen på unitanken er 90mm dyp så det skal være bra nok til å ikke måle på utsiden..
 
Tilbake
Topp