Erfaringer med Fermoale/Fermolager

Glenn

Norbrygg-medlem
Et tips: Ikke gi oksygen når du bruker tørrgjær. Den trenger det ikke, så i praksis overoksygenerer du. Antakelig ikke grusomt skadelig, men du kan jo spare deg bryet.
Gjelder det alle typer tørrgjær? Så det sto på white labs, men fant ikke noe på fermentis. At de har et produkt med umettede fettsyrer man kan tilsette istedet for oksygen leder meg til å tro at de "gamle" variantene bør ha oksygen tilsatt. Nå ble jeg usikker, men det er vel værre å ikke ha oksygen enn for mye. Er vel begrenset hva man klarer å få av konsentrasjon også. Ble litt bråbestemt brygging idag, så da blir det tørrgjær, rekker ikke starter. Us-04, to oksygen or not to oksygen..det er spørsmålet
 

Finn Berger

Moderator
Gjelder det alle typer tørrgjær? Så det sto på white labs, men fant ikke noe på fermentis. At de har et produkt med umettede fettsyrer man kan tilsette istedet for oksygen leder meg til å tro at de "gamle" variantene bør ha oksygen tilsatt. Nå ble jeg usikker, men det er vel værre å ikke ha oksygen enn for mye. Er vel begrenset hva man klarer å få av konsentrasjon også. Ble litt bråbestemt brygging idag, så da blir det tørrgjær, rekker ikke starter. Us-04, to oksygen or not to oksygen..det er spørsmålet
Fermentis var først ute med den beskjeden. De sier helt eksplisitt at du ikke skal bruke oksygen.

Jeg vil tru det gjelder all moderne tørrgjær. Det er ikke noe mystisk med det. Når gjæren under produksjon hele tida tilføres oksygen, har den fulle lagre når den går inn i tørkeprosessen. I og for seg bør vi kunne droppe oksygenering når vi bruker gjær fra egne startere, også - men da skal vi være veldig sikre på at vi har gjort alt riktig når det gjelder å ha tatt gjæren av røreren på riktig tid. Og det er vanskelig, så den sjansen tar jeg ikke.

Det er jo velkjent at en kan erstatte oksygen med f.eks. olivenolje, men det har sine vanskelige sider, så det har ikke slått gjennom. Hva slags produkt er det Fermentis har laget?
 

Glenn

Norbrygg-medlem
Fermentis var først ute med den beskjeden. De sier helt eksplisitt at du ikke skal bruke oksygen.

Jeg vil tru det gjelder all moderne tørrgjær. Det er ikke noe mystisk med det. Når gjæren under produksjon hele tida tilføres oksygen, har den fulle lagre når den går inn i tørkeprosessen. I og for seg bør vi kunne droppe oksygenering når vi bruker gjær fra egne startere, også - men da skal vi være veldig sikre på at vi har gjort alt riktig når det gjelder å ha tatt gjæren av røreren på riktig tid. Og det er vanskelig, så den sjansen tar jeg ikke.

Det er jo velkjent at en kan erstatte oksygen med f.eks. olivenolje, men det har sine vanskelige sider, så det har ikke slått gjennom. Hva slags produkt er det Fermentis har laget?
Heter springcell- oxygen substitutt
 

Glenn

Norbrygg-medlem
Det er et produkt beregna på vingjæring, ser det ut til. (file:///C:/Users/finnb/Downloads/TDS-EN-SpringCell%E2%84%A2.pdf)
Akkurat, sånt driver jeg ikke med. Jeg satte en batch fredag, og ga det et forsøk uten å tilsette oksygen eller rehydere, gjorde vondt i OCD'n men hva gjør man ikke for "vitenskapen". Kort lagtime og bobler godt iallefall så langt
 

Finn Berger

Moderator
Akkurat, sånt driver jeg ikke med. Jeg satte en batch fredag, og ga det et forsøk uten å tilsette oksygen eller rehydere, gjorde vondt i OCD'n men hva gjør man ikke for "vitenskapen". Kort lagtime og bobler godt iallefall så langt
Jeg gjorde det samme 26. april. 15 liter og ei pakke NEW-E. Ølet var en ESB. Satte den relativt kjølig - 16 grader - og da brukte den et godt døgn på å komme i gang.

Nåja, det bekymra meg ikke, sjøl om jeg er bortskjemt med korte lagtider når jeg setter ferskgjær fra startere. (Pilsen i forgårs, som blei satt på 9 grader, var i gang på kvelden:).) Deretter gikk det normalt for seg. Den gikk ned fra 1.053 til 1.020 på noen få dager, og jeg venta at den skulle gjøre seg helt ferdig ganske snart. Den sto ved sida av en APA som blei satt dagen etter på Imperial A31 Tartan (skotsk, "samme" som wlp028), og den gjør kort prosess. Jeg kunne antakelig ha flaska den etter 5-6 dager. Men NEW-E'en bremsa plutselig opp og begynte å oppføre seg som en av disse sære belgierne som holder på i det uendelige med å jobbe seg nedover i matfatet.

Nå er den nede på 1.014, og holder stadig på å dytte små diskrete gassbobler gjennom gjennom gjærlåsen sånn ca. hvert tredje sekund. Det er sånn infisert øl holder på, og jeg har greie anlegg for paranoia, så hver eneste boble fortoner seg mistenkelig for meg. Det er kanskje bare tull. Ølet har fremdeles litt restsødme, og utgjæringsprosenten er så langt på 73. Dataarket sier 78%, så egentlig er det vel som forventa. Men jeg meska denne på 67 + 72, og sikta ikke mot veldig høy gjærbarhet, så den bør roe seg ned snart. Det er vel det som skremmer meg; at farten ikke ser ut til å avta.

Ølet smaker greit, men har en litt merkelig blomsteraktig aroma som jeg ikke har kjent før. Er det noe denne gjæren gjør, tru? Datarket sier at den produserer mye estere. Eller kan det være humla? Jeg brukte greie mengder EKG på 2 min før kokeslutt, og gjorde et opphold på 80 grader. Beskrivelsen Hopslist gir, kan stemme: It has an amazing aroma profile with lavender, spice, honey and notes of thyme. Flavor-wise it is earthy and mildly bittering with a sweet, silky, honey-like character. Lavender passer bra med det jeg kjenner, men jeg har aldri opplevd EKG sånn tidligere. (Men nå er det lenge sida jeg har brukt den, og jeg har kanskje ikke brukt den på den måten før.)

Nåja. Egentlig skulle jeg bare spørre om noen har erfaringer med denne gjæren som kan berolige meg:). Eller med EKG.

Jeg har tenkt på denne som en slektning av Wyeast 1318 London Ale III. Stemmer det? Produsenten anbefaler den bare til humlegrumstyper (aka NEIPA etc.), men jeg har tenkt at den egentlig må være en engelsk stamme som kan brukes til engelske øl på samme måten som 1318 og Verdant.

Forøvrig sier dataarket at det bare er å strø den rett i vørteren:): Pitch directly into the wort in the fermenter, at pitch rate of:
50 - 80g/hl of cool wort at 16-23°C / 61-73°F
 

Finn Berger

Moderator
Fortsetter på den forrige. Antakelig har denne gjæren oppført seg normalt. Den stoppa nesten helt opp i løpet av de to neste dagene, og i dag tok jeg sjansen på å flaske. Det står på dataarket at den flokkulerer langsomt, og det stemmer - og dermed vil den også dra ut gjæringa. (I motsatt ende har vi jo Fuller's-gjæra, som kan gjøre seg ferdig på to-tre dager, og som dropper ut som en haug pukk.)

Den er forøvrig opplagt en god topphøster, noe jeg skal utnytte seinere, om jeg kommer til å bruke denne mye. Får se hvordan denne bitteren blei, først:).
 

Glenn

Norbrygg-medlem
Jeg gjorde det samme 26. april. 15 liter og ei pakke NEW-E. Ølet var en ESB. Satte den relativt kjølig - 16 grader - og da brukte den et godt døgn på å komme i gang.

Nåja, det bekymra meg ikke, sjøl om jeg er bortskjemt med korte lagtider når jeg setter ferskgjær fra startere. (Pilsen i forgårs, som blei satt på 9 grader, var i gang på kvelden:).) Deretter gikk det normalt for seg. Den gikk ned fra 1.053 til 1.020 på noen få dager, og jeg venta at den skulle gjøre seg helt ferdig ganske snart. Den sto ved sida av en APA som blei satt dagen etter på Imperial A31 Tartan (skotsk, "samme" som wlp028), og den gjør kort prosess. Jeg kunne antakelig ha flaska den etter 5-6 dager. Men NEW-E'en bremsa plutselig opp og begynte å oppføre seg som en av disse sære belgierne som holder på i det uendelige med å jobbe seg nedover i matfatet.

Nå er den nede på 1.014, og holder stadig på å dytte små diskrete gassbobler gjennom gjennom gjærlåsen sånn ca. hvert tredje sekund. Det er sånn infisert øl holder på, og jeg har greie anlegg for paranoia, så hver eneste boble fortoner seg mistenkelig for meg. Det er kanskje bare tull. Ølet har fremdeles litt restsødme, og utgjæringsprosenten er så langt på 73. Dataarket sier 78%, så egentlig er det vel som forventa. Men jeg meska denne på 67 + 72, og sikta ikke mot veldig høy gjærbarhet, så den bør roe seg ned snart. Det er vel det som skremmer meg; at farten ikke ser ut til å avta.

Ølet smaker greit, men har en litt merkelig blomsteraktig aroma som jeg ikke har kjent før. Er det noe denne gjæren gjør, tru? Datarket sier at den produserer mye estere. Eller kan det være humla? Jeg brukte greie mengder EKG på 2 min før kokeslutt, og gjorde et opphold på 80 grader. Beskrivelsen Hopslist gir, kan stemme: It has an amazing aroma profile with lavender, spice, honey and notes of thyme. Flavor-wise it is earthy and mildly bittering with a sweet, silky, honey-like character. Lavender passer bra med det jeg kjenner, men jeg har aldri opplevd EKG sånn tidligere. (Men nå er det lenge sida jeg har brukt den, og jeg har kanskje ikke brukt den på den måten før.)

Nåja. Egentlig skulle jeg bare spørre om noen har erfaringer med denne gjæren som kan berolige meg:). Eller med EKG.

Jeg har tenkt på denne som en slektning av Wyeast 1318 London Ale III. Stemmer det? Produsenten anbefaler den bare til humlegrumstyper (aka NEIPA etc.), men jeg har tenkt at den egentlig må være en engelsk stamme som kan brukes til engelske øl på samme måten som 1318 og Verdant.

Forøvrig sier dataarket at det bare er å strø den rett i vørteren:): Pitch directly into the wort in the fermenter, at pitch rate of:
50 - 80g/hl of cool wort at 16-23°C / 61-73°F
Har en Blond her med kun EKG på 60 min, ikke store mengder heller, mener det var ca. 20 ibu kalkulert. Fantastisk floral finish, litt som Saaz
 
Topp