Det går ikke an lage tørrgjær av den tradisjonelle Voss-kveiken i industriell skala. Man må trekke ut én av gjærstammene i den originale blandingskulturen for å kunne lage et stabilt produkt. Dette er tilfelle med praktisk talt alle tørrgjærene til Lallemand. Det selges en del blandingskulturer som ferskgjær – jeg vil tro det er enklere å holde kulturen stabil om den ikke tørkes.
En gårdskveik er en blanding av mange ulike stammer. Normalt vil en blandet kultur etterhvert domineres av en enkelt stamme, men dette synes ikke å være tilfelle med kveik fra gårdene. I følge ”Milk the Funk” er det vanskelig å sammenligne en original kultur med et ”renset” industriprodukt, men du kan være trygg på at Lallemands versjon
ikke er lik den originale Gjernes-kulturen.
Unpurified/Mixed Cultures vs Single Isolates
While brewers have made many claims about the difference of unpurified kveik cultures compared to single isolates offered by yeast labs, little work has been done so far to differentiate the effects of pitching original unpurified cultures of kveik versus lab isolates. This is mostly due to the complexity of these mixed cultures, which makes it difficult to study in a laboratory setting. Dr. Maitreya Dunhman noted during a laboratory study on yeast repitching that repitching unpurified or mixed strains of kveik led to at least one observable effect, which is that the strains do not appear to out-compete each other. Normally, when two strains are combined and repitched, one strain tends to rise to dominate the population over the other strains in the population. This was not the case with kveik, which indicates some sort of mutual benefit between strains within the original kveik mixed cultures
[26](~44:30 mins in).