Jeg tror nok temperaturen er viktigere enn pitchrate som årsak her. Jeg har aldri forsøkt å gjære Gjernes så lavt som 25 grader, men pleier å senke temperaturen til 20-25 grader før flasking. Det går alltid bra.Gjæret denne på 30 grader, ble veldig bra
"Vanlig pitchrate", kanskje det har noe å si...
Har opplevd en forskjell, jeg også.Og hos meg er det ingen tvil om at jeg foretrekker 39-40 for å få fram appelsintonene og den behagelige sødmen. Mye mer stall og fjøs når en går ned noen grader.Jeg tror nok temperaturen er viktigere enn pitchrate som årsak her. Jeg har aldri forsøkt å gjære Gjernes så lavt som 25 grader, men pleier å senke temperaturen til 20-25 grader før flasking. Det går alltid bra.
Ellers har jeg gjæret Gjernes ved både 35-37 grader og 39-40 grader, og forskjellen i smaksbidrag var overraskende stor. Jeg vil tro temperaturen har veldig mye å si for smaken på Gjernes.
Ellers har jeg den pågående gjæringen av juleølet gående ved skaptemperatur på 39 grader og normal gjærmengde, altså sannsynligvis en del mer enn den vanlige underpitchen av denne. Men de kommersielle variantene av Gjernes kommer jo i normale mengder.
NB: Jeg har aldri brukt Lallemand sin kveik. Kun Yeast Bay Sigmunds Voss Kveik, samt originalen av Gjernes i vandrekveikutgave.
Jeg har ikke forsøkt den tørrgjærvarianten, men har prøvd Gjernes vandrekveik og Yeast Bay Sigmund's Voss Kveik. Begge de to har ingen problemer med underpitching. Så lavt som 30 grader har jeg aldri kjørt disse, så akkurat hvilke smaker gjæren vil gi vet jeg ikke, men jeg synes det er tøys å pitche mer gjær. Gjernes har tradisjonelt vært pitchet i små mengder.Hei
Vi har prøvd kveik for første gang i dag. Vørteren havnet på OG 1.074.Oksigenerte i 60 sek. Vi pichet 1 pakke rehydrert Lallemand Sigmund Voss Kveik på 24 grader. Rommet gjærkaret ble satt på holder 30 grader. Etter 4 timer har det begynt å gjære godt.
Mitt spm angår om vi har underpitchet? Vi lurer på å pitche en ny pakke kveik tørrgjær i morgen? Har hørt at denne gjæren klarer seg godt underpitchet, og gir mer appelsinaroma. Hva ville dere gjort?
Kveik har normalt ikke blitt vasket etter kva jeg har lest,men veit ikke om man kan sammenligne Lallemand sin med "orginal" vare...Er den uvasket eller vasket? Er den helt utvasket, er det vel bare trub igjen der...
Ja, det er godt mulig. En SG prøve vil jo avsløre det bedre enn forumet klarer.Første brygg med kveik, Lallemand Voss. OG brygg 1.048, 21 liter, pitch på 30 grader ikke rehydrert kl.14.00. Aktivitet etter 2t, bånn gass i norgesglass med slange i går kveld. Temperaturstigning til 38 grader. I dag tidlig så er det bare et blupp av og til. Er det mulig at den har spist seg gjennom mesteparten på 20 timer?