Ett par spørsmål fra en førstegangsbrygger

Hadde mitt første brygg nå på lørdagskvelden. Jeg brygger i en beer brew 30 automatik. Mesken svulma såpass opp at det kom malt over silkaret og tetta pumpa. Derfor fikk jeg ikke sirkulert vørtelen så godt når jeg skulle kjøle ned vørtelen etter kok. Når det sto 33 grader på bryggemaskina tok jeg tempen på toppen av vørtelen, her var tempen 13 grader. Istede for å holde hode kaldt å heller justere tempen ved å kjøre litt varmer vann gjennom kjølespiralen, så tappet jeg ølet i gjæringsbøtta å håpte på at gj.snitt tempen skulle bli ca 20. men det viste seg at den stabiiserte seg på 15 grader. Da tilsatte jeg ca 1 liter vann som jeg hadde kokt opp.

1. spm: har jeg ødelagt vørtelen med å tilsette 1 liter kokende vann?

2. Jeg opdaget idag etter jobb at gjærlåsen var tom for vann, å full av skum og gris fra vørtelen. fylte på med nytt vann slik det no bobbler. Er dette krise?

Takk på forhand for svar.
 
1. Nei. Men det var kanskje ikke nødvendig mtp start gjæringstemperatur.
Hadde du tilsatt gjær tok du kanskje livet av noen celler. Går sikkert helt fint.
2. Sannsynligvis nei.
 
1. Nei. Men det var kanskje ikke nødvendig mtp start gjæringstemperatur.
Hadde du tilsatt gjær tok du kanskje livet av noen celler. Går sikkert helt fint.
2. Sannsynligvis nei.
Jeg tilsatte gjær etter at jeg hadde tilsatt vann. Jeg er bekymra for vannet ikke kokte særlig lenge.. Jeg tok det av platen med en gang det kokte opp. Så håper ikke det var fult av bakterier.

Ett lite oppfølgingsspørsmål, hvordan vet jeg om ølet er ødelagt? Kan man se dette? eller vil det bli sterk lukt og vond smak?
 
Hadde mitt første brygg nå på lørdagskvelden. Jeg brygger i en beer brew 30 automatik. Mesken svulma såpass opp at det kom malt over silkaret og tetta pumpa. Derfor fikk jeg ikke sirkulert vørtelen så godt når jeg skulle kjøle ned vørtelen etter kok. Når det sto 33 grader på bryggemaskina tok jeg tempen på toppen av vørtelen, her var tempen 13 grader. Istede for å holde hode kaldt å heller justere tempen ved å kjøre litt varmer vann gjennom kjølespiralen, så tappet jeg ølet i gjæringsbøtta å håpte på at gj.snitt tempen skulle bli ca 20. men det viste seg at den stabiiserte seg på 15 grader. Da tilsatte jeg ca 1 liter vann som jeg hadde kokt opp.

1. spm: har jeg ødelagt vørtelen med å tilsette 1 liter kokende vann?

2. Jeg opdaget idag etter jobb at gjærlåsen var tom for vann, å full av skum og gris fra vørtelen. fylte på med nytt vann slik det no bobbler. Er dette krise?

Takk på forhand for svar.

1. Neida, du har bare tynnet den ut litt. Litt mer og litt svakere øl, men snakker vi om 20-25 liter, spiller det ikke så stor rolle. Du kan sjekke hva det har å si med denne kalkulatoren.
2. Ingen krise. Det ligger vel en liten infeksjonsrisiko der. Et par ting i forbindelse med dette:
  • Bruk ikke vann i gjærlåsen, bruk sprit eller desinfeksjonsvæske (Starsan)
  • Bruk det røde lokket til gjærlåsen, så daler det ikke tvilsomme organismer nedi der.
  • Om du får gjærskum opp i gjærlåsen tar du den ut og gjør den rein, fyller den med ny desinfeksjonsvæske og setter den på plass igjen.
  • Det du alltid skal passe på, er at ikke noe av det som er i gjærlåsen, blir sugd ned i ølet. Skjønt om det er desinfeksjonsvæske eller sprit, spiller det antakelig liten rolle. (Men desinfeksjonsvæske som har stått i låsen et par uker, er neppe så sunn - i alle fall hvis du ikke har hatt det røde lokket på.)
Og så er det vørter (sa norsklærer'n;)).
 
1. Neida, du har bare tynnet den ut litt. Litt mer og litt svakere øl, men snakker vi om 20-25 liter, spiller det ikke så stor rolle. Du kan sjekke hva det har å si med denne kalkulatoren.
2. Ingen krise. Det ligger vel en liten infeksjonsrisiko der. Et par ting i forbindelse med dette:
  • Bruk ikke vann i gjærlåsen, bruk sprit eller desinfeksjonsvæske (Starsan)
  • Bruk det røde lokket til gjærlåsen, så daler det ikke tvilsomme organismer nedi der.
  • Om du får gjærskum opp i gjærlåsen tar du den ut og gjør den rein, fyller den med ny desinfeksjonsvæske og setter den på plass igjen.
  • Det du alltid skal passe på, er at ikke noe av det som er i gjærlåsen, blir sugd ned i ølet. Skjønt om det er desinfeksjonsvæske eller sprit, spiller det antakelig liten rolle. (Men desinfeksjonsvæske som har stått i låsen et par uker, er neppe så sunn - i alle fall hvis du ikke har hatt det røde lokket på.)
Og så er det vørter (sa norsklærer'n;)).
Takk for gode svar! 25 liter som økte til 26, så det ble ikke så veldig utvannet.
Jeg hadde starsan i gjærlåsen ved start, men har etterfylt med vann. Rødt lokk på hele tiden.
Men da skal jeg vasker gjærlåsen å fyller på starsan med en gang! slik vørter'n har det fint ;)
 
Tilbake
Topp