1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Etterfylle gjær

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av JohnS, 13 Sep 2019 kl 14:16.

Tags:
  1. JohnS

    JohnS
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Molde
    Hei,

    Har satt en Bulletbrew mexican cerveza hvor gjæren tydeligvis ikke har overlevd 100% den varme sommeren.
    Begynte på 1.046, og det har nå flatet ut på 1.022. Produsenten sier den bør komme ned til 1.008 før den er ferdig.

    Har bestilt ny gjær, og lurer på om det er bare å drysse på litt, måle og litt gjær til osv? Eller skal jeg bruke hele posen med en gang?

    Takk for tips!
     
  2. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det der er ikke lett. Det er ikke noe hyggelig miljø du ber gjæra starte i. En pose vil nok ikke få det til. En starter tilsatt når det gjærer som best vil kanskje få det til, men enkelt er det ikke.
     
  3. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Belle Saison eller BE-134.
     
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Å rehydrere i øl tror jeg er et risikabelt foretakende. Lag en "shaken, not stirred"-kultur: Du blander en liten porsjon - jeg vil tro en halvliter er nok - startervørter, ha den i ei halvannen liters (godt reingjort og desinfisert) farrisflaske eller lignende, ha i gjæren, som du nok helst skal rehydrere først, rist så grundig du kan (målet er å få så mye skum som mulig), og la det stå i ro på samme temperatur som ølet til du ser at gjæringa har kommet skikkelig i gang ("high kräusen"). Så tilsetter du dette til det ølet som har stoppa opp.

    Mulig det ville holde å bare rehydrere og tilsette direkte til ølet, men jeg tror dette maksimerer sjansene for et godt resultat.

    edit: Du må ikke skru korken på flaska helt til!
    edit 2: Mulig du skal droppe ristinga, siden det er snakk om tørrgjær, som egentlig ikke skal trenge ekstra oksygen.
     
  5. JohnS

    JohnS
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Molde
  6. JohnS

    JohnS
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Molde

    Takk for tips. Prøver dette når pakken har kommet til Molde.
     
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Ser du bruker en MJs-gjær. Mulig du skal riste flaska likevel. (Jeg føyde til et råd om ikke å gjøre det, men det er bare Fermentis og Lallemand som har sagt at oksygen ikke er nødvendig. Jeg er ikke så sikker på om det gjelder for gjæren til MJ.)
     
  8. JohnS

    JohnS
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Molde
    Takker! Jeg prøver.
     
  9. JohnS

    JohnS
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Molde
    Fant denne forklaringen om MJ:

     
  10. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    "Add directly to the mash".

    Ikke rart MJ gjær ofte oppfører seg pyton da de fleste koker etter å ha mesket.
     

Del denne siden