Feil måleresultater ved bruk av refraktometer på ugjæret vørter

Kurt Lekanger

Norbrygg-medlem
Hei,
Jeg har kjøpt dette Brouwland-refraktometeret fra Bryggselv: https://www.bryggselv.no/refraktometer/400068/refraktometer-0-170-oe

Det har en oechsle-skala (0-170). Problemet er at målingene jeg får er helt på jordet (på ugjæret vørter, jeg vet at refraktometere ikke kan brukes til gjæret vørter uten videre).

Jeg har kalibrert refraktometeret slik at det viser nøyaktig 0 Oe med rent vant på 20 grader. Men da jeg skulle bruke det første gang fikk jeg en måling på 70 Oe mens hydrometeret mitt viste 1.052 (her burde vel refraktometeret vist ca. 52 Oe?). Og jeg fikk 98 når hydrometeret viste 1.075.

For å prøve å finne ut av dette kokte jeg opp en vørter med 50 gram DME og 0,5 liter vann. Etter nedkjøling til 20 grader målte jeg med hydrometeret og fikk 1,054. Refraktometeret viser 72. Jeg tok også en sjekk med rent vann med hydrometeret, og fikk da -1,002 – altså et lite avvik, men ikke så mye.

Er det noe jeg ikke har skjønt her?

PS: Jeg søkte opp refraktometeret hos Brouwland, og der står det at "This refractometer is a special model for winemakers": https://www.brouwland.com/en/pdf/013.033.6.pdf

Betyr det at det ikke kan brukes til øl? Litt rart at Bryggselv ikke sier noe om det da på sine sider? Der står det bare "Se bort ifra vol%-skalaen, denne vil ikke være nøyaktig i ølbryggersammenheng." Men Oe-skalaen burde vel funke?
 
Sist redigert:
Refraktometeret kan brukes til øl. Det måler refraktiv indeks og det er utgangspunktet for alle refraktometere. Spørsmålet er kun hvilke skalaer som en har valgt å legge inn. Analytiske instrumenter har refraktiv indeks som skala direkte. Så er det utviklet skalaer til forskjellig bruk. Brix er mye benyttet til måling av sukkerholdige løsninger og gir direkte ekstraktmengden som om den skulle være oppløst sukrose mengde. Relativ tetthet er en annen og gir en faktor som sier hvordan tettheten av løsningen er i forhold til rent vann. Oecshle er kun en variant av denne hvor en tar relativ vekt og trekker fra 1,0 og deretter ganger med 1000.
Så instrumentet kan utmerket godt brukes til vørtermåling.
Hvorfor du får så rare resultat er det veldig vanskelig å svare på. Du har målt korrekt mot vann og forsøkt å måle mot en kjent DME løsning (er vel noe galt ved vannmengden du oppgir?). Jeg ville gått inn på en sukrose-vann tabell og forsikret meg om at jeg blander en kjent standard med oppgitt mengde sukker. Måler du fortsatt feil må det være noe galt med instrumentet.
Vær forøvrig oppmerksom på at det kan være vanskelig å hente ut en representativ prøve når en bruker så små mengder som til refraktometeret. Dette må en kompensere for ved å ta ut flere dråper og måle individuelt. På en hydrometer måling hentes det ut så store prøver at slike avvik ellimineres.
 
En liten ting til. Refraktometere med ATC. Altså temperatur kompensering. Dette har ingenting med temperaturen på prøven å gjøre. Selv om til og med en del forhandlere synes å sveve rundt i den forestillingen. Temperaturen på prøvedråpen er utlignet av instrumentet i løpet av sekunder. Det dreier seg om at temperaturen på instrumentet er satt til en standard i det kalibreringen er gjort. Deretter er det lagt inn en automatisk korreksjon om instrumentet skulle ha en annen temperatur ved målingen. F.eks at det har ligget i et kaldt rom og er blitt kjølt ned. Da skal det uansett vise riktig korrigert avlesing.
 
Vannmengden skulle være 0,5 liter (en liten desimalfeil :) ) og 50 gram DME.

Men verdiene er helt på jordet, som sagt. Jeg traff perfekt på OG (1,052) iht. oppskriften og beregningene i bryggekalkulatoren – men får da altså 1.070 (70 Oe) på refraktometeret. Og 50 gram DME til 0,5 liter vann burde vel gi 1.040-1.050, ikke 1.072 - som refraktometeret viser.

Jeg får prøve å teste litt til – men når stort sett alt jeg måler ser ut til å være milevis unna det hydrometeret viser, da mistenker jeg at det er noe galt med refraktometeret...
 
Eneste gang jeg har opplevd tilsvarende er når jeg har slurvet med skylling av glass/lokk ved andre gangs måling, sukkerfilmen fjernes ikke så lett bare med klut. Men med Bryggselv er det vel ingen problem å returnere. Det virker å være helt håpløst, må du konvertere verdiene ved hver måling går jo tiden med til å taste på kalkulatoren, det er jo ikke derfor du har kjøpt det...
 
Det virker å være galt ja. Som en siste sjekk kan du måle ut 50 g rent sukker og fylle opp til 0,5 L. Det skal bli 40 oechsle (10 Brix). Om den er like feil er saken grei.
 
Det virker å være galt ja. Som en siste sjekk kan du måle ut 50 g rent sukker og fylle opp til 0,5 L. Det skal bli 40 oechsle (10 Brix). Om den er like feil er saken grei.

Jeg gjorde testen nå. Målte opp 5 dl/500 gram vann og 50 gram sukker. Hydrometeret viste rett i overkant av 1,036. Refraktometeret viste 46 Oechsle. Avvikene er jo forskjellige oppover skalaen:

Hydrometer 1,075 = refraktometer 98 Oe
Hydrometer 1,054 = refraktometer 72 Oe
Hydrometer 1,052 = refraktometer 70 Oe
Hydrometer 1,036 = refraktometer 46 Oe (50 g sukker og 500 gram vann)
Hydrometer -1,002 = refraktometer 0 Oe (her er hydrometeret 0,002 "off")

Tar kontakt med leverandøren til uka...
 
Ok. Når du tok 0,5 L vann + 50 g sukker så blir det 36. Hadde du fylt opp til totalt 0,5L ville det blitt 37. Bare sånn for ordens skyld ...:). Du har konkludert med eneste riktige løsning.
 
For (veldig) mange år siden lærte jeg (husker ikke fra hva) at 1kg sukker oppløst i vann gir 0,63 L.
Metode 1
50 g sukker fylles til 500g totalt med vann. Brix er vektprosent altså 50/500*100=10. Totalvolumet er 0,450L vann pluss 0,050*0,63=0,0315 L sukker =0,4815 L.
OG=500/0,4815=1038,5.
Oe=38,5
Metode 2
50g sukker + 500g (0,5 L) vann.
Brix=50/550*100=9,1
Totalt volum 0,5+0,05*0,63=0,5315L
OG=550/0,5315=1034,8
Oe=34,8

Ikke noe regneark her! Og det sjarmerende er at resultatene blir litt forskjellige hver gang. Akkurat som ølene.
 
For (veldig) mange år siden lærte jeg (husker ikke fra hva) at 1kg sukker oppløst i vann gir 0,63 L.
Metode 1
50 g sukker fylles til 500g totalt med vann. Brix er vektprosent altså 50/500*100=10. Totalvolumet er 0,450L vann pluss 0,050*0,63=0,0315 L sukker =0,4815 L.
OG=500/0,4815=1038,5.
Oe=38,5
Metode 2
50g sukker + 500g (0,5 L) vann.
Brix=50/550*100=9,1
Totalt volum 0,5+0,05*0,63=0,5315L
OG=550/0,5315=1034,8
Oe=34,8

Ikke noe regneark her! Og det sjarmerende er at resultatene blir litt forskjellige hver gang. Akkurat som ølene.
Ja nå glemte jeg jo den siste metoden som er å ta 50 g sukker og fylle opp til totalt 0,5 liter (altså ikke opp til vekt lik 500g). Da blir regnestykket slik:
Totalmengde: 0,5
Sukker: 0,05*0,63 = 0,0315 (som før)
Vann: 0,5 -0,0315 =0,4685
Totalvekt: 468,5+50 = 518,5
Brix = 50/518,5*100=9,6
OG=518,5/0,5=1037
Oe=37
 
Her er forøvrig en grei måte å gå fra Brix til OG ( ikke bare den 4 gangen!).
Du må huske tallene 4,3 og 2 (det klarer til og med jeg!).
Gange Brix med 4 ( det visste du nok)
Del Brix med 3 og legg til (nå ble du mere usikker!)
Trekk fra 2 (hva???)

Ok. Siden du er så skeptisk så får du prøve det ut! Ikke bry deg om lett-øl. Dette er for gutter med OG over et visst nivå!
 
Altså...
50g sukker med vann fylt opp til totalt 0,5 liter:
50 / 0,5 = 100
100 / 2,6 = 38,46 dvs oe.

Tallet 2,6 kommer fra at 1000g sukker oppløst gir en oe på 384 i 1 liter løsning.
1000 / 384 = 2,6
 
Hei Kurt
Når du oppsøker BryggSelv med refraktometeret bør du oppfordre dem til å ha en standard sukkerløsning stående hvor kunden kan få verifisert at instrumentet viser korrekt verdi. Det vil være god service.
 
Tilbake
Topp