Kold Brygg
Moderator
Har brygget en Sparkling Ale med Coopers tørrgjær som har fått en fenolsk? usmak (plasteraktig ettersmak).
Årsaken til at den har kommet er fortsatt litt det blå. Jeg har ikke fått denne usmaken tidligere.
Brukte litt humle fra 2018 som bitterhumle disse har ligget i fryser. De så og luktet greit. Resten var fersk pose fra 2020.
Gjæren var produsert i 2019, som burde være greit. 2 pakker på 7g burde være nok til 25L på 1.054. men jeg vet jo ikke hvordan den har vært oppbevart.
Gjæren skal være tolerant på høyere temperatur. Startet gjæring på 20°C, gjæret 90% (48 t. inkl 12 ventetid før aktivitet) her, skulle heve temperaturen til 23°C for siste rest. Her gjør min far feil slik at temperaturen når 27° før den synker til ønsket temperatur. Fra 20 til 27 og videre ned til 23° tar ca 24 timer og ølet er mer eller mindre ferdig utgjæret i løpet av tida.
Mine foreløpige hypoteser er at enten har usmaken kommet som følge av for høy temperatur eller at den har vært oppbevart dårlig slik at jeg reelt sett har underpitchet. Kanskje en kombinasjon.
Jeg brygget en pale ale på deler av slurryen, denne smaker bra.
Hva tenker dere?
Årsaken til at den har kommet er fortsatt litt det blå. Jeg har ikke fått denne usmaken tidligere.
Brukte litt humle fra 2018 som bitterhumle disse har ligget i fryser. De så og luktet greit. Resten var fersk pose fra 2020.
Gjæren var produsert i 2019, som burde være greit. 2 pakker på 7g burde være nok til 25L på 1.054. men jeg vet jo ikke hvordan den har vært oppbevart.
Gjæren skal være tolerant på høyere temperatur. Startet gjæring på 20°C, gjæret 90% (48 t. inkl 12 ventetid før aktivitet) her, skulle heve temperaturen til 23°C for siste rest. Her gjør min far feil slik at temperaturen når 27° før den synker til ønsket temperatur. Fra 20 til 27 og videre ned til 23° tar ca 24 timer og ølet er mer eller mindre ferdig utgjæret i løpet av tida.
Mine foreløpige hypoteser er at enten har usmaken kommet som følge av for høy temperatur eller at den har vært oppbevart dårlig slik at jeg reelt sett har underpitchet. Kanskje en kombinasjon.
Jeg brygget en pale ale på deler av slurryen, denne smaker bra.
Hva tenker dere?